www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. dubna 2024, Svátek má Valérie, zítra Rostislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Ostatní soutěže 2019

Když se před Vánocemi zacinká vítěznými poháry…

20. prosince 2019 • 10:30

Závěrečné dvě letošní soutěže se dvojici Václav Kopáček – Barbora Rendlová vydařily. Na slušovické Mikuláš Rally obsadila posádka týmu Kicker Racing třetí příčku, poté dokonce ovládla Shawkah Rally ve Spojených arabských emirátech. Druhý zmíněný úspěch znamenal prvenství v celoročním hodnocení skupiny N šampionátu SAE a v absolutním pořadí titul vicemistrů.

Václav Kopáček, Barbora Rendlová (Škoda Fabia R5), Mikuláš Rally 2019

Radujme se, veselme se, jednak budou Vánoce a jednak je v týmu Kicker Racing co slavit. Začalo to už poslední listopadovou sobotu, kdy se Václav Kopáček s Barborou Rendlovou zúčastnili populární Mikuláš Rally ve Slušovicích. Hned na úvodní rychlostní zkoušce zajeli Západočeši v silné konkurenci třetí nejrychlejší čas s pětivteřinovou ztrátou na vedoucího Odložilíka. Poté v pořadí o příčku klesli, ale hned na RZ 3 si připsali dokonce dílčí prvenství, které znamenalo posun na stříbrné pořadí, pouhou desetinu vteřiny za Jakeše. Ve vyrovnané bitvě nejrychlejších jezdců se pak Kopáček s Rendlovou drželi až do samého závěru, v cíli z toho byla třetí příčka s méně než třívteřinovou ztrátou na vítězného Černého a s bezpečným náskokem na soupeře za sebou. Co tedy ke zlatému věnci Kopáčkovi chybělo? „Chyběly právě ty tři vteřiny, ale vítězství tentokrát nebylo našim cílem, takže nás to nemrzí,“ říká blovický pilot a vysvětluje: „Jak jsme už před soutěží proklamovali, neměli jsme žádné výsledkové ambice a i nejrychlejší čas na jedné z erzet byl tak trochu nad plán. Základním úkolem bylo po delší pauze spíše trochu prozkoušet Škodu Fabii R5 a hlavně ji nepoškodit před Pražským Rallysprintem, kde s ní o týden později startoval Petr Kačírek. To se nám nakonec úplně nepovedlo, zavadili jsme o jeden retardér, kde to odnesl blatník, ale jinou práci jsme mechanikům nepřidělali. O to víc nás těší celkové umístění - ukázalo se, že s perfektně připraveným autem lze někdy dobrý výsledek vybojovat i bez maximálního nasazení a jízdy na hraně. My se naopak snažili občas předvést i nějaké ty smyky, tak doufáme, že se to našim fanouškům líbilo a neodjížděli ze Slušovic zklamáni. Jsme moc rádi, že nás přišli navštívit i do servisní zóny, ani na trati jsme jejich fandění nepřehlédli. Moc za to děkujeme!“

Václav Kopáček, Barbora Rendlová (Subaru Impreza WRX STi), Shawkah Rally 2019

Na velké slavení třetí příčky tentokrát nebyl čas, hned z moravské soutěže totiž Kopáček s Rendlovou uháněli na letiště. Čekala je závěrečná soutěž šampionátu Spojených arabských emirátů, který letos brázdili s vozem Subaru Impreza WRX STI. „Onou závěrečnou soutěží měla původně být Rally Fujairah, jak jsme inzerovali v minulé tiskové zprávě. Ale nebyla,“ naznačuje spolujezdkyně Rendlová zápletku: „V Emirátech je všechno trochu jinak než u nás, což nás oba už přestává překvapovat. Tentokrát bylo pár dní před startem vydáno rozhodnutí, že se namísto Rally Fujairah bude závodit o 120 kilometrů jinde a bude z toho Shawkah Rally. V místě původní lokace byly po silných deštích hodně rozbité cesty, a tak se zkrátka všechno změnilo. Ale s ohledem na to, že místní obyvatelstvo tvoří v poušti zejména velbloudi, oslíci či jiná zvířátka a lidé tu úplně chybí, nebyl to žádný problém. Ani s místními úřady to šejk Al-Qassimi samozřejmě neměl potíže vyjednat. A tak i my se vydali na Shawkah Rally a nutno přiznat, že to byla moc pěkná soutěž. Nás pak před jejím startem ještě překvapilo, že hlavní favorit šampionátu změnil na poslední chvíli techniku a namísto produkčního vozu vyrazil do boje s překrásným dakarským speciálem Toyota Hilux...“

Ani rychlý pětilitrový stroj ale domácímu jezdci k úspěchu nepomohl, vedení v soutěži se naopak ujali hned od úvodu Kopáček s Rendlovou. Jejich Subaru Impreza WRX STI vyhrávalo jednu rychlostní zkoušku za druhou a až když se v závěru začal přehřívat jeho motor, museli zvolnit. Poslední erzeta tak patřila Al-Qassimimu, to už ale nic nemohlo změnit na celkovém pořadí soutěže. To totiž ovládli čeští závodníci, a protože finálová soutěž šampionátu SAE byla hodnocena dvojitým počtem bodů, mohli se Václav Kopáček s Barborou Rendlovou v cíli radovat také z prvenství v celoročním hodnocení skupiny N. Zkrátka nepřišli ani v absolutní klasifikaci, a tak jim můžeme pogratulovat k titulu letošních vicemistrů Spojených arabských emirátů v rally!

„Byl to opravdu podařený závěr roku a my máme z úspěchů ohromnou radost,“ usmívá se dvaatřicetiletý jezdec a popisuje zážitky z Arabského poloostrova: „Z bronzové Mikulášské Rally jsme si sice přivezli do Emirátů nějaké nachlazení, ale i to jsme přeprali a vydali se na start oné Shawkah Rally. Jela se na příjemné pevné šotolině a zejména na prvních rychlostních zkouškách jsme se mohli jízdou náramně bavit. Při druhých a třetích průjezdech se bohužel místy vyjely hlubší koleje a občas to byl dokonce slalom mezi velkými kameny. Pořád ale zůstávaly na trati krásné úseky, kde se dalo upalovat rychlostí ke dvěma stům kilometrů za hodinu, což bavilo nás i naše auto. Závěr nám pak trochu pokazily potíže s motorem, který chvílemi běžel na tři válce. Do cíle jsme přesto dojeli a dokonce pro vítězství. Radost jsme nepokazili ani Abdullahu Al-Qassimimu, který díky druhé příčce v cíli obhájil titul v absolutní klasifikaci národního šampionátu, k čemuž mu srdečně gratulujeme. Bohužel i slavnostní vyhlašování výsledků sezóny se odehrávalo až týden po našem odletu domů, takže jsme se jej nemohli zúčastnit. Ze soutěže jsme si ale domů dovezli nádherné poháry, které dostanou ve vitríně důstojné místo. V tuto chvíli už ale od závodů můžeme chvíli odpočívat a užívat si klidnějšího závěru roku. A tak bychom chtěli moc poděkovat všem našim partnerům i fanouškům za dosavadní přízeň a našim blízkým za pochopení při našem závodění. Všem přejeme příjemné prožití Vánočních svátků i celého zbytku roku a pak i zdárné vykročení do roku 2020,“ uzavírá Václav Kopáček.

Karel Špaček
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist