www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2020

Privátní jezdci s vozy Škoda dojeli na druhém a pátém místě

18. února 2020 • 20:20

Nejkratší Švédská Rally všech dob přinesla na nedělní závěrečné rychlostní zkoušce těsnou bitvu. Z důvodu neobyčejně teplého počasí bylo druhé kolo mistrovství světa FIA World Rally Championship zkráceno na devět rychlostních zkoušek s celkovou délkou 148,55 kilometru. Na 21,19 kilometrech poslední rychlostní zkoušky „Likenäs“ se rozhodlo o výsledcích kategorie WRC3. Emil Lindholm s Mikaelem Korhonenem, jedoucí se soukromě nasazeným vozem Škoda Fabia Rally2 evo, dojeli v kategorii WRC3 na druhém místě se ztrátou pouhých pěti sekund na vítěze. Oliver Solberg (S) se spolujezdcem Aaronem Johnstonem (IRL) ztratili kvůli defektu na poslední rychlostní zkoušce své průběžné třetí místo v kategorii WRC3 a při svém debutu svozem Škoda Fabia Rally2 evo nakonec dojeli ve své kategorii na pátém místě.

Oliver Solberg - Aaron Johnston, Škoda Fabia R5 - Rally Sweden 2020

Organizátoři předvedli na letošní Švédské Rally ve svém boji s neobyčejně teplým počasím v regionu Värmland a podél hranice s Norskem heroický výkon. Dlouho nebylo jasné, zda se Rally vůbec uskuteční, ale společné úsilí umožnilo absolvovat alespoň devět rychlostních zkoušek s délkou 148,55 kilometru. V neděli, poslední den soutěže, se 21,19 kilometru dlouhá rychlostní zkouška „Likenäs“ TV Wolf Power Stage konala za intenzivního deště na bahně a ledu. Napínavou bitvou se v ní rozhodlo o vítězství a dalších umístěních na stupních vítězů vkategorii WRC3 Švédské Rally.

Až do rychlostní zkoušky 7 vedla v kategorii WRC3 finská posádka Emil Lindholm/Mikael Korhonen jedoucí s privátně nasazeným vozem Škoda Fabia Rally2 evo. Pak se před ně dostala posádka Hyundai ve složení Jari Huttunen/Mikko Lukka (FIN/FIN), která na ně měla vsobotu večer náskok 3,4sekundy. Na poslední rychlostní zkoušce sdélkou 21,19 kilometru se soukromá posádka Škoda maximálně snažila, nicméně nakonec zůstala za svými soupeři o pouhých pět sekund.

Mladý jezdec Škoda Oliver Solberg se svým spolujezdcem Aaronem Johnstonemstartovali do poslední rychlostní zkoušky při svém debutu ve WRC3 s vozem Škoda Fabia Rally2 evo na třetím místě s náskokem pouhých 1,1 sekundy na dřívějšího švédského mistra světa v rallycrossu Johana Kristofferssona (Volkswagen) ajeho spolujezdce StigaRune Skjærmoena(N). Olivera Solberga ale potkala smůla v podobě defektu pneumatiky, která jej stála 1:53 minut času a odsunula jej na páté místo v dané kategorii.

V kategorii WRC3 skončili ve Švédsku na čtvrtém místě Eerik Pietarinen/Miikka Anttila jedoucí s privátně nasazeným vozem Škoda Fabia Rally2 evo. Se stejným vozem dojel na třetím místě kategorie WRC2 mistr světa zroku 2017 kategorie WRC2 Pontus Tidemand (S), jedoucí tentokrát se spolujezdcem Patrickem Barthem (S) pod hlavičkou týmu Toksport WRT.

„Gratulujeme všem posádkám jedoucím s vozy Škoda, které dojely do cíle. Jsme rádi, že z devíti vozů kategorie WRC3 bylo sedm modelů Fabia. Je mi líto Olivera a Aarona. Za velmi náročných podmínek podali oba slibný výkon a o možné umístění na stupních vítězů je připravila smůla v podobě defektu. Již nyní se těšíme na další podnik, který nás čeká ve spolupráci s Oliverovým týmem. Bude to květnová Portugalská rally,“ řekl šéf Škoda Motorsport Michal Hrabánek.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist