www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Ostatní soutěže 2020

Start nové dekády se spoustou novinek

2. září 2020 • 09:00

South Bohemia Classic vstupuje do druhé dekády s nabitým startovním polem 151 přihlášených posádek a také několika zásadními novinkami. Jedenáctý ročník mezinárodní setinové rallye veteránů zavede ve dnech 4. a 5. září účastníky do zatím nepoznaných lokalit jižních Čech, ale také na místa známá tradičně skvělou atmosférou a početnou diváckou kulisou.

Jako první vyrazí na 476 kilometrů dlouhou trasu dvoudenní soutěže nejstarší vozidlo – Jaguar SS 3.5 Litre DHC z roku 1939 manželské dvojice Michala a Ivy Pavlíčkových, následovaný posádkami, které v momentě slavnostního startu na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. už budou mít za sebou téměř 750 kilometrů v rámci nové dálkové rallye Bohemia Classic. Až poté se vydají vstřícoblíbenému motoristickému podniku další stroje seřazené podle roku výroby.

Rallye odstartuje v pátek v 16:45 a trasa první etapy vede přes Hlubokou, Týn nad Vltavou, posádky zavítají také k Jaderné elektrárně Temelín, do Vitějovic, Lhenic a Českého Krumlova, odkud zamíří do centra soutěže, čtyřhvězdičkového Hotel Resortu Relax v Dolní Vltavici.

Během sobotní etapy je připravena další novinka – paralelní měřený test na rozlehlém parkovišti firmy Jihostroj ve Velešíně, kdy na trať uzavřeného úseku vyrazí dvě posádky naráz. Kromě toho si na Třeboňsku užijí malebného okolí jihočeských rybníků, při návratu k Lipnu se zastaví v Borovanech a poté je čeká Grand Prix Kaplice, kterou oblíbená motoristická akce vyvrcholí.

XI. South Bohemia Classic 2020 slibuje skvělou podívanou. Diváci se můžou těšit na legendární i méně známé značky – jmenujme například MG, Mercedes-Benz, Austin Healey, Chevrolet, Porsche, De Tomaso, Innocenti, Cadillac, DeLorean, Maserati, Dodge, Alfa Romeo, Škoda, Triumph či Ferrari. Prostě co kus, to klenot!

Bohemia Classic startuje už v úterý

Stejně jako v roce 2011 to bude výlet party kamarádů po místech, která stojí za návštěvu. Zážitky za volantem klasického vozu však tentokrát nečekají účastníkypremiérového podniku Bohemia Classicpouze v jižních Čechách. Trasa, okořeněná několika zkouškami pravidelnosti, zavede přihlášené posádky k zámkům napříč velkou částí území České republiky.

Trasa vede z Hluboké nad Vltavou přes Stádlecký most,Karlštejn a Křivoklát do Mělníka, veteránisté si prohlédnou také Kokořín, zavítají do Českého ráje, projedou se po motocyklovém přírodním okruhu v Hořicích a František Kinský je provede Novým zámkem v Kostelci nad Orlicí.

Hluboká bude hostit Concours d‘Elegance

Ve čtvrtek 3. září startovní pole Bohemia Classicpojede z Litomyšle přes Vysočinu do Jindřichova Hradce a Hluboké nad Vltavou, kde rallye vyvrcholí. Na prostranství mezi kostelem sv. Jana Nepomuckého a tamním pivovarem bude k vidění více než 30 vozidel vyrobených v rozmezí 20. až 80. let minutého století.Moderovaný program společenské akceConcours d’Elegance Hlubokázačne v 16:30 výstavou za hudebního doprovodu kapely Jazzika. Soutěžní přehlídka o „nejelegantnější“ vozidlo odstartuje krátce před 19. hodinou.

Jan Kopecký tahákem Grand Prix Kaplice

Jedním z nejzajímavějších míst ke sledování veteránských klenotů bude v sobotu 5. září Grand Prix Kaplice. Okruhová zkouška, konaná po vzoru Velkých cen Formule 1, láká fanoušky do centra jihočeského města i díky ukázce dalších sportovních vozidel. „Chcete být i vy součástí Grand Prix Kaplice? Přijeďte se svým veteránem a budete parkovat přímo v centru dění!“ vzkazuje Pavel Kacerovský, ředitel XI. South Bohemia Classic 2020.

Hlavní hvězdou kaplické Velké ceny bude špičkový automobilový závodník dekorovaný mnoha mezinárodními i domácími mistrovskými tituly Jan Kopecký. Tovární jezdec týmu Škoda Motorsport však tentokrát neusedne do moderního vozu specifikace R5, nýbrž osedlá legendární stroj Škoda 130 RS. Diváci se můžou těšit na exhibici se soutěžním speciálem oděným do barev originálního vozu, který v roce 1977 s posádkou Zapadlo – Motal slavil medailové umístění na Rallye Monte-Carlo.

Do nového desetiletí s vlastní časomírou

Jedenáctý ročník South Bohemia Classic je také oficiálním startem společného projektu společnosti Neatous a pořádajícího týmu ČK motorsport. Oba partneři se rozhodli zúročit bohaté zkušenosti z mnoha odvětví motoristického sportu a během uplynulých měsíců dali dohromady zpracovatelskou skupinu Bohemia Timing s vlastním systémem ke zpracování výsledků.

Hlavním rozdílem oproti minulým ročníkům by měla být rychlost přenosu a vyhodnocení dat z trati testů přesnosti, kdy posádky dostanou informaci o svém času prakticky okamžitě. „Přesnost měření bude zajištěna použitím profesionální techniky ALGE a TAG Heuer, která umožňuje naprosto přesnou synchronizaci všech použitých měřicích prvků. Přenos výsledků bude probíhat v reálném čase přímo z hodin do software pro zpracování výsledků,“ vysvětluje spoluautor systému Martin Venuš a dodává, že o měření testů se postarají licencovaní časoměřiči Autoklubu ČR, kteří s touto technikou pravidelně pracují při různých motoristických disciplínách.

Veškeré informace o XI. South Bohemia Classic 2020 i dalších doprovodných aktivitách najdete na www.southbohemiaclassic.cz.

Pavel Kacerovský
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist