www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2021

SOUHRN: Ott Tänak suverénně opanoval Arctic Rally Finland

28. února 2021 • 16:00

Namísto zrušené Rally Sweden se jediný plně sněhový závod koná za polárním kruhem ve Finsku. Přestože i do Laponska přišlo teplejší počasí, zimní podmínky i nadále trvají a tak se bude nač dívat. Průběh Arctic Rally Finland můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Online výsledky - Diskuse k soutěži - Další informace k Arctic Rally Finland

Ott Tänak - Martin Järveoja (Hyundai i20 Coupe WRC) - Arctic Rally Finland 2021

Estonský jezdec Ott Tänak suverénně zvítězil ve druhém dílu mistrovství světa v automobilových soutěžích, Arctic Rally Finland. Soutěž, která v kalendáři mistrovství světa nahradila původně plánovanou Rally Sweden, opanoval stylem start cíl.

Poprvé v historii mistrovství světa se posádky vydaly do Finska až za polární kruh, aby se alespoň jednou v svezly na sněhu, když už nevyšlo Švédsko. V okolí Rovaniemi panovaly idylické zimní podmínky, i když i Laponsko postihlo oteplení, takže se soutěžící vyhli obrovským mrazům. Horší to však bylo s rychlostními zkouškami, přesně před měsícem se na téměř identických tratích uskutečnila 'ta pravá' Arctic Rally Finland, takže zledovatělá vrstva na cestách dostala pořádně zabrat a vzhledem k tomu, že se teploty během posledních čtyř týdnů držely hluboko pod bodem mrazu, tak se ledová krusta nedokázala obnovit. I proto se na řadě míst povrch prohrabal až na zmrzlou šotolinu.

Organizátoři připravili pro soutěžící deset úselů o celkové délce pouhých 250 km. V souladu s trendem posledních měsíců se závodilo prakticky jen dva celé dny, páteční a nedělní závodění sestávalo jen ze dvou zkoušek odjetých během pár hodin. Naštěstí vše zachraňovala nádherná finská přiroda a také zařazení nočních rychlostních zkoušek.

Od úvodní rychlostní zkoušky začal kralovat estonský jezdec Ott Tänak a nenechal nikoho na pochybách, kdo bude králem této zmrzlé soutěže. V prvních dvou zkouškách navíc využil výhodné startovní pozice po odstoupení na Monte a vypracoval si náskok, který si pak až do samotného konce bezopečně udržoval. Druhý dojel finský mladík Kalle Rovanperä, který měl ze všech továrních jezdců s danou soutěží asi nejvíc zkušeností. Navíc bylo vidět, že mu extrémně rychlé a zledovatělé tratě sedí. V páteční etapě si neodpustil jednu jezdeckou chybu, která jej stála šance na souboj o vítězství. Nakonec se ještě musel obávat i o stříbro, když na něj začal tlačit Thierry Neuville, nakonec však dokázal vše ustát a i díky vítězství na power stage vybojovat druhé místo a zároveň posun do čela průběžné klasifikace mistrovství světa. Třetí nakonec dojel Thierry Neuville, který v úvodu hodně ztrácel kvůli startovní pozici, se v sobotní etapě hodně vyšvihl a i díky dobré strategii s pošetřením pneumatik zatáhl na závěrečné zkoušce etapy, kdy se dostal na dostřel Rovanperovi. Ve finále mu na druhou příčku chyběly jen 2,3 vteřiny.

Navrátilec do seriálu Craig Breen začal velmi rychle, i díky dobré startovní pozici. V sobotu se mu nedařilo navázat na rychlé tempo, přesto je čtvrté místo velkým úspěchem. Naopak hodně nevýraznou soutěž zajel celkově pátý Elfyn Evans, který se trápil se startovní pozicí a nedokázal se posunout výš. Ještě hůř dopadl Sébastien Ogier - v pátek hodně ztrácel čištěním tratě z první startovní pozice, což jej přiřadilo na chvost výsledkové listiny vozů WRC, což vyústilo v opětovně špatnou startovní pozici i v sobotu. Frustrovaný Ogier se snažil zatáhnout, ale příliš mu to nešlo. Navíc nezvládl poslední zatáčku závěrečné zkoušky sobotní etapy a utopil svého yarise v záplavě sněhu. Návrat v neděli už byl jen kvůli power stage, kde však neměl kvůli své startovní pozici šanci na nějaký úspěch.

Asi nejlepší soutěž v životě předvedl Takamoto Katsuta. I on měl z dřívějška řadu zkušeností s tratěmi kolem Rovaniemi, jeho výukový program pod patronací Tommi Mäkinena probíhal hodně právě ve Finsku a na sněhu s ledem. Své zkušenosti dokázal Katsuta zhodnotit a zaslouženě získal šesté místo celkově. V závěrečné zkoušce přeskočil i Olivera Solberga, který se poprvé ve svém životě představil za volantem speciálu WRC. Potvrdil, že i on dokáže být na extrémně rychlých tratích hodně rychlý, dvě jezdecké chyby s návštěvou sněhové bariéry však znemožnily lepší umístění. Osmé a deváté místo obsadili trápící se jezdci Fordu. Ani Teemu Suninen, ani Gus Greensmith nedokázali během celého víkendu nijak zaujmout a pravidelně patřili k nejpomalejším továrním jezdcům s vozy WRC. Horší byli jen privátní jezdci - Bertelli zahodil po průměrném výkonu svou Fiestu WRC do sněhové závěje již v úvodu sobotní etapy, Loubet kupil jezdecké chyby, což doprovázely i technické problémy. Janne Tuohino svým soupeřům taky příliš nestačil, nakonec odstoupil v noci ze soboty na neděli poté, co uklouzl při návratu domů a poranil si rameno.

Souboj o konec top ten tradičně patřívá soubojům o nejrychlejšího pilota v rámci WRC2. Tentokrát se však žádný souboj nekonal - od začátku do konce suverénně kraloval Esapekka Lappi a i přesto, že na jednom úseku ztratil spoustu drahocenných vteřin po středu se sněhovou bariérou a hodinách, dokázal druhého Andrease Mikkelsena porazit téměř o padesát vteřin. Třetí za Mikkelsenem dojel Nikolay Gryazin, který jen potvrdil kvality Volkswagenu Polo Gti R5 na rychlých finských tratích. V rámci WRC3 zpočátku vedl Emil Lindholm, na RZ 4 však havaroval. Tím se do souboje o prvenství dostali finský šampion Teemu Asunmaa a estonský pilot Egon Kaur. Nakonec se radoval Asunmaa, když se rozhodujícím faktorem ukázala destivteřinová penalizace pro Kaura za pozdní příjezd do ČK. Téměř o dvě minuty za nimi skončil třetí Mikko Heikkilä.

Soutěže se zúčastnil i Martin Prokop, vedle něhož na poslední chvíli usedl Michal Ernst namísto původně plánovaného Viktora Chytky. Celkově skončil na 21. místě a 6. v hodnocení kategorie WRC2, když na prvního Lappiho ztratil přesně 7 minut. Stal se také nejrychlejším neseverským jezdcem s vozem kategorie R5, dopomohl mu k tomu však jeho jediný vážnější soupeř Adrien Fourmaux, který dvakrát skončil hluboko ve sněhové závěji a ztratil spoustu minut.

V kalendáři mistrovství světa je nyní dvouměsíční pauza, dalším závodem by měla být ve druhé polovině dubna Rally Croatia.

Konečné výsledky Arctic Rally Finland

Průběžné pořadí mistrovství světa v automobilových soutěžích

- - - - - - - - - - - - - SHAKEDOWN - - - - - - - - - - - - -

Výsledky shakedownu

Sébastien Ogier - Julien Ingrassia (Toyota Yaris WRC) - Arctic Rally Finland 2021

- - - - - - - - - - - - - před startem - - - - - - - - - - - - -

Namísto zrušené Rally Sweden se jediný plně sněhový závod koná za polárním kruhem ve Finsku. Přestože i do Laponska přišlo teplejší počasí, zimní podmínky i nadále trvají a tak se bude nač dívat. Průběh Arctic Rally Finland můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist