www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR v rally 2019

Jakeš i Březík v Top 6, pódium bylo blízko

22. května 2019 • 18:35

Oba vozy Škoda Fabia R5 zlínského Samohýl Škoda Teamu úspěšně dokončily náročnou Rallye Český Krumlov. Ve 47. ročníku naší třetí nejstarší automobilové rally skončili Mirek Jakeš s Petrem Machů jen těsně za nejlepší trojicí, Martin Březík s Markem Omelkou si šestým místem připsali své dosud nejlepší umístění v mistrovství České republiky a ukázali, že se s technikou kategorie R5 sžívají s každou dokončenou soutěží.

Hektické tři týdny příprav na třetí díl mistrovství ČR ukončil páteční shakedown v areálu českobudějovického výstaviště, při kterém nechyběly oba týmové vozy ŠKODA Fabia R5. Fanoušci i lidé okolo týmu si před startem krumlovské soutěže kladli dvě základní otázky: jak rychle se dokáží Mirek s Petrem otřepat z nepříjemné havárie na Šumavě a dostat do pohody tak, aby znovu mohli konkurovat těm nejlepší. A bude-li dále pokračovat progres druhé týmové posádky, jenž má s vozy R5 přeci jen menší zkušenosti. Již v úvodních měřených kilometrech páteční etapy však daly obě dvojice jasné odpovědi na tyto otázky. A především Mirek s Petrem ukázali druhým nejlepším časem hned na první klasické zkoušce, že patří mezi naše vůbec nejrychlejší posádky.

Martin Březík - Marek Omelka, Škoda Fabia R5 - Rallye Český Krumlov 2019

Nejprve však dejme slovo Markovi Omelkovi, jenž po boku Martina Březíka usedá již sedmou závodní sezónu. „Z našeho pohledu panuje s Krumlovem naprostá spokojenost. Auto je v cíli bez jediného škrábance, dalším cenným výsledkem jsme si pak vylepšili své dosavadní maximum z Klatov o dvě příčky. Postupovat dopředu a vylepšovat časy teď už ale musíme opravdu jen po malých krůčcích, protože při tempu, jaké se jede v domácím mistráku, je velmi jednoduché udělat chybu. Minule se o tom přesvědčil Mirek, teď na Krumlově Venca Pech i Roman Odložilík. Když si zpětně promítnu závod, určitě jsme mohli pár sekund umazat a přiblížit se k nejlepší pětce lepší volbou pneumatik ve dvou sekcích.“

„V pátek odpoledne jsme zvolili bezpečnější variantu nejměkčí směsi, nakonec se ale ukázalo, že ani v lesních partiích nebylo tak mokro, jak jsme si mysleli. Při nižších teplotách za noční sekce už ale nejměkčí směs pneumatik Hankook fungovala perfektně. Podobně jsme mohli být odvážnější v sobotu dopoledne a jít do střední směsi, rozhodně větší rezervy ale vidím v našem rozpisu. Je postavený na ´enkové´ auto a těch informací v něm máme až příliš mnoho. Pak to Martina brzdí, když si v hlavě zpracovává velké množství informací, které v některých pasážích pomalu ani nejdou všechny přečíst,“ vysvětluje 45letý spolujezdec problémy při přechodu do nejvyšší kategorie vozů R5.

Zatímco Martin Březík s Markem Omelkou se po 11. a 8. příčce z úvodních dvou závodů radovali v cíli z dosud nejlepšího výsledku v podobě šestého místa, druhá týmová Fabie R5 bojovala až do závěru o celkový bronz. Vše odstartoval druhý nejlepší čas Mirka s Petrem při RZ Rožmitál, po první sekci jim pak patřilo průběžné třetí místo jen necelých deset sekund za prvním. Pak však přišel první problém. „V polovině šesté erzety na nás postupně mávali dva pořadatelé a naznačovali, ať zpomalíme. Nechtěl jsem vletět do místa, kde budou někoho vytahovat, tak jsem okamžitě zvolnil,“ vysvětluje Mirek Jakeš. „O kus dál jsem si všimnul po pravé straně odstavenou úplně mimo cestu Odložilíkovu fabii, ale protože jel mezi námi ještě jeden vůz, myslel jsem si, že problém se bude týkat něčeho jiného. Ještě chvíli jsme tedy jeli volnějším tempem, a teprve když už bylo jasné, že mávání pořadatelů patřilo pouze k tomuto vozu, začali jsme opět závodit. Později jsme se snažili náš čas reklamovat, ale bylo nám řečeno, že ztráty do pěti sekund se neřeší. Jenže při prvním průjezdu jsme na této RZ zaostali za nejrychlejším o 6,7 sekundy, při druhém o 23,7 s.“

Miroslav Jakeš - Petr Machů, Škoda Fabia R5 - Rallye Český Krumlov 2019

Po této ztrátě se Mirek s Petrem propadli na pátou příčku, do konce pátečního dne se už ale stihli vrátit alespoň na čtvrtou pozici. A boj o nejprve čtvrtou, po odpadnutí Pecha dokonce o třetí příčku pokračoval až do konce. V cíli předposledních Malont chybělo na bronz už jen 2,6 sekund, když v tu chvíli naskočila k jejich celkovému času pětisekundová penalizace.

„Závěr byl opravdu tvrdý, s Honzou Černým nás čekal na posledních vložkách velký souboj. Nejsme si úplně vědomi, kde se nám podařilo trefit retardér, nicméně i to je rally a tak trochu to i rozhodlo. S necelými třemi sekundami šlo na deseti kilometrech poslední RZ ještě něco dělat, po penalizaci už ale nebyl důvod závodit a jít do nějakého většího rizika. Přes tyto problémy se ale dokážeme přenést, ostatně po Šumavě jsme ustáli mnohem horší situaci. Jsem rád, že jsme splnili slib, který jsem vyslovil hned druhý den po nešťastné havárii. Tedy že se nevzdáme a budeme dál bojovat,“ končí pozitivně Petr Machů.

Radost z výsledků obou posádek má i Josef Sládek, ředitel velkoobchodu MOL Česká republika: „Na Českokrumlovsku to byly o víkendu z našeho pohledu opravdu hezké závody. Drama až do konce, vynikající výkony obou posádek a k tomu plný dům na akci Rally dětem. Zvláštní poděkování patří tentokrát především všem v týmu za přípravu Fabie R5 poničené na Šumavě. Vážíme si nejen profesionálně odvedené práce mechaniků, ale i odhodlání, které toto 'vzkříšení' nastartovalo prakticky ihned po návratu posádky z preventivního vyšetření v Klatovské nemocnici. V tomto kontextu je čtvrté místo Mirka s Petrem na Krumlově neuvěřitelné. Stejně tak nám dělá velkou radost i stoupající tendence výkonů Martina s Markem. Už teď se těšíme se do Hustopečí!“

European Rally Trophy (2/6)

1. Kopecký – Dresler 78 bodů, 2. Březík – Omelka 45 b., 3. Jakeš – Machů 42 b. (vš. Škoda Fabia R5)

Mistrovství České republiky (3/?)

1. Kopecký 164 b., 2. Mareš 118 b., 3. Pech 114 b., 4. Černý 85 b., …, 7. Březík – Omelka 44 b., 8. Jakeš – Machů 38 b.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist