www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Ostatní soutěže 2020

Kopáček se drží na vítězné vlně

18. února 2020 • 16:00

Václav Kopáček s Barborou Rendlovou ovládli druhou soutěž v řadě, když s vozem Subaru Impreza WRX STI zvítězili v Sharjah Rally. Díky prvenství na úvodním podniku kalendáře Spojených arabských emirátů se dvojice týmu Kicker Racing ujala vedení v průběžném pořadí absolutního pořadí tamního národního šampionátu.

Václav Kopáček - Barbora Rendlová (Subaru Impreza Sti) - Sharjah Rally 2020

Vstup do nové sezóny se dvojici Václav Kopáček – Barbora Rendlová nemohl vydařit lépe. Po prvenství na prosincové Shawkah Rally totiž ovládlo západočeské duo z týmu Kicker Racing také Sharjah Rally, která byla na jihovýchodě Arabského poloostrova úvodním měřením sil pro rok 2020.

„V boji s místním šejkem Abdullahem Al Qassimim nám tentokrát nahrálo i počasí,“ usmívá se dvaatřicetiletý pilot a popisuje průběh klání: „V noci před soutěží přišel velmi silný déšť, což je situace, na kterou nejsou v těchto krajích příliš zvyklí. Překvapení to bylo tak velké, že byl všem posádkám mimořádně povolen i jeden ranní průjezd rychlostními zkouškami, aby měly všechny stejné podmínky a mohly si upravit rozpis. Bylo to opravdu potřeba, na trati se totiž mnohde vytvořily rozsáhlé louže, které navíc byly často i hodně hluboké. Měl jsem původně představu, že někde půjdou přeskočit nebo jen lehce tečovat a neztrácet rychlost, to jsem se ale šeredně mýlil. Naopak při vjetí do podobného ´jezírka´ se auto skoro zastavilo, jako bychom narazili do zdi, no a pokud jsme se tam ponořili třeba jen levou polovinou vozu, tak jsme se málem otočili do pravého úhlu.“

„Postupně jsme se s tím ale snažili vyrovnat a lépe odhadovat chování vozu, nicméně pořád bylo znát, že se na šotolině ještě mám hodně co učit. Mokrý povrch byl ale pro nás výhodou, neboť místní závodníci v čele s šejkem Al Qassimim s ním také nemají zkušenosti, a tak jsme se hned od úvodu soutěže ujali vedení. Musím říct, že mne navíc závodění na klouzavých cestách neuvěřitelně bavilo a už dlouho jsem neměl z jízdy tak příjemný pocit. K tomu se přidaly dobré časy, které se nám dařilo zajíždět - náš největší soupeř naopak neměl svůj den, takže jsme po většinu soutěže náskok z úvodu mírně navyšovali. Vedení jsme udrželi až do cíle, kde nás velice překvapilo, jak velké množství místních fanoušků nám při soutěži drželo palce. I soupeři nám k úspěchu sportovně pogratulovali, zároveň nám ale dávali najevo, že se na příští soutěž mnohem lépe připraví a svou kůži nedají zadarmo,“ popisuje Kopáček.

Sharjah Rally 2020

Druhým podnikem šampionátu Spojených arabských emirátů měla původně být UAQ Rally, dramatické počasí a trochu nevyzpytatelní organizátoři ale zamíchali i kalendářem. Na poslední chvíli tak došlo ke změně a posádku týmu Kicker Racing díky tomu čeká návrat na tratě Al Thaid Rally, kde na podzim Kopáček s Rendlovou obsadili stříbrnou příčku.

„Veletoč kalendáře nás zaskočil o to víc, že nás čeká vlastně úplně jiný povrch tratí. Zatímco na UAQ Rally jsou cesty spíše pískové, při Al Thaid se jelo na hodně rychlé a tvrdé šotolině. Dá se dokonce říci, že jsme zatím na každé arabské soutěži závodili na jiném typu šotoliny, takže se pořád učíme. O to víc jsme zvědavi, zda se nám teď budou hodit zkušenosti z naší podzimní účasti na této rally,“ říká Barbora Rendlová, která společně s Václavem Kopáčkem odstartuje do nadcházející arabské soutěže už v pátek 21. února.

Karel Špaček
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist