www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Ostatní soutěže 2020

Zeťák po virtuální barumce zpět na špici

11. září 2020 • 16:00

Čtvrtým podnikem premiérového ročníku SONAX MMČR v Online Rally se stala Barum Czech Rally Zlín Online, konaná v termínu odvolané skutečné barumky, tedy v posledním týdnu letních prázdnin. Samotné soutěži přecházel bohatý doprovodný program pro širokou veřejnost, který organizátoři z AK Barum Zlín uspořádali v obchodním a zábavním centru Zlaté Jablko ve Zlíně.

Zájemci si tam mohli vyzkoušet simulátor Richard Burns Rally zapůjčený od Autoklubu ČR a na rychlostních zkouškách Zádveřice a Halenkovice se pokusit překonat časy zajeté reálnými jezdci rally Miroslavem Jakešem a Adamem Březíkem. Během posledního dne pak zástupci promotérské skupiny NRC představili zbrusu novou rychlostní zkoušku Komárov, která vznikla během pouhých dvou a půl měsíců v létě 2020 a jež se stala také hlavní atrakcí následující virtuální barumky.

Barum Czech Rally Zlín Online na svém startu přivítala přes tři stovky jezdců, na které čekalo bezmála devadesát kilometrů rychlostních zkoušek. O úvod se po vzoru skutečné předlohy postarala potemnělá městská speciálka, po ní pak přišly na řadu klasické rychlostní zkoušky vycházející z reálných tratí Barum rally. V harmonogramu tak nechyběly erzety jako třeba Semetín, Zádveřice či zmíněný Komárov.

Mezi vítěze jednotlivých zkoušek se tentokrát zapsalo hned šest různých jezdců, průběžné pořadí tomu ale neodpovídalo. Úvodní speciálka se totiž mimořádně povedla Dennisi Zeťákovi, jenž z tohoto náskoku těžil celou první polovinu soutěže. V té druhé, při které trať smočila letní bouřka, pak Slovák přidal ještě několik dílčích výher a pojistil si tak první místo na virtuální barumce. Solojízda rožňavského pilota na Citroënu C3 R5 navíc znamenala, že se Zeťák po třech závodech opět vrací do pozice průběžného lídra celého seriálu. Bitva o druhé, resp. třetí místo byla podstatně těsnější, a to tak, že už ani těsnější být nemohla. Domácí jezdec Zdeněk Jílek a Polák Adrian Klimas (oba Škoda Fabia R5 evo) totiž podali tak vyrovnaný výkon, že do cíle dorazili ve shodném čase. Situace se dostala až k zelenému stolu a po přepočítání časů byly body za druhé místo přiděleny Jílkovi, neboť byl ve výsledku o pouhopouhé čtyři tisíciny sekundy rychlejší. Klimas celkově klesl na druhé místo za Zeťáka, Jílek je průběžně čtvrtý s jednobodovým mankem na Portugalce Esteveze, který byl na barumku přihlášen, ale nakonec neodstartoval. V přidruženém Production cupu pro jezdce s vozy skupiny N si tentokrát vítězství vyjel Benek Korzienwski před Janem Gorczycou, třetí příčka připadla domácímu Jiřímu Valíkovi.

Gétéčka tentokrát patřila domácím pilotům. Z dvanácti odstartovaných jich do cíle dorazila pouhá pětice a jen jediné z nich na sobě nevezlo českou vlajku. Pro vítězství si dojel Vojtěch Uhlíř před průběžným lídrem Janem Morávkem, třetí skončil Michal Labudek. Naopak jeden z aspirantů na celkové prvenství, Juan Marzoa, havaroval na Semetíně, Španěl si tedy připisuje nula bodů a první letošní výpadek. Všichni startovali se speciály Porsche.

Premiérové prvenství v MMČR si v kategorii RC3 ze Zlína odvezl Španěl Cristian Lamas, který předchozí podnik na Kopné nedokončil. Nyní si tedy spravil chuť a znovu se zapojil do boje o prvenství v kategorii nejsilnějších dvoukolek, kde mu aktuálně k vedení schází tři body. Přesně tento náskok má k dispozici Polák Adam Weglowski, jenž barumku dokončil na druhém místě. Třetí místo v kategorii RC3 je pak dalším povedeným výsledkem jeho krajana Dawida Wieczorka. Naopak ústup z pozic po barumce hlásí vítěz prvních dvou letošních soutěží Lukáš Fafrák – za Barum rally si kvůli havárii nepřipsal jediný bod.

V malorážkách třídy RC4 se na nejvyšší post při své druhé účasti v MMČR probojoval Tommi Mäkinen, který tentokrát atmosférického Opela Adam R2 vyměnil za přeplňovaný Ford Fiesta R2T. Finský rychlík si s konkurencí nebral žádné servítky, druhému Enzu Sagrerovi z Argentiny a třetímu Jakubovi Brodzickému z Polska nadělil více než minutu. Na pátém až sedmém místě se pak umístili nejlepší domácí jezdci, kteří zároveň startovali s Peugeoty 208 R2 a ovládli tak značkový pohár francouzského výrobce – první Michal Streit dalším povedeným výsledkem rázně vykročil za celkovým prvenstvím v Peugeot Online Rally Cupu, druhý v cíli barumky Marek Petráš poskočil na průběžné páté místo a třetí Michal Dohnal se posunul na bronzový post; druhého Kristana Jacka, jemuž se barumka příliš nepovedla, má nyní Dohnal na dohled jedenácti bodů. Mezi er-dvojkami najdeme také jedinou účastnici dámského poháru, která barumku dokončila – Iveta Lekešová startující se starší specifikací Fiesty R2T si připsala další triumf a možnost ztráty celkového prvenství ve prospěch některé ze soupeřek již začíná být pouze teoretická.

Další velmi těsný výsledek se zrodil v kategorii nejmenších dvoukolek třídy RC5. Polský jezdec Mateusz Przyszlakowski na citroënu podobně jako na předchozí Kopné svedl souboj s domácím Františkem Davidem, který ještě po předposlední zkoušce virtuální barumky vedl svou kategorii. Leč závěrečné patnáctikilometrové Zádveřice o něco lépe sedly polskému jezdci, který tak moravskou soutěž nakonec ovládl rozdílem pouhých tří desetin sekundy. Przyszlakowski si připsal čtvrtou výhru v řadě a svou kategorii suverénně vede, František David se pak bodově přiblížil průběžně druhému Arturu Hazukovi, jenž na Barum rally nestartoval.

Seriál SONAX MMČR v Online Rally se díky Barum Czech Rally Zlín Online přenesl do své druhé poloviny. Následujícím pátým podnikem bude eSport INVELT Rally Pačejov, první letošní soutěž, jejíž reálná předloha nemusela být v aktuální turbulentní sezoně zrušena. A zatímco 41. ročník pačejovské rally se odehraje na konci září jako třetí soutěž restartovaného mistrovství republiky v rally, její virtuální varianta přijde jako předkrm mezi 15. a 20. září 2020. Více na webu šampionátu (www.onlinerally.cz) a přidružených sociálních sítí (facebook a instagram Online Rally CZ).

Barum Czech Rally Zlín Online 2020
1.Dennis ZeťákSVKCitroën C3 R548:50.9
2.Zdeněk JílekCZEŠkoda Fabia R5 evo+10.4
3.Adrian KlimasCZEŠkoda Fabia R5 evo+10.4
4.Štěpán PaulátCZEVolkswagen polo GTI R5+41.0
5.Lukáš ValentaCZEŠkoda Fabia R5 evo+56.7
6.Jan KryglerCZEŠkoda Fabia R5 evo+1:17.1
7.Jorge OrtizESPHyundai i20 R5+1:17.5
8.Dariusz JakubczykPOLŠkoda Fabia R5 evo+1:46.6
9.Dominik StříteskýCZEŠkoda Fabia R5 evo+1:52.9
10.René RitterDEUHyundai i20 R5+1:54.5

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist