www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2020

Evans s Toyotou Yaris WRC ovládl závod, tři Toyoty na prvních čtyřech pozicích

18. února 2020 • 18:00

Elfyn Evans si na Švédské rallye svojí přesvědčivou jízdou vybojoval první vítězství v týmu Toyota Gazoo Racing, a to teprve ve svém druhém podniku za volantem vozu Toyota Yaris WRC. Na stupně vítězů se k němu připojil 19letý nováček Kalle Rovanperä, senzace závodu, který se vyškrábal na vrchol po nervy drásající bitvě o třetí místo se stájovým kolegou a mistrem světa Sébastienem Ogierem při skvělé speciálně bodované Power Stage na závěr závodu.

Kalle Rovanperä - Jonne Halltunen (Toyota Yaris WRC) - Rally Sweden 2020

Trio tak navázalo na pozoruhodné zahájení sezóny celého týmu se zbrusu novou jezdeckou sestavou. Toyota se ujala vedení žebříčku továrních týmů, zatímco Evans poprvé ve své kariéře vede žebříček soutěžních jezdců na sdíleném prvním místě.

Evans ovládl podnik od startu až do cíle a zaznamenal druhé vítězství soutěžní kariéry ve světovém rallyovém šampionátu FIA po vítězném tažení na domácí půdě při RAC Rallye ve Walesu v roce 2017.

Jde zároveň o vůbec první vítězství ve WRC pro navigátora Scotta Martina poté, co uvedená dvojice minulou sezónu spojila síly; jsou také prvními britskými závodníky v historii, kteří Švédskou rallye ovládli (podnik se pořádá již od roku 1973, kdy se stal základním kolem světového šampionátu).

Třetí triumf Toyoty Yaris WRC na Švédské rallye za poslední čtyři roky doprovázely zcela odlišné podmínky než při posledních dvou. Kvůli neobvyklému počasí před zahájením akce, která zpravidla celá probíhá na sněhu a ledu, byli organizátoři nuceni zkrátit itinerář závodu, aby rallye vůbec mohla proběhnout. Díky mrazivým teplotám zůstávala trať v pátek a sobotu ve slušném stavu, zatímco nedělní déšť dokázal poslední měřené úseky zkomplikovat.

Evans po vítězství v pěti z osmi měřených úseků vstupoval do posledního dne s náskokem 17,2 sekundy, a mohl si tak v záludných rozhodujících erzetách dovolit poměrně uvážlivý styl jízdy, a přesto zvítězit o 12,7 s.

Rovanperä, který zaujal již na Rallye Monte-Carlo při své pozoruhodné premiére na nejvyšší úrovni rallyových závodů, si na Švédské rallye vydobyl ještě vyšší renomé, když se v jedné chvíli během pátku držel na celkovém druhém místě. Společně s Ogierem si v sobotu několikrát vyměnili třetí místo v pořadí, které nakonec připadlo Ogierovi, jenž do posledního dne vstupoval s půlsekundovým náskokem.

Za nepředvídatelných podmínek měřeného úseku Likenäs o délce 21,19 km nadělil Rovanperä druhému nejrychlejšímu soupeři 3,7 sekundy, čímž si vybojoval své vůbec první etapové vítězství ve WRC a maximálních pět bonusových bodů za Power Stage.

Je historicky nejmladším soutěžním jezdcem, který vybojoval etapové vítězství ve WRC, o celé dva roky mladším než dosavadní držitel tohoto rekordu. Ogier i tak nakonec dosáhl třetího nejrychlejšího času a čtvrtého místa v celkovém pořadí závodu, kdy nasbíral další solidní bodové penzum pro šampionát, v němž se drží na třetím místě, pět bodů za Evansem.

Akio Toyoda: „Ve Švédsku za neobvyklých podmínek s malou sněhovou nadílkou dokázali Evans s Martinem vybojovat pro náš tým s novými tvářemi první vítězství sezóny. Elfyne a Scotte, blahopřeji! Elfyn na úvod své nové kariéry u nás dorazil do našeho závodu v Estonsku a tvrdě dřel až do noci, aby dokonale porozuměl tomu, jak používat a udržovat Yaris WRC. Týmového ducha například pěstoval i tím, že chodil na bowling s mechaniky. Mám opravdu radost, že takový čerstvý nováček v týmu dosahuje společně s ostatními tak skvělých výsledků. A Kalle s Jonnem se po velkém souboji dokázali vyškrábat na třetí příčku v pořadí s náskokem pouhých tří sekund před Sebem a Julienem. Cením si i toho, že všichni čtyři jezdci skórovali pěkné body a dokázali nadchnout fanoušky. Katsuta úspěšně dokončil rallye a zaznamenal dobré časy v některých měřených úsecích, kde se rozhodl zaútočit. V jedné erzetě jel dokonce rychleji než jeho dobrý kamarád Tänak. To mu dodá určitou sebejistotu. Taka, jen tak dál! Ještě jedna věc, na kterou jsem trochu zapomněl. Tänakovi a Järveojovi jsem slíbil, že je shora postříkám šampaňským. Ve Švédsku jsem tentokrát nemohl být... Ale upřímně, ve Švédsku je příliš zima na to, abychom sváděli bitvu se šampaňským! Doufám, že budeme mít příležitost při dalších podnicích někde v teple. Vyzývám týmové kolegy z Toyoty Gazoo Racing, vyhrávejme i dál! A Otte a Martine, bojujme! Mám pocit, že naši jezdci si chvíle za volantem Yarisu WRC s každým dalším kolem stále více užívají. Jsem si jist, že v příštím podniku i těch dalších nám předvedou ještě atraktivnější jízdu. Děkuji předem všem fanouškům za jejich podporu během letošní sezóny. Švédské rallye se zúčastnil i Latvala s navigátorem Hänninen, kteří nastoupili s Yarisem WRC v rámci soukromého soutěžního týmu. Patřili k našim původním závodníkům v roce 2017, kdy jsme se vrátili do soutěže WRC. Slyšel jsem Jari-Mattiho říkat: ‚Jsem šťastný, že jsem součástí Toyoty a mám ohromnou radost, že opět jezdím s Yarisem.‘ Měl jsem velkou radost, že se rozhodli pro Yaris WRC. Je mi moc líto té mechanické závady, kterou Jari-Matti a Juho s Yarisem WRC měli. Přál jsem jim, aby jeli a závod si maximálně užili, ale tentokrát do nevyšlo. Slyšel jsem, že se opět vrátí na Rallye Itálie v Sardinii. Yaris WRC jim dokonale připravíme, aby mohli opět zabojovat. Tak si to pak pořádně vychutnejte!“

Tommi Mäkinen: „To, jak jsme zde dokázali finišovat, to je prostě úžasné. Elfyn byl tento víkend opravdu dobrý a společně se Scottem se dnes zapsali do historie jako první britští vítězové ve Švédsku. A je neuvěřitelné, co předvedl Kalle v posledním měřeném úseku. S podobným vozem soupeřil v této erzetě úplně poprvé. Všichni ostatní to jeli v minulosti již mockrát, ale on dokázal všem uletět. Myslím, že v této chvíli máme ‚tým snů‘. Panuje zde skvělá atmosféra a týmový duch je na nejvyšší úrovni, na jaké kdy byl. Mohu se pouze usmívat a být na ně hrdý.“

Sébastien Ogier: „Z tohoto víkendu nemohu cítit smutek. Nekončím sice rád na čtvrtém místě, ale stále máme pár užitečných bodů do šampionátu a před Mexikem jsme si vytvořili dobrou pozici. Kalle si to pódiové umístění zaslouží. Celý víkend odváděl skvělou práci a v Power Stage do toho dal vše a zajel úžasný čas. Podmínky byly velmi obtížné a když máte na paměti šampionát, je celkem obtížné jet za hranicí rizika. Elfyn jel tento víkend fantasticky, a je to tak pěkné vítězství pro něj samotného i pro celý tým. Vždy je lepší mít takové silné jezdce ve vlastním týmu než na straně soupeřů – myslím, že Toyota má pro tuto sezónu velmi silnou jezdeckou sestavu. Nyní se musíme soustředit na další kolo, kde se pokusíme bojovat o vítězství.“

Elfyn Evans: „Mám skvělý pocit z prvního vítězství s týmem Toyota Gazoo Racing, teprve v našem druhém společném podniku. Musím týmu vyjádřit velké uznání nejen za to, že mi poskytli skvělý vůz, ale také podporu a pomoc při testování, aby mi naladili vůz přesně tak, jak jsem si přál. Toto auto mi dodává velkou sebejistotu, což za proměnlivých podmínek, jaké panovaly např. zde, opravdu hodně znamená. Dosavadní jízdy jsem si moc užil, a tak doufejme, že tyto pocity si udržíme i na šotolině v nadcházejících podnicích. Velké díky patří také Scottovi: po mém boku si vedl vždy dobře a mám velkou radost, že společně s ním mohu konečně oslavit i jeho první vítězství.“

Kalle Rovanperä: „Ze stupňů vítězů mám nádherný pocit. Byla to opravdu náročná rallye, protože byla kratší než obvykle a celou dobu bylo nutné jet naplno. Ztratili jsme nějaký čas kvůli mým chybám, ale bylo skvělé vrátit se dnes opět na pódiové umístění a také získat pět bodů za Power Stage. Byla to opravdu dobrá jízda a dal jsem do ní vše. Zpočátku to nevypadalo tak dobře, protože jsem možná jel trochu opatrněji a šetřil obutí, ale nakonec se to vyplatilo, když jsme vykazovali velmi dobré mezičasy a čas ve finiši byl opravdu výborný.“

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist