www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2019

SOUHRN: Ott Tänak vyhrál Wales Rally GB a přiblížil se titulu

6. října 2019 • 19:00

Mistrovství světa v automobilových soutěžích pokračuje i nadále na šotolinovém povrchu. Extrémně rozbité turecké úseky tentokrát nahradí zablácený povrch na britských ostrovech při Wales Rally GB. Průběh celé soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Online výsledky - Diskuse k soutěži - Další informace k Wales Rally GB

Ott Tänak - Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) - Wales Rally GB 2019

Estonský jezdec Ott Tänak zvítězil ve víkendové Wales Rally GB a přiblížil se tak k zisku premiérového titulu mistra světa. Továrního jezdce Toyoty doprovodili na stupně vítězů jeho dva největší soupeři - Thierry Neuville a Sébastien Ogier.

Zpočátku se na čele držel domácí Kris Meeke, postupně se přes něj přehnali všichni tři hlavní uchazeči o titul. A přestože byl jejich souboj doslova o desetinky, vždy byl o ty desetinky vepředu Ott Tänak, který dokázal své vedení udržet až do cíle, kde přidal další body prvenstvím na power stage. Druhý dojel Thierry Neuville, třetí Sébastien Ogier.

Ani další však nebyli příliš pozadu. Čtvrtý Meeke, pátý Evans a šestý Mikkelsen se vešli se svou ztrátou do jedné minuty. Až sedmý Tidemand ztrácel po dalším nevýrazném výkonu více než pět minut. Posledním WRC v cíli bez superally byl Craig Breen, za jehož devítiminutovou ztrátou stála hlavně havárie na RZ 12 a z toho plynoucí ztráty na dalších zkouškách před servisem.

Devátý absolutně dojel Kale Rovanperä, i když ani on se nevyhnul problémům v podobě defektu. Celkem suverénně zvítězil v hodnocení WRC2 Pro a vybojoval v rámci této kategorie i titul světového šampiona. Tento titul však bude mít trochu pachuť, jeho největším soupeřem v celé sezóně i ve Walesu byl Jan Kopecký, který zde dokázal i přes kolostřešní kombinaci a ztrátu pěti minut dojet druhý. Další účastníci WRC2 Pro na tom byli totiž ještě hůř a díky odstoupením a restartům byly jejich ztráty propastné.

Mnohem zajímavější byla kategorie WRC2. Tu vyhrál při svém posledním startu v MS Petter Solberg před Pierre-Louisem Loubetem a Adrienem Fourmauxem. Pravdou je, že mezi ně se vklínili i Tom Cavbe, Nikolay Gryazin a Takamoto Katsuta, kteří nestartovali v rámci WRC2. Několika rychlými časy se blýskl Oliver Solberg, nedokončil však ani jednu etapu, přičemž dvakrát to bylo kvůli havárii. Nakonec slaběji obsazenou JWRC hned v úvodu znehodnotily problémy Rädströma a Pooma, takže si to o titul rozdávali Jan Solans a Tom Kristensson. O vítězství španělského jezdce a zároveň zisku titulu rozhodl defekt švédského pilota.

Konečné výsledky Wales Rally GB

- - - - - - - - - - - - - SHAKEDOWN - - - - - - - - - - - -

Výsledky shakedownu Wales Rally GB

- - - - - - - - - - - - - PŘED STARTEM - - - - - - - - - - - -

Mistrovství světa v automobilových soutěžích pokračuje i nadále na šotolinovém povrchu. Extrémně rozbité turecké úseky tentokrát nahradí zablácený povrch na britských ostrovech při Wales Rally GB. Průběh celé soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Sébastien Ogier - Julien Ingrassia (Citroën C3 WRC) - Wales Rally GB 2019
-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist