www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR v rally 2020

Vítězství ve sprintu a o dvě místa blíže k celkovému pódiu

20. srpna 2020 • 16:00

O pověstnou „bednu“, tedy umístění na stupních vítězů, se při druhém podniku MČR chtěla porvat posádka Miroslav Jakeš – Petr Machů.

Miroslav Jakeš - Petr Machů (Škoda Fabia R5) - Kowax ValMez Rally 2020

Po zrušení Rallysprintu Kopná i Barum rally se první ze dvou letošních domácích soutěží stala pro posádku Mirek Jakeš – Petr Machů, reprezentující Samohýl Škoda Team, ValMez rally 2020. Na domácí soutěži si malé cíle nechcete klást, proto tajným přáním bylo bojovat o pozici na stupních vítězů. Při účasti továrního týmu Škoda a vozu WRC plzeňské stáje to pak v podstatě znamená porazit všechny ostatní silné soupeře. Na takový výsledek se ale musí sejít hned několik faktorů dohromady, proto i s konečným 5. místem, o dvě příčky lepším než na úvodním podniku, panovala v týmu spokojenost. K tomu si připsal Samohýl Škoda Team také vítězství v sobotním sprintovém podniku a druhou příčku v celkové klasifikaci Central Rally Trophy.

Vraťme se nejdříve před start samotné soutěže. Po Bohemia rally putoval motor z vozu Škoda Fabia R5 na repasi, a to poprvé od premiérového startu na Barum rally 2018 a tedy přesně po 13 odjetých závodech. Z repase v mladoboleslavském Motorsportu se vrátil v pondělí před soutěží, proto již nebyl prostor pro předsoutěžní test. První svezení po čtyřech týdnech od Bohemie tak pro Mirka s Petrem přišlo až při pátečním shakedownu. Úvodní sobotní sekce začala v hodně svižném tempu, když na všech klasických RZ se rychlostní průměr šplhal přes 115 km/h a pomalejší charakter měl jen test v kopřivnické Tatře. Po první sekci ztráceli Mirek s Petrem jen dvě, resp. osm sekund na své konkurenty Mareše a Černého. Zlom v souboji o třetí příčku nastal až v druhé sekci. „Bohužel, trochu jsme zariskovali ve volbě pneumatik a na rozdíl od konkurence jako jediní přezuli na nejtvrdší směs michelinů (R33). Nejspíš to byla chyba, měli jsme zůstat na o něco měkčích jedenadvacítkách, na krátké vložky je to i v horku lepší volba. I přes tento hendikep jsme se snažili držet se soupeři stejné tempo, na RZ Lešná jsem ale udělal drobnou chybu. Na rozteklém asfaltu nedobrzdil jedno odbočení, což nás stálo cca 5-6 sekund,“ zhodnotil Mirek první sobotní den. Po sobotě tak přenocovali Mirek s Petrem na pátém místě s odstupem 20 sekund na čtvrtou příčku, stejný náskok ale současně drželi před šestým v pořadí.

Radost týmu zajistilo vítězství v dílčím závodě sprintové série Kowax rallysprint, naopak smutek přinesla zpráva o nepříjemné havárii Mirkova bratrance Dominika, při které se zranil Jarda Novák, dřívější spolujezdec Mirka Jakeše.

Nedělní etapa již žádné změny na prvních sedmi místech absolutního pořadí nepřinesla. Stahovat dvacetisekundové manko ze soboty by pro Mirka s Petrem znamenalo až příliš velké riziko, konzistentními časy si tak pohlídali konečnou pátou příčku. „V koutku duše jsme si před závody mysleli na bednu, ale i tak jsem s výsledkem spokojený. Pochvalu zaslouží celý tým, závodní technika fungovala po oba soutěžní dny tradičně bez nejmenších problémů,“ hodnotí soutěž Petr Machů. „Je fakt, že Mirek má radši delší zkoušky, kdy dokáže udržet vysoké tempo i po dvaceti kilometrech ostré jízdy, přitom letošní trať Valašky nabídla víceméně 16 krátkých rychlých úseků. Na druhou stranu smekám před každým pořadatelem, který dokáže v dnešní složité době uspořádat tak logisticky náročnou akci jako je automobilová rally. Ostatně víme, jak ještě tři týdny před startem soutěže vypadala situace okolo koronaviru v Moravskoslezském kraji, proto můžeme být rádi, že se vůbec závodilo.“

Jak už jsme zmínili výše, jedinou kaňkou na jinak vydařeném závodě se stala havárie na sobotní šesté RZ. Za celý tým a určitě i za všechny fanoušky rally chceme popřát Jardovi Novákovi brzké uzdravení. Dědkovi, jak se Jardovi říká mezi soutěžáky, posíláme pozdravy do zlínské nemocnice a těšíme se, až se s ním znovu setkáme v servisní zóně nebo u trati dalších závodů.

Tomáš Tkadlec
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist