www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství Evropy 2020

SOUHRN: Rally Hungary vyhrál Andreas Mikkelsen

11. listopadu 2020 • 20:00

Jedním z mála rallyových seriálů, kde se v této náročné době pokračuje, je mistrovství Evropy. Čtvrtý díl tohoto šampionátu zamířil do Maďarska, kde se v proslulé vinařské oblasti Tokaj uskuteční Rally Hungary, která má i letos centrum ve městě Nyíregyháza. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Online výsledky - Rally Radio

Diskuse k soutěži - Základní informace k Rally Hungary

Andreas Mikkelsen - Ola Floene (Škoda Fabia Rally2 Evo) - Rally Hungary 2020

Norský jezdec Andreas Mikkelsen se po roční pauze vrátil za volant soutěžního vozu a celkem suverénně opanoval čtvrtý dil mistrovství Evropy v automobilových soutěžích, Rally Hungary, když se jako jediný z plejády kvalitních jezdců nedopustil žádné chyby.

V Maďarsku se sešla skutečně hvězdně obsazená startovní listina, i když z původně přihlášených odpadla trojice pilotů. Zatímco Mads Ostberg vzdal svou účast po oznámení zrušení letos 'světové' Ypres Rally, Nikolaye Gryazina přibrzdily problémy s vízem. Nejsmutnější byl ve finále Simone Tempestini, který musel zůstat na poslední chvíli doma kvůli pozitivnímu testu...

Pořadatelé připravili obdobnou skladbu tratí, jako v minulém roce, tedy celkem rychlé asfaltové úseky namíchané se spoustou šotoliny, to vše okořeněné spoustou listí a bláta. Počasí však bylo k posádkám mnohem příznivější, než v loňském roce, kdy se celý závod utopil v bahně. Letos bylo vesměs slunečno a jen ve druhé etapě situaci komplikovala občasná mlha.

Kvůli tlaku ze strany FIA se tentokrát neuskutečnila ani kvalifikační zkouška, ani shakedown. Díky tomu se startovalo podle průběžného pořadí v ME, jen Andreas Mikkelsen byl posunut výše kvůli prioritě. Všichni 'nováčci', tedy i konečně zaregistrovaný Yoann Bonato, Simon Wagner či kompletní maďarská špička startovali více vzadu.

Po pátečním rozehřání se na superspeciálce na rallykrosové trati v Rábocsringu se na úsecích ve vinařské oblasti kolem Tokaje začalo naostro závodit. A hned od druhé zkoušky se usadil na čele Andreas Mikkelsen a zvyšoval pomalu, ale jistě náskok nad svými pronásledovateli. Ti se totiž potýkali s řadou problémů - ať už to byla nepříliš vhodná volba pneumatik nebo defekty. Po první etapě tak vedl Andreas Mikkelsen o 23 vteřin před Craigem Breenem, třetí Munster ztrácel ještě o minutu víc. Říkáte si, kde jsou ostatní? Oliver Solberg dostal dva defekty a jel devátý, francouzský šampion Yoann Bonato měl také defekty, výlety mimo trať a navíc nebyl schopen najít vhodný setup. Řada jezdců se točila v hodinách či navštívila příkopy, nejvíc to muselo mrzet asi Erika Caise, který ztratil spoustu času v příkopě na RZ 2, jinak zajížděl velmi dobré časy. Emil Lindholm skončil z pátého na poslední zkoušce první etapy v příkopě, většina místních se postupně vystřílela, kromě celkově čtvrtého Hercziga. A kde je lídr šampionátu Alexey Lukyanuk? Až osmnáctý, když si chybou spolujezdce nechali dát v ČK 6 pětiminutovou penalizaci za předčasný příjezd...

V nedělní druhé etapě se zdálo, že si to Mikkelsen s Breenem pohlídají a zbytek se popere o třetí příčku. Tak by se i stalo, kdyby smutného Breena nezradil motor jeho Hyundaie již na RZ 12. Za suverénním Mikkelsenem se tak bojovalo o další příčky, hlavně o bronz za celkem bezpečně a bezchybně jedoucím Munsterem. Třetí nakonec dojel Efrén Llarena před mocně finišujícím Oliverem Solbergem, který na poslední zkoušce přeskočil Niki Mayr-Melnhofa. Dlouhou dobu si jel pro životní výsledek celkově třetí Norbert Herczig, defekt na předposlední zkoušce však znamenal propad až na šestou příčku. Za sedmým Callumem Devinem skončil mocně finišující Erik Cais, který na poslední zkoušce přeskočil celkově devátého Marijana Griebela. Top ten pak uzavřel domácí jezdec András Hadik. Alexey Lukyanuk se po mohutné stíhací jízdě (a Bonatově penalizaci za předčasný příjezd do závěrečného servisu) posunul na třináctou příčku absolutně, navíc si připsal bonusové body za prvenství ve druhé etapě.

V hodnocení ERC2 dominoval celé soutěži domácí Tibor Érdi, za ním skončili Zelindo Melegari a nejrychlejší Abarth v rukou Andrey Mabelliniho. Čtvrté místo si při svém druhém evropském startu připsal Martin Rada. Vinou koronaviru oslabená kategorie ERC3 i juniorů tentokrát neměla tak napínavý průběh, Ken Torn nakonec vládl celkem suverénně, stejně tak druhý Pep Bassas. Třetí příčku pak obsadil host z JWRC Raul Badiu, který však svým soupeřům vůbec nestačil. Naopak příjemně překvapil čtvrtým místem v ERC3 (a třetím v juniorech) norský mladík Ola Nore jr. při evropské premiéře Renaultu Clio Rally5.

V závěru soutěže se pak řešily problémy ze závěru první etapy. Po dvou defektech v závěrečné sekci byl nucen jet Oliver Solberg dlouhý přejezd do servisu jen po ráfku. Kousek před servisní zónou však přehodil kolo, takže do servisu sice dojel na defektu, ale stále s gumou na kole. Po vyhlášení předběžných výsledků se Sainteloc Junior Team a Gregoire Munster odhodlali k podání protestu, oba však byly kvůli procedurálním chybám zamítnuty a výsledky tak zůstaly zachovány.

Další soutěží mistrovství Evropy bude na konci listopadu španělská Rally Islas Canarias. Zda se bude již tam definitivně rozhodovat o evropských titulech či zda se posádky vydají v polovině prosince i do Belgie na Spa Rally, to ukáží až následující týdny.

Konečné výsledky Rally Hungary

---

Shakedow

Nekoná se

---

Před startem

Jedním z mála rallyových seriálů, kde se v této náročné době pokračuje, je mistrovství Evropy. Čtvrtý díl tohoto šampionátu zamířil do Maďarska, kde se v proslulé vinařské oblasti Tokaj uskuteční Rally Hungary, která má i letos centrum ve městě Nyíregyháza. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Chris Ingram - Ross Whittock (Škoda Fabia Rally2 Evo) - Rally Hungary 2020
-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist