www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2020

Citroën C3 R5 na startu WRC 2020

20. ledna 2020 • 15:00

Citroën Racing pokračuje v účasti ve FIA World Rally Championship ve spolupráci s nejlepšími zákazníky využívajícími vozy C3 R5, počínaje lednovou Rally Monte Carlo přes klasické podniky sezony až po závěrečnou listopadovou rally v Japonsku. Tímto krokem vrcholí dlouholetý vývojový program vozu C3 R5, který započal v roce 2018 s cílem poskytovat zákazníkům maximálně konkurenceschopné auto.

Mads Ostberg - Torstein Eriksen (Citroën C3 R5) - Rally Sweden 2019

Z oficiální podpory Citroën Racing a jeho partnerů Total a Michelin by měli těžit zejména jezdci stáje PH Sport Mads Ostberg a Yohan Rossel na osm, resp. šest kol šampionátu letošního FIA World Rally Championship po boku francouzské mladé posádky Nicolas Ciamin a Eric Camilli s dodatečnou podporou FFSA (Fédération Francaise de Sport Automobile). Ti budou asistovat již v Monte Carlu. Včetně privátních týmů bude na startu 88. ročníků zimní klasiky celkem šest C3 R5.

Citroën Racing poskytne podporu nadějnému francouzskému jezdci Yohanu Rosselovi, vítězi loňského francouzského rally šampionátu při jeho první sezoně s C3 R5. Po vítězství v 208 Cup Rally 2018 absolvoval Yohan celou sezonu 2019 národní série, kterou zakončil ziskem koruny na domácím podniku Critérium des Cévennes. Pro rok 2020 se čtyřiadvacetiletý pilot stává členem francouzské reprezentace FFSA a absolvuje šest startů ve WRC3 s cílem sbírání zkušeností, učení se a produkování vyrovnaných výkonů. Se spolujezdcem Benoitem Fulcrandem zahájí sezonu v Monte Carlu, aby se na šotolině představili v Portugalsku, Itálii a Finsku a sezonu zakončí na Rally Německo a Rally GB.

Mads Ostberg se spolujezdcem Torsteinem Eriksenem budou startovat v barvách PH Sport a na programu mají osm soutěží kategorie WRC2. Norský jezdec je s vozem sžitý již z roku 2019, kdy absolvoval celý program a dokázal vyhrát kategorii v Katalánsku. Mads Ostberg má bohaté zkušenosti z mistrovství světa WRC, v němž startuje už více než 10 let. Pro rok 2020 si skandinávský tandem vytýčil jako cíl zisk titulu ve WRC2. Oba absolvují stejné soutěže jako Yohan Rossel a Benoit Fulcrand, navíc pak podniky ve Švédsku a Japonsku.

Pro zahajovací soutěž roku 2020 v Monte Carlu budou nadsazeny další čtyři C3 R5 včetně jednoho pro Nicolase Ciamina, který má na programu šest dějství WRC3 pro tento tok. Na startovní listině figuruje rovněž Yohann Bonato, který v minulosti značně přispěl k vývoji auta ve spolupráci s technickým oddělením Citroën Racing. I on by rád startoval na několika podnicích letošního kalendáře, ale ještě nemá pevně stanovený program. V Monte Carlu budou bojovat také Eric Camilli, který ve WRC2 vyhrál Rally Katalánsko loni na podzim, a C3 R5 povede rovněž španělský šampion Pepe Lopez.

Všechny uvedené francouzské posádky a jedna norská absolvovaly před nedávnem týdenní test pořádaný Citroën Racing ve francouzských Alpách s cílem připravit se v podobných podmínkách, jaké budou v klasickém Monte Carlu, které jako obvykle slibuje velký boj po celou dobu.

Yohan Rossel (WRC3): „Jsem nadšený, že bude pokračovat velké dobrodružství s PSA Motorsport s podporou FFSA (Féderation Francaise de Sport Automobile). Díky šampionátům Citroënu a Peugeotu se nám podařilo stoupat vzhůru a nyní máme to štěstí, že se můžeme pustit do naší plné sezony ve světové třídě s pomocí Citroënu,Totalu a Michelinu. Musíme se pořád moc učit a náš cíl je vyhýbat se problémům tak, abychom na konci roku stanuli co nejvýše. Jsem rád, že budeme spolupracovat s Madsem. Jeho zkušenosti z mistrovství světa budou samozřejmě velkou pomocí obzvláště na Monte Carlu, kde bude hrát důležitou roli volba pneumatik. Loni jsem tu vyhrál třídu dvoukolek a už se těším, jaké to bude na stejných tratích s náhonem na čtyři kola.“

Mads Ostberg (WRC2): „Je skvělé zase spolupracovat s lidmi z týmu. V loňském roce jsme společně tvrdě pracovali na vývoji auta, hlavně na věcech souvisejících s brzdami, zavěšením a výkonem motoru. To by měly být naše hlavní výhody v roce 2020. Spolu s Torsteinem chceme vyhrát co nejvíc podniků. Jsem velice rád, že pokračuje naše spolupráce s Citroënem a je krásné spojit síly s Yohanem. Je to vždy pozitivně naladěný týmový parťák. Už se nemohu dočkat, až začne letošní Rally Monte Carlo. Uděláme vše pro co nejlepší výsledek.“

Didier Clément (manažer zákaznického závodního programu Citroën Racing a Peugeot Sport): „Loňská sezona s pokračujícími pracemi na vývoji C3 R5 přinesla několik vítězství. Pro rok 2020 jsou naše cíle udržet vývojový směr, vystupňovat naše úspěchy ve sportu na národní i mezinárodní úrovni tím, že našim pilotům poskytneme podporu a oni budou moci zazářit v C3 R5. Rally Monte Carlo byla pro Citroën dlouho ikonickou soutěží a jsme velmi rádi, že budeme mít výhodu ve zkušenostech a rychlosti Madse Ostberga, který bude v týmu spolupracovat s talentovaným Yohanem Rosselem. Jsou na čele seznamu jezdců, na němž máme další čtyři právě tak ambiciózní a konkurenceschopné jezdce jako jsou oni. Jsme samozřejmě potěšeni velkým zájmem o C3 R5 a jsme nedočkaví, až se předvede na tomto prestižním, ale náročném podniku.“

Citroën Racing
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist