www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2019

SOUHRN: Ott Tänak opanoval Vodafone Rally de Portugal

2. června 2019 • 18:00

Po delší pauze se mistrovství světa v automobilových soutěžích vrací zpět na evropský kontinent. A hned je to znát na početné startovní listině. Posádky pojedou opět na šotolinovém povrchu. Průběh Vodafone Rally de Portugal můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Online výsledky - Diskuse k soutěži - Další informace k Vodafone Rally de Portugal

Ott Tänak - Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) - Vodafone Rally de Portugal 2019

Estonský jezdec opanoval letošní ročník Vodafone Rally de Portugal, když zvítězil téměř stylem start-cíl. Po veletočích v závěrečných zkouškách jej na stupně vítězů doprovodili největší soupeři v boji o titul - Thierry Neuville a Sébastien Ogier.

Tänak vládl celé soutěži a v závěrečné power stage schválně zvolnil, aby nezískal více bodů než Sébastien Ogier, který tak bude muset čistit trať v první etapě následující soutěže na Sardínii. Tohle taktizování se samozřejmě Ogierovi nelíbilo a tak na závěrečné tiskové konferenci nařkl tým Hyundai, že chtěli přinutit Sorda, aby na trati schválně zastavil a pak vyjel až před Meekem, aby mu prášil. Nakonec to nebylo potřeba, Meeke se vyřešil sám.

Hned v první etapě zhasly naděje Loeba a Sorda, jejichž vozy měly problémy s nedostatkem paliva. Poškozený tlumič zastavil Jari-Matti Latvalu, technika pozlobila i Evanse. Dlouhou dobu druhý Meeke přišel o stříbrnou pozici na předposlední zkoušce, kde se přetočil do hodin, aby své účinkování definitivně ukončil po 500 metrech power stage, kde havaroval. Bylo to již druhé přerušení závěrečné zkoušky, ještě předtím havaroval do té doby jinak překvapivě slušně jedoucí Gus Greensmith. Kvůli havárii skončil v poslední etapě i Esapekka Lappi.

Za stupni vítězů tak dojel bez problémů jen čtvrtý Teemu Suninen, pátý Evans ztratil již sedm minut. Posledním WRCem v top ten byl celkově sedmý Latvala, zbytek obsadily vozy R5.

V hodnocení kategorie WRC2 Pro šlo všechno do karet Škodě Motorsport, zvítězil celkově šestý Kalle Rovanperä, kterému jistil záda při letošním prvním startu v MS Jan Kopecký. Bronzový skončil s obrovskou ztrátou superally využívající Mads Ostberg, další nevýrazný závod předvedl i čtvrtý Pieniazek. V rámci WRC2 nakonec nerozhodovala rychlost, ale spíš spolehlivost a schopnost dojet bez problémů. Zvítězil Loubet před Bergkvistem a Henningem Solbergem. Za zmínku stojí evergreen současnosti - požár hned dvou vozů Volkswagen Polo Gti R5, přičemž ten Veibyho vzplál v době, kdy norský jezdec celkem suverénně vedl klasifikaci WRC2.

Mistrovství světa v automobilových soutěžích bude pokračovat již za dva týdny na Rally Italia Sardegna.

Výsledky Vodafone Rally de Portugal

- - - - - - - - - - - - - SHAKEDOWN - - - - - - - - - - - -

Výsledky shakedownu Vodafone Rally de Portugal

- - - - - - - - - - - - - PŘED STARTEM - - - - - - - - - - - -

Po delší pauze se mistrovství světa v automobilových soutěžích vrací zpět na evropský kontinent. A hned je to znát na početné startovní listině. Posádky pojedou opět na šotolinovém povrchu. Průběh Vodafone Rally de Portugal můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Sébastien Ogier - Julien Ingrassia (Citroën C3 WRC) - Vodafone Rally de Portugal 2019
-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist