www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2021

Zemřela legenda světové rally Hannu Mikkola

27. února 2021 • 15:05

Smutnou zprávu dnes vydaly agentury také v souvislosti s rallyovým sportem. V den startu letošní Arctic Rally Finland, tedy v pátek 26. února 2021, zemřel jeden z jejích vítězů a skutečná legenda světové rally, Hannu Mikkola.

Hannu Mikkola - Goodwood Festival of Speed 2014, foto: Michelin LIVE UK

Celým jménem Hannu Olavi Mikkola se narodil ve finském Joensuu 24. května 1942. Do kolotoče světových rally naskočil při Rallye Monte Carlo v roce 1973, kdy za volantem Fordu Escort RS 1600 získal čtvrté místo, doslova 'obklíčen' pěticí Renaultů Alpine A110. Ve stejném voze ale už o rok dříve dominoval při East African Safari Rally.

V roce 1974 přišlo první z celkových sedmi Mikkolových vítězství na domácí Rally 1000 jezer, tedy Finské rally. V roce 1978 skončil Mikkola třetí v konečné klasifikaci mistrovství světa jezdců, následně byl dvakrát druhý. V roce 1979 mu titul unikl doslova mezi prsty, když v závěrečném zúčtování prohrál s Bjornem Waldegaardem o pouhý bod, přestože dokázal v této sezóně vyhrát čtyři soutěže.

V roce 1981 Mikkola přestoupil k Audi a po dvou třetích místech se nakonec v roce 1983 dočkal za volantem legendárního Quattra titulu mistra světa. Také v tomto roce zvítězil na čtyřech světových podnicích, k nimž přidal tři druhá a jedno čtvrté místo. V roce 1984 pak skončil na konci sezóny druhý.

Hannu Mikkola - Arne Hertz, Audi quattro Sport S1 ; foto: teknari.fi

V letech 1988 až 1991 startoval s japonskou Mazdou 323, když nejlepšími výsledky byla dvě čtvrtá místa z Portugalska a Monte Carla s modelem 4WD. Posledním startem Mikkoly v mistrovství světa byla Finská rally v roce 1993, kde ve věku 51 let za volantem Toyoty Celica Turbo 4WD vybojoval sedmou příčku.

Celkově Hannu Mikkola vybojoval osmnáct vítězství na soutěžích mistrovství světa , dohromady 44krát pak stanul na stupních vítězů. V historických tabulkách světových rally je jeho jméno stále zapsáno mezi desítkou nejlepších pilotů. V roce 2011 byl společně s další rallyovou legendou, Walterem Röhrlem, uveden do rallyové Síně slávy.

Hannu Mikkola, jeden z legendárních 'létajích Finů', se vydal na svou poslední rychlostní zkoušku po prohraném nerovném souboji s rakovinou v 78. letech. Čest jeho památce!

-jav-; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist