www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Ostatní soutěže 2020

23. Int ADMV-Lausitz Rallye pro Kahleho

17. listopadu 2020 • 18:55

Jednou ze soutěží, které se letos podařilo odjet také v Německu, byla 23. Int. ADMV-Lausitz Rallye 2020. Závěrečného podniku ERT a Central Rally Trophy se zúčastnila také řada zahraničních posádek.

V první řadě je však nutné poděkovat pořadatelům, regionální vládě, místním politikům a také sponzorům, že bylo vůbec možné v současné koronavirové situaci soutěž uskutečnit. Ve finále se tak znovu podařilo uspořádat soutěž s náročnými rychlostními zkouškami proměnlivého charakteru. Divákům byl bohužel přístup na trať odepřen a celá rally se uskutečnila za přísných hygienických opatření.

Matthias Kahle - Christian Dorr, Škoda Fabia Rally2 - ADMV-Lausitz Rallye 2020

Kromě domácích jezdců se soutěže nakonec zúčastnily také posádky z České republiky, Polska, Lotyšska, Rakouska a Nového Zélandu, aby se zapojily do klání na šotolinovýách rychlostních zkouškach ve specifické, místy téměř měsíční, krajině.

Loni se největší souboj uskutečnil mezi několikanásobným mistrem Německa Matthiasem Kahlem a norským Adersem Grondalem. Kvůli stávající epidemické situaci však letos nebylo severským jezdcům umožněno přicestovat. Letošní bitva se tak odehrála mezi mladíkem Juliusem Tannertem (ex-JWRC a ERC pilot), zkušeným Kahlem a českým zástupcem Janem Černým.

Soutěž odstartovala čtyřmi pátečními zkouškami, které zahrnovaly dva noční testy. Po čtyřicítce ostrých kilometrů držel těsné vedení Kahle, o pouhou 1.2 sekundy před Tannertem a dalším saským pilotem, kterým byl Carsten Mohe, ztrácející 29.8 vteřiny. Mohe za normální situace startuje se svým oblíbeným Renaultem Megane Kit Car, se kterým si jej pamatuje také řada českých fanoušků, na šotolině však dal tentokrát přednost modernější Fabii Rally2 Evo.

Rally pokračovala ve studeném sobotním ránu. Zkušený matador Kahle vynikajícím výkonem dopoledne navýšil náskok na Tannera na 18.9 sekundy, mezitím pak pokračovala bitva o třetí příčku mezi Černým a Mohem. Ta se nakonec rozhodla na předposlední zkoušce ve prospěch Černého. Za čtveřicí vozů Škoda Fabia pak soutěž dokončily dva české vozy Hyundai i20 R5 Martina Vlčka a Ondřeje Bisahy.

Za zmínku stojí také 13. místo absolutně Michala Savruka, který startoval s Lancerem Evo IX R4 Jana Sýkory. Z celkem 58. soutěžních posádek, které se v pátek postavily na start, jich nakonec bylo v cíli klasifikováno 36.

Věřme, že se situace v roce 2021 vrátí co nejdříve k normálu nejen v Německu, ale i v celé Evropě a příští ročník Lausitz Rallye se bude moci uskutečnit nejen s větším počtem posádek, ale především i s podporou fanoušků.

Konečné výsledky
1.Kahle - DoerrDŠkoda Fabia Rally2 Evo1:39:09.0
2.Tannert - HinderbergerDŠkoda Fabia Rally2 Evo+ 26.0
3.Černý - ČernohorskýCZŠkoda Fabia R5+ 1:25.9
4.Mohe - HirschDŠkoda Fabia Rally2 Evo+ 1:39.5
5.Vlček - JugasováCZHyundai i20 R5+ 4:32.0
6.Bisaha - TěšínskýCZHyundai i20 R5+ 5:00.8
7.Kocik - WachPLFord Fiesta R5+6:07.5
8.Scharmach - MochNZLŠkoda Fabia R5+ 7:50.9
9.Wisner - EichenauerDSubaru WRX Sti+ 8:16.8
10.Eidziunas - SaudargasLTMitsubish Lancer Evo IX+ 9:57.5

Michél Riechert, AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist