www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Ostatní soutěže 2020

Auto UH Rally Team poprvé na trati

23. prosince 2020 • 20:00

„Člověk míní, život mění,“ tak by se dal shrnout závěr letošní rally sezóny v ČR. Závody v ČR plánované k poslední části roku odpadly rychleji než letošní úroda a tak se musely chtě nechtě změnit i plány Martina Bujáčka a nového Auto UH Rally Teamu.

Vzhledem k tomu, že hlavním cílem pro závěr letošního roku, bylo seznámení pilota s vozem a záběh spolupráce nově složeného týmu, tak Martin využil možností a absolvoval první kilometry za volantem Hyundai i20 R5 připravovaným Kowax Racing týmem.

Již před měsícem se odehrál týmový měřený test v areálu kopřivnické Tatry. Testu se zúčastnilo více posádek a tak bylo možné i porovnávat časy. Martin Bujáček při prvních jízdách s Hyundaiem i20 R5 zajížděl čím dál lepší časy. Nakonec odjel při prvním seznámení s vozem zhruba 20 ostrých kilometrů a na nejrychlejší vozy R5 ztrácel kolem 3s na kilometr.

„Bylo toho pro mě hodně nového - auto, tým a vlastně skoro vše. Měl jsem celkem obavu, jak budu schopen po osmileté pauze v závodním voze fungovat. Musím uznat, že jsem čekal, že to bude horší. Každým kilometrem jsem pociťoval zlepšení a děkuji moc za mnoho rad od Martina Vlčka a také spolujezdci Ivo Vybíralovi, který zaskakoval za Marka Omelku, který se z pracovních důvodů nemohl testu zúčastnit,“ zhodnotil první test pilot.

Den před čtvrtou adventní nedělí nakonec přišla ještě jedna příležitost svést se a tentokrát i poprvé oficiálně změřit síly s konkurencí v závodě. Za 65 posádek na startu (z toho 7 vozů specifikace Rally2 / R5) Traiva Rallycupu v Kopřivnici by se nemusel stydět ani menší podnik mistráku.

Martin Bujáček tak pokračoval v seznamování s vozem a to se projevovalo také na dosahovaných časech, když dokázal snížit ztrátu na pozdějšího vítěze Adam Březíka až na 0,8 s/km v závěru dne. Ještě více se dokázal přiblížit Martinu Vlčkovi startujícím se stejným vozem jako Martin Bujáček. Tento výkon vynesl obnovenou posádku Bujáček-Omelka hned za Březíka a Vlčka v absolutním pořadí. Příslibem do budoucí sezony byl i velmi těsný souboj s Romanem Odložilíkem. Po RZ4 byla posádka Hyundaie rychlejší o 0,6s než Odložilík. Odložilík ale již do poslední sekce neodstartoval.

Martin sám si pochvaloval progres: „Závod už byl daleko lepší než první test. Má jízda byla jistější a soustředil jsem se na hledání hranice při brzdění a průjezdu zatáčkami tak, aby to bylo rychlé a ne jen ze smyku do smyku, což se myslím dařilo. Mám s vozem R5 nyní ujeto necelých 50 kilometrů, ale časy už nebyly vůbec zlé. Ztráta na nejrychlejší se snížila pod 1s na kilometr, takže jsem s vývojem spokojen a před sezónou 2021 alespoň zhruba vím, co od vozu R5 čekat.“

Plány Auto UH Rally Teamu pro letošní se tak podařilo naplnit v rámci možností, což lze považovat v dnešní nejisté době za úspěch. Nyní už nezbývá než začít vyhlížet příští sezónu, kdy snad již bude moci posádka Auto UH Rally Teamu potěšit i fanoušky kolem trati.

„Během ledna budeme jednat o přesném programu pro sezonu 2021. Nyní je složité, i vzhledem k současné době, něco více oznamovat. Zatím plánujeme vybrané sprinty, nějaké „Kopřivnice“ a volné závody na konci sezony,“ alespoň nastínil směřování sám Martin Bujáček.

Na závěr se sluší poděkovat skupině Auto UH, hlavnímu partnerovi Hyundai UH, týmu Kowax Racing Martina Vlčka a všem fanouškům, kteří i po letech, co Martin Bujáček nezávodil, nezapomněli na tohoto jezdce a podporují ho.

Filip Červenka
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist