www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 26. dubna 2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2020

SOUHRN: Ott Tänak vyhrál domácí Rally Estonia

6. září 2020 • 15:00

Sezóna mistrovství světa v automobilových soutěžích se po půlroční pauze konečně zase rozjela. Prvním závodem se stala Rally Estonia, kterou celkem suverénně opanoval domácí jezdec Ott Tänak.

Online výsledky - Diskuse k soutěži - Další informace k Rally Estonia

Ott Tänak - Martin Järveoja (Hyundai i20 Coupe WRC) - Rally Estonia 2020

Rally Estonia se v posledních letech hodně snažila o zařazení do kalendáře mistrovství světa. Velké finanční prostředky, rozsáhlé diplomatické kontakty ani Tänakův zisk titulu mistra světa však k zisku statutu MS nepomáhal. V zimě navíc proběhl souboj o moc (a peníze) mezi organizátory a estonskou federací a zdálo se, že letošní ročník se vůbec nepojede. Nakonec to všechno zachránil... ...koronavirus. Představitelé estonské federace, organizátoři i politici vycítili neskutečnou šanci, spojili své síly a výsledkem je první uspořádaná soutěž MS po dlouhé přestávce.

Organizátoři připravili pro posádky rychlé šotolinové zkoušky v okolí Tartu a Otepää, charakterově hodně podobné Neste Rally Finland. Mnozí závodníci říkají, že tratě v Estonsku jsou pěknější těch finských. Organizátoři připravili hodně osekaný harmonogram, kdy se závodilo pouze dva dny (nepočítaje úvodní superspeciálku) a celková délka rychlostních zkoušek byla pouhopouhých 233,4 km.

Soutěži celkem suverénně kraloval domácí Ott Tänak, který se dostal do čela na třetí rychlostní zkoušce a bez vážnějších problémů dotáhl své vedení až do samotného cíle. Kupodivu ještě suverénnější bylo druhé místo Craiga Breena. Jezdec, který se letos soustředí na starty v mistrovství Evropy a ve světě má jen omezený plán startů, se na druhé místo dostal už na druhé rychlostní zkoušce a podobně suverénně jako Tänak si jej bez problémů udržel až do samotného cíle.

To aspoň souboj o bronz byl trochu zajímavý, když o něj bojovala trojice pilotů Elfyn Evans, Thierry Neuville a Sébastien Ogier. A úplně stoprocentně se nedařilo ani jednomu. Nejhůř z nich dopadl Thierry Neuville, který na RZ 7 urazil kolo a musel skončit. Defekt na sedmičce zbrzdil i Evanse, v té době již na své soupeře ale po vteřinkách ztrácel. Defekt na sedmičce potkal i Ogiera, přesto ji dokázal vyhrát. I tak se ale nedokázal po celou soutěž přiblížit Breenovi a nakonec skončil třetí.

Hned za čtvrtým Evansem skončil Kalle Rovanperä. Nutno přiznat, že jej výrazně zbrzdila minutová penalizace sportovních komisařů, protože v prostoru mezi časovkou a startem jedné ze zkoušek odstraňovali krytku na chladiči, což není povoleno. Za touto pětkou dojela trojice Fordů v Pořadí Suninen-Lappi-Greensmith, která po celý víkend patřila k nejpomalejším a pouze severští jezdci byli schopni zajet aspoň pár slušných časů. Kromě Neuvilla odstoupil i soukromý jezdec Hyundaie Loubet s poškozeným řízením a japonský jezdec Toyoty Takamoto Katsuta, který poslal svého Yarise WRC přes střechu na RZ 13.

Zbytek první desítky obsadily vozy kategorie R5, nově nazývané jako Rally2. Svou letošní suverenitu na rychlých šotolinových tratích potvrdil Oliver Solberg, který, stejně jako při Rally Liepaja, celkem suverénně porazil všechny konkurenty, kterým nedal nejmenší šanci. Posledním v první desítce se stal Mads Ostberg, který vyhrál kategorii WRC2. Po havárii Kajetanowicze na poslední zkoušce dojel na druhém místě v hodnocení WRC3 Jari Huttunen, třetí byl Egon Kaur. Kromě Ostberga se ostatní jezdci WRC2 moc nepředvedli a na své 'amatérské' soupeře nestačili.

V hodnocení JWRC se očekával trojboj Kristensson - Sesks - Torn. Souboj však hned v úvodu skončil pro Kristenssona, kterého zradila kliková hřídel. O moc víc toho neodjel ani Ken Torn, kterého vyřadily dva defekty. Martinsi Sesksovi překvapivě nejvíc stačil domácí Robert Virves, který vedl až do půlky nedělní etapy. V RZ 14 ztratil 45 vteřin kvůli defektu a bylo po nadějích. Vítězství si tak připsal Martins Sesks před Sami Pajarim a Robertem Virvesem.

Další soutěží mistrovství světa by měla být v polovině září Rally Turkey.

Konečné výsledky Rally Estonia

Průběžné pořadí mistrovství světa

- - - - - - - - - - - - - SHAKEDOWN - - - - - - - - - - - - -

Výsledky shakedownu

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist