www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR v rally 2020

Škoda Motorsport jde letos poprvé do ostré akce

9. července 2020 • 22:00

Letošní sezona motorsportu se opožděně, ale přece jen rozjíždí. O víkendu odstartoval v Rakousku seriál Grand Prix Formule 1, svoji podobu získal i světový šampionát v automobilových soutěžích WRC. Prvním podnikem domácího rallyového mistrovství bude tradiční červencová Rally Bohemia.

Jan Kopecký a Jan Hloušek

Na startu nebude chybět v roli největšího favorita posádka továrního týmu ŠKODA Motorsport, která na domácí půdě mladoboleslavské automobilky obhajuje loňské prvenství v šampionátu. Celkově Jan Kopecký vyhrál Rally Bohemia již osmkrát. Úřadující mistr republiky Jan Kopecký se letos na tuzemských tratích představí s novým navigátorem Janem Hlouškem, a právě Rally Bohemia bude jejich prvním společným vystoupením na domácí mistrovské soutěži. Spolupráci si vyzkoušeli před několika týdny na testovacím podniku v Sosnové a oba si ji náramně pochvalují.

„Na angažmá v továrním týmu se velmi těším, vnímám ho jako další posun v mé sportovní kariéře. S Honzou Kopeckým jsem si spolupráci vyzkoušel v závěru loňského roku při dvou soutěžích mistrovství světa a myslím, že jsme se velice rychle dokázali sladit,“ říká před prvním společným vystoupením na Rally Bohemia Jan Hloušek. Sedmadvacetiletý navigátor si rally poprvé vyzkoušel v roce 2012, kdy se jako pilot vozu ŠKODA FELICIA zúčastnil domácí Rally Liberec. Premiéru na sedadle spolujezdce si odbyl téhož roku právě při Rally Bohemia, čímž odstartoval svou úspěšnou navigátorskou kariéru.

V jejím rámci vystřídal několik pilotů, ale zdaleka největších úspěchů dosáhl po boku Filipa Mareše, s nímž vytvořil dvojici v roce 2014. Společně to dotáhli až k titulu juniorského mistra Evropy 2019. Tovární dvojice Jan Kopecký/Jan Hloušek však nebude jediným želízkem v ohni na domácí půdě značky ŠKODA. Řada dalších posádek spoléhá na služby mladoboleslavských speciálů a některé z nich se netají medailovými ambicemi. Zákaznické týmy opět mohou čerpat podporu autorizovaných prodejců z obchodní sítě ŠKODA AUTO Česká republika.

V letošním roce této možnosti využijí Filip Mareš (Laureta Auto Mladá Boleslav) a Miroslav Jakeš (Samohýl Motor Zlín). V popředí výsledkové listiny by se však měli pohybovat i další piloti vozů ŠKODA FABIA Rally2 evo – především talentovaný mladík Petr Semerád, ale i Roman Odložilík, Rakušan Simon Wagner nebo německý kníže Albert von Thurn und Taxis.

Na posádky letos čeká obdobná trať jako v loňském roce. Závodní víkend začne v pátek 10.července celodenním exhibičním programem na autodromu v Sosnové, který sice nebude do celkového hodnocení Rally Bohemia započítáván, ale kde budou k vidění soutěžní vozy různých historických etap. V sobotu 11.července se uskuteční slavnostní start a zároveň první rychlostní zkouška „Staroměstská“ v centru Mladé Boleslavi. Následovat bude podobně jako v roce 2019 velké množství kratších rychlostních zkoušek v okolí Liberecka, včetně dnes již legendární RZ Milíře. Nedělní program nabídne tři rychlostní zkoušky ve dvou průjezdech a závěrečnou RZ v historickém centru Mladé Boleslavi.

V harmonogramu i letos zůstala královská zkouška „Radostín“, která je se svými téměř 22 km nejdelším měřeným úsekem Rally Bohemia 2020. Servisní areál bude situován na letišti v Hoškovicích. Slavnostní vyhlášení výsledků na podiu je naplánováno na neděli 12. července, přibližně v 15:30 hodin.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist