www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Ostatní soutěže 2019

Jaroslav Orsák vyhrál litevskou Winter Rally

31. ledna 2019 • 14:00

Jaroslav Orsák a Jindřiška Žáková vyhráli letošní ročník litevské Winter Rally a stal se tak prvním zahraničním jezdcem mimo Pobaltské země, který tuto zimní soutěž vyhrál.

Jaroslav Orsák - Jindřiška Žáková (Ford Fiesta R5) - Winter Rally 2019

Winter Rally se jezdí na severovýchodě Litvy již řadu let v minulosti ji některé posádky využívaly jako ideální test na zimní závody, protože na soutěži jsou povolené pneumatiky s velkými hroty. Tak se na soutěž v minulosti dostali i Antonín Tlusťák a Jaroslav Orsák. Soutěž i vstřícný přístup pořadatelů se posádkám zalíbil natolik, že se na závod nepravidelně již několikrát vrátili.

V letošním roce se na závod z ČR vydaly dvě posádky - Jaroslav Orsák-Jindřiška Žáková a Antonín Tlusťák-Ivo Vybíral. V okolí Uteny panovalo naprosto ideální zimní počasí, teploty oscilovaly mezi -6 a -15, všude spousta sněhu. Navíc u nás není příliš mnoho příležitostí vyzkoušet si jízdu na velkém hrotu a tak si obě posádky náležitě užily už předzávodní test.

Antonín Tlusťák - Ivo Vybíral (Škoda Fabia R5) - Winter Rally 2019

Dvoudenní soutěž měla na programu celkem 120 km RZ. Že by se mohlo oběma českým posádkám dařit naznačil již páteční shakedown, který Orsák s Tlusťákem opanovali.

Soutěž začala v pátek navečer pěticí nočních rychlostních zkoušek. Těsně před vyjetím prvního vozu z uzavřeného parkoviště začalo hustě sněžit a s malými přestávkami toto sněžení vydrželo až do soboty. Už tak náročné noční zkoušky tak dostaly ještě nový rozměr, přes husté sněžení nebylo prakticky vůbec nic vidět. První etapa nakonec skončila vítězstvím čerstvého navrátilce z Dakaru Vaidotase Žaly, hned na místa za ním se seřadili Jaroslav Orsák a Antonín Tlusťák.

Během soboty již tolik nesněžilo, bylo ale zataženo, což výrazně snižovalo viditelnost, kdy bylo pro jezdce hodně špatně rozeznatelné, co je ještě cesta a co už je sněhová bariéra. Velmi náročné podmínky prověřily všechny posádky, prakticky nikdo se nevyhnul chybě a každý, kdo dokázal dojet až do cíle, se stal vítězem.

Winter Rally 2019

Tím pravým vítězem se však stali Jaroslav Orsák s Jindřiškou Žákovou. Na sobotu si připravili velký atak na dosud vedoucího Žalu, ten jim to však usnadnil několika chybami, když při jedné z nich nabral sníh do přední části vozu a při té příležitosti mu upadla hadice od turba. O třetí místo sváděli souboj Antonín Tlusťák a několikanásobný litevský mistr Vytautas Švedas. Nakonec však ani jeden z nich cíl nespatřil - Antonín Tlusťák musel odstoupit před předposlední zkouškou s poškozeným chladičem po doskoku na jednom z četných horizontů, Vytautas Švedas havaroval na úplně posledním úseku a zařadil se tak do početné skupiny odstoupených. Na třetí místo tak ve finále postoupil úřadující litevský mistr Giedrius Notkus.

Videa ze soutěže můžete nalézt zde.

Výsledky Winter Rally 2019
1.Jaroslav Orsák-Jindřiška ŽákováCZEFord Fiesta R51:19:22.3
2.Vaidotas Žala-Andris MalnieksLTU/LVAŠkoda Fabia R5+10.2
3.Giedrius Notkus-Dalius StrižanasLTUMitsubishi Lancer Evo IX+2:53.5
4.Sergey Viazovich-Dmitriy AkhremchikBLRMitsubishi Lancer Evo X+7:13,3

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist