www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR v rally 2020

Samohýl Škoda Team před startem sezony

20. března 2020 • 15:00

Na kvalitní výsledky z loňské premiérové sezony v mistrovství České republiky v rally bude chtít navázat zlínský tým i v letošním roce. V sezoně 2019 se obě posádky Samohýl Škoda Teamu umístily v první osmičce absolutního pořadí domácího šampionátu, letos se pak na přední příčky tabulky mistrovství ČR chce posunout především dvojice Mirek Jakeš a Petr Machů.

Pro Mirka s Petrem se bude jednat o jejich třetí společnou sezonu. S kvalitní a odzkoušenou technikou vozu Škoda Fabia R5 se pokusí bojovat s těmi nejlepšími českými posádkami na čele s úřadujícím mistrem republiky Janem Kopeckým. „Plánem je účast v kompletním sedmidílném seriálu ´velkého´ mistrovství. K tomu na závěr roku přidáme i nějaké starty na domácích podnicích jako je rallysprint ve Vsetíně či Mikulášská rally. Samozřejmě vnímáme současnou komplikovanou situaci u nás i v celé Evropě, proto za nás i za fanoušky mám jedno velké přání, aby se brzy vše vrátilo do normálních kolejí a sezona rally začala co nejdříve,“ zmiňuje Mirek momentální problémy ohledně šíření koronaviru.

S novinkami okolo týmu se přidává Petr Machů: „Naše Fabie R5 se bude připravovat ve zlínských dílnách pod vedením šéfmechanika Zdeňka Pavely, který k nám přichází z týmu Škoda Motorsport. Na rozdíl od loňské sezony se nesoustředíme jen na jednu značku pneumatik a podle povětrnostních podmínek si chceme vybírat mezi pneumatikami Michelin a Hankook. S Mirkem máme za sebou 17 společných startů ve dvou sezonách a už tedy víme, co od sebe čekat a že spolupráce bude opět na té nejvyšší úrovni. Konečný výsledek se ale skládá z celé řady drobností a třeba hned některé z nich nás vloni připravily o dvě pódiová umístění v Českém Krumlově a Hustopečích. Pevně věřím, že letos se nás bude držet větší štěstí a že se posuneme blízko těm nejvyšším příčkám. Vzhledem k momentální nejisté situaci jsme také připraveni upravit plány a při menším počtu dvoudenních závodů si přidat více startů v rallysprintovém šampionátu, ve kterém se nám vloni tak dařilo,“ připomíná zkušený spolujezdec dvě vítězství v tomto seriálu.

Jak již bylo zmíněno v úvodu, hlavní tíha reprezentace Samohýl Škoda Teamu letos spočívá na dvojici Jakeš – Machů. Součástí týmu však nadále zůstávají i Martin Březík a Marek Omelka. Trojnásobní mistři České republiky v kategorii produkčních vozů si v loňské premiérové sezoně za volantem speciálu Škoda Fabia R5 vedli nad očekávání a konečným šestým místem si poprvé ve své kariéře vybojovali národní prioritu federace ASN. Bohužel, vzhledem k pracovním povinnostem se prozatím ještě neví, jak velký bude jejich letošní program. V záloze je také varianta, že by se s Fabií R5 objevil na některých závodech i Březíkův syn Adam, úřadující šampión seriálu ´dvoukolek´ Rallysprint série.

Spokojenost s reprezentací a propagací značek Samohýl a Škoda neskrývá ani zástupce generálního sponzora: „Naše loňská spolupráce s Mirkem a Petrem fungovala na výbornou, i když víme, že jim celá sezona nevyšla úplně podle jejich představ. Na druhou stranu jsme byli nadšeni z dvou absolutních vítězství jak při jubilejním 25. Rallysprintu Kopná, které se mezi fanoušky přezdívá „malá barumka“, tak z oslav před naším autosalonem Samohýl při závěrečném podniku ve Vsetíně. Jsem proto ráda, že jsme nadále součástí tohoto projektu a že budeme posádku podporovat i v letošním roce. Spojení skvělé posádky, dokonalého zázemí týmu a partnerství společnosti Škoda a našeho dealerství vytvořilo skvěle fungující tým, který doplňuje naši marketingovou strategii. V letošním roce nás čekají velké výzvy a vůz Škoda Fabia R5 je zárukou, že můžeme pomýšlet na vyrovnané souboje s absolutní špičkou českého šampionátu. A i když se tradičně objeví velká konkurence, z pozice generálního partnera věříme, že máme šanci bojovat o ty nejvyšší příčky. Osobně jsem přesvědčena, že Mirek s Petrem podají svůj nejlepší výkon. K tomu jim přeji rychlé časy na rychlostních zkouškách, minimum krizových situací a nadšené fanoušky kolem trati,“ uzavírá představení týmu Lenka Bořutová, marketingový specialista Samohýl Motor a.s.

Tomáš Tkadlec
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist