www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR v rally 2020

Barum Czech Rally Zlín v plánovaný den D

2. září 2020 • 18:00

Pořadatelé 50. ročníku Barum Czech Rally Zlín oznámili první červencový den na tiskové konferenci oficiálně odložení jubilejního ročníku na příští rok 2021. Jednalo se o velmi těžké rozhodnutí, neboť byla až do poslední chvíle snaha tradiční soutěž zařazenou do seriálu Mistrovství Evropy v rally (ERC) v letošním roce uspořádat.

Barum Czech Rally Zlín 2019

„Cítili jsme velkou podporu ze všech stran. Fanoušci posílali prostředky na transparentní účet anebo nás kontaktovali přímo z řad firem stávajících partnerů a zcela nových, dali dohromady neskutečné čtyři miliony korun. Nesmírně všem za tuto vlnu podpory děkujeme. Bohužel šířící se nemoc COVID-19 v Moravskoslezském kraji nám postupně sebrala tuto naději,“ uvedl Miloslav Regner, ředitel Barum Czech Rally Zlín a dále pokračoval: „Ze strany hygieny byla nastíněna nutnost zřízení speciálního epidemiologického plánu podobnému MotoGP v Brně. Bylo zde zmíněno mimo jiné i zřízení speciálního covidového stanu se zdarma odběry návštěvníkům s výsledky do osmi hodin. Viděli jsme nereálnost v uspořádání barumky v roce 2020. Měli bychom velký problém, abychom ji vůbec dojeli až do neděle.“

Zrušena již byla řada podniků světového šampionátu WRC, letos se neuskuteční mistrovství světa v Chile, Argentině, Portugalsku, Keni, Finsku, Novém Zélandu, Německu, Walesu a Japonsku. Z podniků Mistrovství Evropy se nejede Polsko, Azorské ostrovy a zlínská Barum Czech Rally Zlín. Jsme velká rally s výjimečnou diváckou kulisou, která čítá 55 000 unikátních návštěvníků a kolem 250 000 kumulovaných návštěvníků, když počítáme všechna místa a dny, kdy se rally jede. „Je zajímavé, že to čím jsme se vždy pyšnili, bylo v závěru proti nám. Z celkového množství již zmiňovaných návštěvníků je 64 % ze Zlínského kraje, 25% z jiných krajů České republiky a 11% je ze zahraničí. Právě návštěvnost z jiných krajů a hlavně ze zahraničí je nyní bráno jako možné nebezpečí v rámci přenosu nemoci. Na druhé straně jsme vždy říkali a říkáme, že rally bez diváků si představit pořádat nedokážeme,“ podotkl Regner. Všechny prostředky, které zlínští pořadatelé vybrali na transparentní účet byly vráceny a zbyly pouze náklady spojené s přípravou letošního ročníku. Každoročně byla zlínská rally kromě přínosu velké radosti fanouškům také velmi pozitivním přínosem pro cestovní ruch. Barumka dávala vydělat restauracím, hotelům, stánkařům a dalším.

Barumka přinášela jen spotřebou vyplývající z pořádání a konání 147 milionů korun, kdy tržby z pořádání a konání loňské zlínské rally a multiplikací jsou 289 milionů. Stát v letošním roce přišel o 59 milionů korun do veřejných rozpočtů. Pro představu zmiňme, že z každých utracených sto korun výdajů návštěvníka jde 41 Kč do veřejných rozpočtů. Kumulace odpracované práce vlivem pořádání BCRZ 2019 vytvořila 197 přepočtených plných ročních pracovních úvazků. A tím nejdůležitějším jsou nenahraditelné příjmy do veřejných rozpočtů ve výši 22 milionů korun. Tato částka představuje hodnotu, kterou barumka přinese, a která by nikdy v České republice nebyla utracena, kdyby se tato rally nekonala, což se v letošním roce stalo.

Vedle dlouhodobého generálního partnera Continental Barum s.r.o. soutěž každoročně podporuje město Zlín a Zlínský kraj. Zlínští pořadatelé mají také velkou podporu v Autoklubu České republiky. Na druhou stranu věří, že se zvýší finanční podpora od státních institucí. „Ta je naprosto nedostatečná. V porovnání s brněnskou MotoGP dostává zlínská rally od státu takřka dvacetkrát méně financí, a to 3,5 milionu oproti 60 milionům korun. Přitom počty návštěvníků přes dvě stě tisíc lidí a ekonomický přínos pro region je zcela srovnatelný. Spravedlivý příspěvek by měl činit 10 až 15 milionů korun, a to budu po Národní sportovní agentuře požadovat pro příští rok,“ řekl JUDr. Jan Šťovíček, prezident Autoklubu ČR.

V rámci doprovodných akcí poutá velkou pozornost projekt Jedu na dřeň, který vznikl s cílem pomáhat zachraňovat lidské životy. Od svého vzniku v roce 2015 zapsal do Českého národního registru dárců dřeně již 3 255 potenciálních nadějí na život. To je statisticky 26 zachráněných životů. Celkem zásluhou projektu nabízí pomoc nemocným s leukémií už 3 255 potenciálních dárců z řad fanoušků motorsportu. Ti jsou jednoznačně velkým příkladem svou ochotou a odvahou registrovat se pro dobrou věc na sportovních akcích. V loňském roce došlo k historickému setkání dárce, který se zapsal hned při prvním ročníku s příjemcem kostní dřeně. Dárce Martin Šidlík pomohl spolu s lékaři zachránit život malému Kájovi Staňkovi, pro kterého byla transplantace kostní dřeně jedinou nadějí na vyléčení.

A k podobnému úspěchu máme blízko i nyní. Před dvěma lety se na Barum Czech Rally Zlín do registru zapsal fanoušek rally Stanislav Petrů. Minulý týden vyhrál esportové závody ve Zlíně “Poraz Jakeše“ na RZ Zádveřice. Momentálně má za sebou závěrečné předoperační testy a v září jede do Plzně darovat neznámému pacientovi kostní dřeň. Další motoristický nadšenec s velkým srdcem, který potvrzuje to, že fanoušci barumky si boj s leukémií vzali za svůj cíl. Celkem už barumka připsala 1 816 nadějí na život. Z toho v roce 2019 to bylo 238, tradičně nejvíc z akcí projektu Jedu na dřeň.

Pořadatelé Barum Czech Rally Zlín věří, že se odjede letošní sezona u všech zbývajících podniků bez problémů, koronavirus ustoupí a vše se vrátí do běžných kolejí. Přejí si, abychom se nemuseli se bát o své zdraví a našich blízkých. „Věřím, že i když letošní ročník barumky neuspořádáme, právě roční absence nám neuškodí a příští rok se opět všichni uvidíme ve Zlíně. Jubilejní padesátý ročník chceme zorganizovat tak, abyste se mohli bez problému dostat kdekoliv a vidět vše bez jakýchkoliv omezení. I když letos se vše zastavilo kvůli koronavirové krizi, uděláme radost všem fanouškům rallysportu. Před Vánocemi bude vydána kniha s historií 50 let barumky a dále jako bonus historický kalendář,“ uzavřel Miloslav Regner.

Roman Ordelt
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist