www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. května 2024, Svátek má Nataša, zítra Ivo

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství ČR 2006

Nehoda Marca Cavigioliho z jiného úhlu pohledu

31. srpna 2006 • 06:00

Oficiální zpráva české policie hovoří o nehodě Marca Cavigioliho, za níž hrozí sympatickému italskému pilotovi odebrání osmi bodů a zákaz řízení na českém území. Pojďme se na nepříjemnou situaci podívat také z pohledu samotného jezdce.

„Udělal jsem chybu, to je neoddiskutovatelné. Přijížděl jsem na křižovatku a nedal přednost protijedoucímu autu, které při odbočování křižovalo mou cestu,“ řekl hned na úvod Cavigioli, pro svou obranu však dodává: „Stalo se to na celkem nepřehledné křižovatce u Intersparu. Samotná křižovatka svou stavbou navádí, že hlavní cesta vede rovně, ta ale přitom celkem nesmyslně zatáčí doprava. Navíc ze směru našeho příjezdu nebyla dobře vidět značka STOP, protože ve výhledu bránily větve přilehlého stromu. Navíc ani na samotné cestě není naznačenou žádnou čárou, že by se v daném místě mělo zastavit, což se však nedá říct o hlavní cestě vedoucí zprava, kde je naopak čára zaznačena.“

Dříve skutečně vedla hlavní cesta od křižovatky s hlavní cestou do Prštného rovně, teprve před několika lety náhle „zahla“ doprava směrem na Jižní Svahy. „Taky nechápu, proč je křižovatka řešena tímto způsobem. Mate hodně místních lidí a kdo je cizí, mívá tu vždycky problémy,“ řekl jeden z přihlížejících řidičů Martin Kolář. Podobného názoru je také Marie Koutná bydlící nedaleko osudné křižovatky. „Po změně dopravní situace se tu skoro každý den stala nějaká nehoda. Po pár měsících to sice ustalo, občas se však nějaká havárka stane. Nevím, koho napadlo takhle nešťastně vyřešit křižovatku, před změnou zde nebývaly nejmenší problémy,“ neopomněla si rýpnout vstříc zlínským úřadům Koutná.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
03.09.2006 22:20
Pluto - moderátor
Jen pro info, na stejném místě se v následujících sedmi dnech staly čtyři dopravní nehody...
01.09.2006 14:18
Karbonyl - moderátor
Nedostudovaný dopravní inženýr na to říká, že má steve pravdu. Ta křižovatka není dobře označena, i kdyby hlavní silnice vedla "logickým směrem". Vodorovné značení je provedeno pouze na jedné ze čtyř příjezdových cest, navíc docela snadno přehlédnutelná stopka od Prštného nemá žádnou další upozorňovací podporu. Když už to takhle musí být, dal bych pod ni reflexní podklad, nalajnoval bych asfalt bílou barvou vč. nápisu STOP a třeba jako bonus ňákou ceduli "úsek častých nehod". Páč souzčasná situace je skutečně nešťastná!
01.09.2006 00:00
steve
Z hlediska dopravní psychologie nelogická křižovatka. Pokud je upravena přednost v jízdě v závislosti na počtu projíždějících vozidel, mělo by to být avizováno podle výše uvedených připomínek. Co na to říká dopravní inženýr??
31.08.2006 12:51
Pluto - moderátor
Je jasné, že většina aut odbočuje doprava na Jižní Svahy. Tak tomu bývalo i předtím a nebývaly žádné větší problémy. Ty nastaly až po změně hlavní cesty.

Když už mermomocí chtějí mít hlavní cestu tímto směrem (což ostatně brzdí dopravu, protože tímto způsobem maji problémy vyjet řidiči přijíždějící z ostatních směrů, než vede hlavní), tak to chtělo výrazněji označit, že hlavní vede jinudy. A to jak důkladným vyznačením barvou na silnici, tak lepším umístěním značky STOP případně doplněním drobných výstupků na cestě (jako je tomu třeba u Martinic nebo při vjezdu na najdezd ve Zlíně). Problémy na této křižovatce jsou již delší dobu, ale nikdo s tím nic nedělá...
31.08.2006 12:44
Acom
Je treba zduraznit, ze nejvice aut jede kolem vody ve smeru od jiznich svahu tudiz krizovatka je vyresena co do prujezdnosti dobre. Na druhou stranu by mohli lojzini nechat nakreslit ve smeru od prstneho na silnici stopku.
Podobne neprehledna krizovatka je taky ve Frystaku smer Lesna, kde uzkou cestu na Lesnou protina siroka mistni cesta, bylo tam x desitek nehod az po 10 letech napadlo nekoho umistit do krizovatky zrcadlo a na silnici nakreslit cary ktere zdüraznuji nutnost zastavit. No a pomohlo to.

Jenze to by se soudruhum z uradu muselo chtit vylezt a zvednout prdel. Co je trocha barvy proti znicenym plechum a nemluve o lidskem zdravim.
toplist