www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 16. dubna 2024, Svátek má Irena, zítra Rudolf

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství Evropy 2020

SOUHRN: Oliver Solberg vyhrál Rally Liepaja

16. srpna 2020 • 22:00

Po úspěšném startu v Říme pokračuje mistrovství Evropy v automobilových soutěžích na šotolině, konkrétně na rychlých lotyšských tratích v okolí Talsi a Liepaje a v netradičním srpnovém termínu. Průběh Rally Liepaja můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Online výsledky - Rally Radio

Diskuse k soutěži - Základní informace k Rally Liepaja

Oliver Solberg - Aaron Johnston (Volkswagen Polo Gti R5) - Rally Liepaja 2020

Švédský mladík Oliver Solberg suverénně vyhrál letošní ročník Rally Liepaja a obhájil tak své loňské překvapivé vítězství. Syn bývalého mistra světa potvrdil, že mu rychlé pobaltské šotolinové tratě, na kterých vyrůstal, ohromně sedí.

Přestože se na startu sešla velice zajímavá konkurence, mladému Solbergovi nikdo nestíhal a ten tak po celou soutěž celkem s přehledem vedl a nezbrzdily ho ani jedny hodiny a drobné technické problémy s motorem.

Jediným, komu se dařilo mu alespoň trochu stíhat, byl Nikolay Gryazin, teprve podruhé startující s novým spolujezdcem, když obvyklý Yaroslav Fedorov nedostal vízum. Poprvé v sezóně dostal od týmu zelenou jet naplno a vydržel to až do čtvrté rychlostní zkoušky, kde havaroval.

Druhé místo tak získal Mads Ostberg. V úvodu se s ním pokoušel bojovat Alexey Lukyanuk. Když však zjistil, že norský host z MS neboduje do ERC, rozhodl se, i vzhledem k letos omezenějšímu budgetu, ze souboje odstoupit a dojet si pro body důležité pro šampionát.

Těsně pod stupni vítězů skončilo finské duo mladíků v podání Eerika Pietarinena a Emila Lindholma, mezi které se vklínil Craig Breen.

V hodnocení ERC1 Junior zvítězil suverénně Solberg před Emilem Lindholmem a asi největším překvapením soutěže, Grégoirem Munsterem, kterému přechod do vozu R5 evidentně sedí. Páté místo mezi juniory a dvanácté absolutně vybojoval Erik Cais, kterému neprospěla desátá příčka po první etapě, což znamenalo první startovní pozici v neděli a čištění tratě pro ostatní.

Podobně jako v Říme, i v Liepaji se sváděl tuhý a napínavý souboj o prvenství v ERC3 Junior. Opět byl jeho aktérem Ken Torn, Pedra Antunese, který nestihl opravit své auto po nehodě v Římě, tentokrát nahradil domácí Martins Sesks. Vteřinkový souboj Sesks vs Torn byl skutečně napínavý a skončil obdobně jako na prvním závodě - povětšinou trochu rychlejší jezdec (v tomto případě Sesks) odstoupil, tentokráte s prasklým chladičem. Vítězství si tak připsal Ken Torn před Dennisem Rädströmem a bývalou rallykrosovou domácí hvězdou Reinisem Nitišsem.

V hodnocení ERC2 zvítězil celkem suverénně Tibor Érdi jun., přestože jel poslední zkoušku a půl jen na tři válce. Stříbro vybojoval Arturs Igavenš a bron Dmitry Feofanov. Vítězem Abarth cupu se stal Martin Rada při svém prvním zahraničním startu na šotolině s vozem RGT.

Konečné výsledky Rally Liepaja

Další soutěží mistrovství Evropy bude, při zrušení Barum Czech Rally Zlín, portugalská Azores Rallye v polovině září.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist