www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství Evropy 2019

Chris Ingram: Jakákoliv nehoda by znamenala konec kariéry

18. prosince 2019 • 13:00

Mladý britský jezdec Chris Ingram letos v evropském šampionátu předvedl neuvěřitelný souboj – nejen se svými soupeři, ale také s napjatým rozpočtem a obrovským tlakem. Chvílemi to vypadalo beznadějně, ale nakonec všechny překážky překonal a v Maďarsku s vozem Škoda Fabia R5 vybojoval mistrovský titul. V rozhovoru se s námi podělil o dojmy z letošní nervy drásající sezóny i o své plány pro příští rok.

Letos jsi dosáhl skvělého úspěchu. Jak moc těžké to bylo?

Chris Ingram - Ross Whittock (Škoda Fabia R5 Evo) - Rally Hungary 2019

Bylo to neuvěřitelně obtížné kvůli nedostatku financí, který na mě vyvíjel obrovský tlak. Do každé rallye jsem šel s tím, že jakákoli nehoda by znamenala konec mé kariéry.

Jakou roli v zisku titulu hrála Fabia R5?

Tým Toksport auto připravil perfektně. Celou sezónu jsme neměli žádné technické problémy. Je to rychlé a schopné auto a obrovskou měrou se podílelo na našem úspěchu.

Jaké momenty letošní sezóny pro tebe byly nejnáročnější a nejkrásnější?

Nejtěžším okamžikem byla ztráta juniorského titulu o 0,3 sekundy na Barum Czech Rally Zlín. A nejúžasnější samozřejmě byla výhra titulu v Maďarsku! Tuto sezónu jsem se toho opravdu hodně naučil. Zlepšil jsem svoje řidičské schopnosti a od chvíle, kdy jsem před sedmnácti rallye poprvé sedl do vozu Škoda Fabia R5, jsem ho absolutně nijak nepoškodil. To jasně ukazuje, že pokud bude příležitost, je možné dosáhnout ještě větší rychlosti a většího potenciálu.

Jak hodnotíš podporu ze strany Škoda Motorsport?

Měl jsem příležitost spolupracovat se Sergiem, inženýrem Škoda Motorsport, který byl úžasným přínosem pro tým i pro mě samotného. Naučil jsem se toho spoustu o autě a mohl díky tomu vylepšit svou řidičskou techniku. Doufám, že v budoucnu budu se Škoda Motorsport v užším spojení, protože opravdu věřím, že bych značce mohl prospět.

Jaké máš cíle pro příští sezónu?

Pracuji na přesunu do WRC – mým cílem je vyhrát ERC i WRC 2!

Co pro tebe rallye znamená?

Splnit si své sny, věnovat se největší životní vášni a moci prokázat svůj talent – existuje snad něco lepšího? To je důvod, proč to dělám. A budu v tom pokračovat, dokud budu moci. Díky rallye můžu být tím, kým jsem.

Jak vůbec začala tvoje rallyová kariéra?

Svoje evropské dobrodružství jsem začal v roce 2014 v Renaultu Twingo. Při svém druhém startu v šampionátu jsem v Irsku získal Colin McRae ERC Flat Out Trophy, nakonec to ale skončilo velkou nehodou. Pak jsem dostal šanci od britského Peugeotu, než jsem byl přizván do juniorského týmu ADAC Opel Rallye. V roce 2017 jsem vyhrál juniorský titul v ERC a v roce 2018 jsem s týmem Toksport WRT absolvoval první sezónu za volantem rallyového vozu s pohonem všech kol, kterým byla Škoda Fabia R5.

V jakém věku jsi poprvé řídil auto?

Ve 13 letech jsem řídil klasický Mini Cooper.

Byl nějaký rallyový jezdec tvým vzorem?

Sébastien Ogier – setkal jsem se s ním, když mi bylo 15, a dodnes je to můj největší vzor. Je to opravdový šampion.

Jak oslavujete vítězství s tvým spolujezdcem Rossem Whittockem a celým týmem?

Tvrdě pracujeme, žijeme svůj sen a snažíme se užívat si každý okamžik. Pořád toužíme po získání dalších titulů – a také je získáme!

Máš nějaký vánoční vzkaz pro fanoušky rallye?

Díky za vaší neskutečnou podporu v letošním roce. Všem rallyovým fanouškům na světě přeji úžasné Vánoce a doufám, že se uvidíme v roce 2020!

Škoda Motorsport
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist