www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Ostatní soutěže 2020

Virtuální Hustopeče ovládli zahraniční jezdci

2. července 2020 • 13:00

Druhým podnikem nově vzniklého SONAX Mezinárodní mistrovství České republiky v Online Rally se stala 1.e PETRONAS AGROTEC Rally Hustopeče. Organizaci soutěže zaštítili pořadatelé její reálné předlohy, kteří, podobně jako v případě úvodního českokrumlovské rally, byli nuceni letošní ročník svého závodu kvůli koronaviru zrušit. Alespoň částečnou náplastí se tak stala její virtuální varianta.

Adrian Klimas (Škoda Fabia R5 evo), 1.e PETRONAS AGROTEC Rally Hustopeče

Soutěž po vzoru jihomoravské rally nabídla zajímavé tratě, charakterizované okolo rozprostřenými vinicemi či vloženými šotolinovými úseky. Deset rychlostních testů dohromady měřilo lehce přes 78 kilometrů a pro zúčastněné jezdce bylo jistě úlevou, že na ně, na rozdíl od předešlé rally, tentokrát nespadla ani jediná dešťová kapka. Na druhu stranu se ale nově museli vypořádat s tmou, neboť závěr rally zasahoval až do potemnělých večerních hodin.

Startovní pole čítalo přes 380 přihlášených jezdců, jejich počet se tak oproti minulému závodu ještě navýšil. Řada jmen se nově představila se čtyřkolkami skupiny N, a to díky nově vypsanému Production Cupu, který bude součástí všech zbývajících online rally letošní sezony. V jednotlivých třídách se ale většinou sešly podobná jména jako v Českém Krumlově a mnohdy dopadly podobně i konečné výsledky.

Třeba v nejslabších dvoukolkách to byl polský tandem Mateusze Przyszlakowského a Artura Hazuky, kteří si opět rozdělili dvě nejvyšší příčky ve třídě RC5. Na zbývajícím třetím stupni skončil Dalibor Rafaj, a kdyby jeho jmenovec David neodstoupil po havárii v polovině soutěže, mohla být úplně stejná celá první trojka. Většina pilotů této třídy opět vsadila na Citroëny DS3 R1, jejich monokulturu narušil jen jediný dokončivší Renault Twingo patřící v cíli šestému Michalu Sklenaříkovi.

O něco dramatičtější a zároveň rozmanitější to bylo ve třídě RC4. I mezi jezdci na speciálech populární třídy R2 se sice na prvních dvou místech v cíli objevila stejná jména jako v Krumlově, jmenovitě Michal Streit s Peugeotem 208 R2 a Argentinec Enzo Sagrera s Fordem Fiesta R2T, nicméně rychlejšími byli Kristian Jacko ze Slovenska s dalším peugeotem a Polák Jakub Brodzicki s Opelem Adam R2. Dva posledně jmenovaní však na závěrečné rychlostní zkoušce obdrželi každý po desetisekundové penalizaci, které je odsunuly z čelních příček na konečné třetí, respektive čtvrté místo. Další konkurenci z minulého závodu se již tolik nedařilo a Streit se Sagrerou tak výrazně upevnili své pozice v průběžném pořadí. Shodné zůstalo i trio nejrychlejších dam za volantem, které s er-dvojkami dojelo v pořadí Iveta Lekešová, Vendula Schwarzová a Eva Ptáčková.

Také v hodnocení vloženého Peugeot Online Rally Cupu si maximum bodů už podruhé v řadě odvezl Michal Streit, následovaný zmíněným Kristianem Jackem a třetím Jakubem Horešovským. S vozy Peugeot 208 R2, pro které je tento pohár exkluzivně vyhrazen, nakonec odstartovalo 78 ze 119 jezdců přihlášených do třídy RC4.

V kategorii RC3, tedy mezi nejsilnějšími dvoukolkami se v průběhu soutěže v TOP 5 stabilně pohyboval Dawid Wieczorek z Polska a náš Ondřej Štolfa, oba však předčasně skončili po haváriích. Prvenství si – byť s menším rozdílem než minule – zajistil Lukáš Fafrák ze Slovenska (Renault), následovaný Španělem Cristianem Lamasem (Citroën) a Adamem Weglowským z Polska (Honda). I přes příznivé počasí paradoxně závod dokončilo méně jezdců než minule, do cíle jich dorazilo jen jedenáct.

Vyrovnaný počet, byť nejnižší ze všech vypsaných tříd, naopak hlásí výsledková listina ve třídě R-GT. Z celkem šesti vozů v cíli majoritu opět tvořily speciály Porsche, které soutěž také ovládly, jedinou výjimkou byl Lotus Exige Pavla Králíčka, jenž hustopečskou klasifikaci gétéček uzavírá. Jihomoravská rally nesedla favorizovaným jezdcům – vítěz prvního podniku Juan Marzoa neměl svůj den a soutěží se protrápil ke konečnému pátému místu. Jakub Hanzelka i Vojtěch Uhlíř havarovali a jediným, kdo navázal na předešlý výsledek, tak byl v Hustopečích vítězný Jan Morávek. Pro další body do seriálu si dojel druhý Stanislav Petrů a vůbec první hodnocený výsledek si letos připisuje Michal Labudek coby třetí nejrychlejší jezdec R-GT.

Také v kategorii RC2, která v seriálu SONAX MMČR v Online Rally představuje hlavní a nejvyšší třídu, se sešla – s výjimkou zaneprázdněného Petra Semeráda a Davida Kučery – kompletní sestava hlavních favoritů. Suchý asfalt vybičoval jezdce k maximálním výkonům a souboj na špici se mezi první pětkou odehrával v řádu sekund. Za nejdelší konec lana tentokrát tahal Adrian Klimas z Polska, jeho Škoda Fabia R5 evo byla na čele po většinu soutěže. Jedinou výjimkou byly úvodní dvě zkoušky, kdy se ve vedení nacházel vítěz úvodní rally Dennis Zeťák. Slovenský pilot ale bohužel na RZ3 vycestoval do příkopu a s poškozeným zavěšením musel absolvovat celou sekci čítající tři měřené testy. Po servisu nabranou ztrátu sice začal úspěšně likvidovat a z průběžně sedmého místa se nakonec probojoval až na druhé, leč ani on se na poslední zkoušce závodu nevyhnul penalizaci, která jej odeslala na konečné páté místo. Za vítězným Klimasem se tedy nakonec umístil Oscar Estevez z Portugalska jedoucí se starším Fordem Fiesta R5, následovaný Španělem Eduardem Perojem na voze Hyundai i20 R5. Nejrychlejším domácím jezdcem se stal Petr Kubovský s další fiestou, jenž se v průběhu rally několikrát objevil na druhé příčce. Nakonec mu v konečném pořadí připadla čtvrtá pozice absolutně.

SONAX MMČR v Online Rally bude pokračovat třetí soutěží v polovině prvního prázdninového měsíce, kdy se vydá z jižní Moravy o něco severněji, na Valašsko. Celkem osm rychlostních zkoušek tam na jezdce bude čekat při RALLYSERVICE.CZ Online Rally Kopná, která se pojede od 14. do 19. července.

1.e PETRONAS AGROTEC Rally Hustopeče 2020
1.Adrian KlimasPOLŠkoda Fabia R5 evo43:42.0
2.Oscar EstevezPORFord Fiesta R5+6.45
3.Eduardo PerojoESPHyundai i20 R5+14.8
4.Petr KubovskýCZEFord Fiesta R5+15.5
5.Dennis ZeťákSVKCitroën C3 R5+16.9
6.Štěpán PaulátCZEVolkswagen Polo GTI R5+23.9
7.Lukáš ValentaCZEŠkoda Fabia R5 evo+39.8
8.René RitterDEUHyundai i20 R5+50.5
9.David HrbáčekCZEŠkoda Fabia R5 evo+1:02.8
10.Jan KryglerCZEŠkoda Fabia R5 evo+1:07.8

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist