www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 24. dubna 2024, Svátek má Jiří, zítra Marek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR v rally 2020

41. Invelt Rally Pačejov netradičně

9. června 2020 • 09:00

Když se v zimě roku 2018 rodila spolupráce AMK Pačejov s plzeňskou společností Invelt, jedním z cílů obou stran bylo dostat tehdejší Rally Pačejov mezi velké dvoudenní automobilové soutěže. Představa, že tak malý automotoklub dokáže uspořádat soutěž takového formátu se nejdříve jevila jako naprostá utopie. Po téměř třech letech příprav se však záměr vydařil. V Pačejově a okolí se pojede poprvé v historii vícedenní automobilová rally. Tento úspěch je zásluhou všech členů AMK Pačejov, ale také společnosti Invelt pana Jiřího Jirovce, který tuto akci výrazně finančně podpořil.

Roman Odložilík - Martin Tureček (Škoda Fabia R5) - Invelt Rally Pačejov 2019

Protože velké rally mají v létě své místo v Mladé Boleslavi a ve Zlíně, museli vzít pačejovští pořadatelé za vděk uvolněný termín po rally Příbram. V této situaci přišel vhod prodloužený víkend 26.- 28. září 2020. Většina pořadatelů si na organizaci rally musí brát dovolenou, a tak se jeden den volna na přípravu hodí. Ve světle pozdějších událostí se tento krok ukázal jako existenční. Díky koronavirové krizi by pačejovskou rally ve svém tradičním termínu čekalo spoustu hygienických opatření, možná by bylo ohroženo i samotné konání akce. Doufejme, že koncem září již bude vše v normálu. I tak koronavirová krize zkomplikovala pačejovským přípravy. Největším problémem se stala nezasedající zastupitelstva obcí. V zákulisí pořadatelského sboru se však stále pracovalo naplno. V těchto dnech probíhá finální schvalování tratí. Pačejovští pořadatelé nechtějí nijak snižovat laťku obtížnosti svých rychlostních zkoušek. Posádky se tak mohou těšit na jezdecky velmi náročné RZ. Součástí tratě budou některé staronové úseky, ale i úplně nové rychlostní zkoušky, kde se v minulosti nikdy nezávodilo.

Letošní 41. Invelt Rally Pačejov se pojede jako součást Mistrovství České republiky v rally. V pátek 25. a v sobotu 26. září budou probíhat seznamovací jízdy. Sobotní podvečer bude patřit technickým přejímkám a testovací rychlostní zkoušce. Večer by měla proběhnout tradiční předstartovní šou na horažďovickém náměstí. V neděli 27. září na posádky čeká první etapa, která bude delší. V pondělí 28. září prověří účastníky kratší, ale nesmírně těžká etapa se šesti rychlostními zkouškami. Touto obtížnou etapou měl původně vyvrcholit celý český šampionát. Po přesunu jarních soutěží na podzim však v Pačejově sezona rally neskončí.

Součástí pačejovské rally bude tradičně i podnik MČR v rally historických automobilů. Jejich posádky budou závodit pouze v první, nedělní etapě, která ve svém harmonogramu nebude mít žádné rozbité úseky. Harmonogram bude pro posádky i doprovody historiků velmi vstřícný. Seznamovací jízdy i technické přejímky proběhnou v sobotu 26. září. V neděli 27. září absolvují samotnou rally a v pondělí na sv. Václava mohou koukat na druhou etapu Invelt Rally Pačejov, nebo již užívat volného dne doma. Stejný formát, jako MČR v rally historických automobilů, bude mít i podnik České trofeje v rally pravidelnosti. V jednání je také jednoetapový (nedělní) Pohár pořadatele pro posádky, které by se v Pačejově rády svezly, ale nemají rozpočet na velkou rally.

V těchto dnech probíhá finální příprava zvláštních ustanovení. K jejich zveřejnění dojde v průběhu července. Pak již bude představena konkrétní podoba trati a programu rally. Nezbývá než doufat, že po koronavirové krizi posádky a sponzoři na rally nezanevřely a že oba české šampionáty se budou těšit hojné účasti. Pořadatelé z AMK Pačejov dělají vše pro to, aby nabídli soutěžícím za „málo peněz hodně muziky“.

Miroslav Žitník
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist