www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR v rally 2020

Kopecký a Hloušek dojeli s vozem Škoda Fabia Rally2 evo na druhém místě

12. července 2020 • 19:55

V pořadí 47. Rally Bohemia znamenala po koronakrizi dlouho očekáváný restart nové sezóny Mistrovství České republiky. Tovární jezdec Jan Kopecký se spolujezdcem Janem Hlouškem dojeli po napínavém souboji na druhém místě těsně za posádkou Václav Pech/Petr Uhel s vozem Ford Focus RS WRC.

Po bezchybné a rychlé jízdě dojela na čtvrtém místě posádka Filip Mareš/Radovan Bucha s privátně nasazeným vozem Škoda Fabia Rally2 evo. Zatímco první dvě soutěže mistrovství České republiky byly z důvodu boje proti šíření koronaviru zrušeny, Rally Bohemia přinesla opatrný návrat k normálnímu stavu. Zatímco oproti minulému roku se servisní zóna z důvodu omezení kvůli pandemii pro diváky uzavřela, počasí bylo opět stejně jako loni nepředvídatelné.

Jan Kopecký - Jan Hloušek, Škoda Fabia Rally2 - Rally Bohemia 2020

Úvodní Gladiátor Rally Show na Autodromu Sosnová vyhrál Jan Kopecký s Janem Hlouškem , za nimiž skončili Petr Semerád/Jiří Hovorka jedoucí taktéž svozem Škoda Fabia Rally2 evo. Toto exhibiční klání ale nebylo započítáváno do celkové klasifikace, takže se první skutečná rychlostní zkouška jela ulicemi v Mladé Boleslavi během sobotního deštivého rána. Tím se ale Jan Kopecký nenechal znervóznit a od čtvrté rychlostní zkoušky zajel tři nejrychlejší časy, které znamenaly stahování dosud vedoucího Fina Jariho Huttunena s vozem Hyundai, který měl v tom okamžiku náskok jen 1,1 sekundy. Po poledním servisu začaly silnice osychat.

Jan Kopecký, který během dopoledne ztratil určitý čas,situaci popisoval takto: „Nyní je povrch sušší, ale v lesních pasážích si musím dát pozor, protože se na silnici občas objeví bahno.“ Od tohoto okamžiku sváděli napínavý souboj o první místo s mistrem České republiky ještě pilot Hyundai Jari Huttunen a Václav Pech s Fordem. Na konci páteční etapy byl Kopecký jen 0,6 sekundy za vedoucím Huttunenem a 1,5 sekundy před Pechem.

Neděle tedy slibovala napínavý boj o vítězství. Pod slunečnou modrou oblohou v neděli ráno zajel na první rychlostní zkoušce Václav Pech s vozem Ford Focus RS WRC svůj první nejrychlejší čas. Za ním dojel Jan Kopecký a v celkové klasifikaci se posunul před Jariho Huttunena. Kopeckého v tom okamžiku dělilo od prvního místa jen 0,1 sekundy. Na následující rychlostní zkoušce zajel úřadující mistr České republiky nejrychlejší čas a poprvé se tak na 47. Rally Bohemia posunul na první místo průběžného pořadí.

Jan Kopecký - Jan Hloušek, Škoda Fabia Rally2 - Rally Bohemia 2020

Při prvním průjezdu nejdelší rychlostní zkoušky soutěže se ale Pech vrátil do vedení, zatímco Huttunen nebyl schopen držet tempo svých soupeřů. Jan Kopecký jel se svým vozem Škoda Fabia Rally2 evo na hranici možností, nicméně na následujících rychlostních zkouškách neměl šanci dostihnout Ford Focus RS WRC Václava Pecha, který navíc předvedl rychlou a bezchybnou jízdu.

Filip Mareš a Radovan Bucha se svým privátně nasazeným vozem Škoda Fabia Rally2 evo obsadili čtvrté místo. Petr Semerád, který je ambasadorem české značky v e-sportu, měl se spolujezdcem Jiřím Hovorkou smůlu. Se svým vozem vyjeli mimo trať a museli z pátého místa odstoupit.

Šéf Škoda Motorsport Michal Hrabánek řekl: „Gratuluji vítězům Václavu Pechovi a Petru Uhlovi, kteří podali vynikající výkon. Současně ale chci poděkovat také oběma našim Janům a celému týmu, kteří pracovali na hranici svých možností. Všichni jsme velmi rádi, že letošní mistrovství mohlo zde na Rally Bohemia konečně začít. Věřím, že soutěž se divákům líbila.“

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist