www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2020

Toyota Gazoo Racing chce na Estonské rallye navázat na svá vítězství

31. srpna 2020 • 13:00

Soutěžní tým Toyota Gazoo Racing WRT bude po restartu světového rallyového šampionátu FIA WRC na Estonské rallye ve dnech 4. až 6. září 2020 usilovat o úspěšné navázání tam, kde naposledy skončil. Toyota vévodí žebříčku továrních týmů s náskokem 21 bodů, a navíc Sébastien Ogier zaujímá první místo v bodování šampionátu soutěžních jezdců (Elfyn Evans je druhý, Kalle Rovanperä čtvrtý).

Neste Rally Finland 2019

Všichni tři jezdci počátkem letošního roku při své premiéře za volantem Toyoty Yaris WRC zaujali svým skvělým výkonem, když Evans vyhrál rallye ve Švédsku a Ogier v Mexiku, načež byla sezóna v důsledku hrozby nového koronaviru přerušena.

Rallye Estonsko je novinkou v přepracovaném soutěžním kalendáři 2020. Díky tomu bylo možné sezónu bezpečně a zodpovědně restartovat na základě přísných pravidel na ochranu všech zúčastněných.

Estonská rallye se do WRC zařazuje vůbec poprvé, nicméně úplnou novinkou není, neboť zde tovární týmy představily své vozy již během loňské propagační akce. Závod se pořádá na hladkých a rychlých šotolinových cestách s mnoha hřebeny a skoky. Ihned po uvolnění přísných omezení se tým začal připravovat na restart sezóny v rámci testování ve Finsku a Estonsku, včetně účasti v rallyovém podniku na jihu Estonska minulý víkend.

Vlastní závod bude probíhat podle zhuštěného itineráře s valnou většinou rychlostních zkoušek naplánovaných na sobotu a neděli; na jezdce čeká celkem 232,64 soutěžních kilometrů. Centrem rallye je druhé největší estonské město Tartu, kde bude podnik zahájen v pátek večer krátkou úvodní erzetou nedaleko servisního parku na letišti Raadi.

Sobota bude zahrnovat celkem 10 rychlostních zkoušek, rozdělených do dvou kol – pět erzet se pojede dopoledne a po nezbytném servisu během poledne si jezdci rychlostní zkoušky zopakují. V neděli se dvakrát zopakují tři rychlostní zkoušky (bez přestávky na servis).

Tommi Mäkinen (šéf týmu): „Je skvělé, že se konečně můžeme vrátit k rallyovým závodům, což uvítají zejména naši fanoušci a partneři, kteří na se tento okamžik již dlouho těší. Doufejme, že po tomto těžkém období dokážeme lidem opět přinést trochu radosti. Zdá se to již dávno, ale počátek této sezóny byl pro nás velmi příznivý, a tak doufáme, že na to dokážeme navázat. Estonské erzety naši jezdci sice moc neznají, ale víme, že tamější cesty jsou rychlé, což bude našemu vozu vyhovovat. Myslím, že jsme se v minulých týdnech připravili, jak nejlépe to šlo, a tak věřím, že dokážeme bojovat o nejvyšší příčky.“

Sébastien Ogier: „Jsem šťastný, že po tak dlouhé době můžeme opět závodit. Estonská rallye bude pro mnoho z nás novinkou, ale mám vždy radost, když se mohu chopit nové výzvy. Určitě to bude náročná rallye s velmi rychlými cestami. Yaris WRC se za takových rychlostí chová sebejistě a po testování ve Finsku a Estonsku mám z vozu dobrý pocit. Je také důležité, že jsme zde minulý týden absolvovali závod, který nám pomohl připravit se, protože po tak dlouhé pauze není snadné okamžitě jezdit na limitu. Na trať budeme vyjíždět jako první, takže doufáme, že zářijové počasí nám pomůže tyto nevýhodu utlumit, přičemž naším cílem bude bojovat, jak nejlépe umíme.“

Elfyn Evans: „Je to již dlouho, co jsme naposledy jeli proti soupeřům. Trochu to teď usnadňuje skutečnost, že jsme mohli alespoň trochu testovat a dostat se zpět za volant, ale ostré soutěži se nic nevyrovná. Estonská rallye je v kalendáři WRC nová a měl jsem štěstí, že jsem tam startoval na akci v loňském roce. Přestože rallye pro mne nedopadla úplně dobře, užil jsem si to a trochu teď vím, co očekávat. Cesty tam jsou velmi, velmi rychlé: něčím jsou podobné Finsku, ale s méně skoky a na některých místech dokonce ještě rychlejší. Jak jsem poznal z našeho testování, vůz na těchto rychlých štěrkových cestách působí sebejistě. Na každý pád věříme, že máme to správné nastavení, a tak doufejme, že budeme schopni využít jej na maximum.“

Kalle Rovanperä: „Cesty v Estonsku jsou opravdu rychlé a plynulé, ale také tam najdete úzké a technické úseky, takže tahle rallye bude určitě pěkně záludná. Většinu času musíte jet na plný plyn, ale také tam máte místa, která vyžadují opravdovou přesnost. Po dlouhé přestávce nebude hned snadné dostat se opět do tempa, ale máme za sebou úspěšné testování, které nám pomohlo se připravit. Jezdili jsme za nejrůznějšího počasí, což pro mne byla cenná zkušenost. S tímto vozem jsem zatím odjel pouze tři podniky WRC a ve zbytku sezóny se ještě musím učit, ale tato konkrétní rallye by mi měla vyhovovat, takže doufám v dobrý výsledek.“

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist