www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2021

SOUHRN: Vodafone Rally de Portugal kořistí Elfyna Evanse

23. května 2021 • 19:30

Poprvé v letošní sezóně se posádky mistrovství světa v automobilových soutěžích vydávají na šotolinový povrch. Po roční pauze se totiž do kalendáře vrací Vodafone Rally de Portugal, opět s centrem ve městě Porto. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Online výsledky - Diskuse k soutěži - Další informace k Vodafone Rally de Portugal

Sébastien Ogier - Julien Ingrassia (Toyota Yaris WRC) - Vodafone Rally de Portugal 2021

Letošní ročník Vodafone Rally de Portugal se stal kořistí továrního jezdce Toyoty Elfyna Evanse. Na stupně vítězů jej doprovodili Dani Sordo a Sébastien Ogier.

Po roční pauze vynucené koronavirem se kolotoč mistrovství světa vrátil do Portugalska, kde se uskutečnil již čtvrtý závod letošního kalendáře MS, ovšem teprve první na šotolině. A soutěž prověřila všechny posádky skutečně důkladně.

V Portugalsku to totiž letos nebylo až tak o rychlosti, ale spíš o vytrvalosti a spolehlivosti. Napříč všemi kategoriemi včetně absolutní klasifikace totiž měla řada pilotů v různých fázích soutěže různorodé problémy a tak se do popředí dostaly posádky, které jich měly nejméně.

Téměř celé první dvě třetiny soutěže byl nejrychlejší Ott Tänak, na 37,92 km dlouhé RZ 14 se mu však poškodilo zavěšení a dopadlo to až upadlým kolem, což byl konec nadějí. Jeho týmový kolega z Hyundaie Thierry Neuville uzemnil své šance na RZ 7, kde šel přes střechu. Dlouhou dobu v první etapě vedl Dani Sordo, který těžil z výhodné startovní pozice. Na poslední klasické zkoušce první etapy mu však zhasl motor a nešel dlouho nastartovat, čímž se propadl za Evanse a za ním se udržel až do cíle soutěže. Oba jezdci, tedy Evans a Sordo, jeli po celou soutěž vyrovnaně, vyhýbali se vážnějším problémům a chybám a po odstoupení Tänaka obsadili zaslouženě první dvě místa. Na třetí místo se dostal další rozvážný jezdec Sébastien Ogier, který ztrácel hodně v první etapě, kde čistil trať.

Další výborný výsledek si čtvrtým místem připsal Takamoto Katsuta, který odjel vyrovnanou a poklidnou soutěž, opět se vyhnul jakýmkoliv excesům. Za nimi už dojeli jen jezdci Fordu, kterým se tentokrát nedařilo. Rychlejší z nich byl nakonec Gus Greensmith, přestože ho postihly defekty a technické problémy s autem. Po úspěšném Chorvatsku to tentokrát pro Fourmauxe bylo hlavně o učení se s vozem WRC na šotolině. Ani on se nevyhnul defektům a technickým problémům, nakonec však bezpečně dojel šestý.

A to je vše, víc vozů WRC se do popředí nedostalo. O koncích Tänaka s Neuvillem už byla řeč. Další nepovedený závod si připsal Pierre-Louis Loubet, který havaroval již na druhé RZ a do závodu se ani nevrátil. Soutěž se tentokrát vůbec nedařila Kalle Rovanperovi, po celou dobu podával nevýrazné výkony a prohrával pravidelně i s Katsutou. Nakonec ho od většího trápení zachránily technické problémy, které vedly k odstoupení.

Zbývající místa v top ten tak obsadily nejrychlejší posádky WRC2. Suverénem mezi nimi byl Esapekka Lappi, který předváděl rychlou a hlavně spolehlivou jízdu, asi jako jediný jezdec s vozem R5 se vyhnul jakýmkoliv problémům a zaslouženě zvítězil. Druhý dojel další Fin Teemu suninen, přestože měl defekt a vykroužil několikery hodiny. Příliš spokojený nebyl ani třetí Ostberg, kterého hned v úvodu zbrzdil defekt, ani poté se nebyl schopen dostat do správného tempa. První desítku pak uzavřel Oliver Solberg, kterému se taky střídavě dařilo a nedařilo, nejvíce ztratil na RZ 14, když skončil mimo trať. Sedmnáct vteřin za ním pak dojel jediný reálný soupeř nejrychlejšího dua Finů Nikolay Gryazin, jehož šance zhatila velká časová ztráta i následná penalizace za pozdější výjezd ze servisu - to vše kvůli vadnému turbodmychadlu. Český jezdec Martin Prokop, po jehož boku si rallyovou premiéru odbyl Viktor Chytka, dojel v hodnocení WRC2 na sedmém místě a dvacátý celkově.

Obdobná situace nastala i ve WRC3. V úvodu nejrychlejší trio López, Lindholm a Solans se velmi brzy pakovalo pryč - španělští střelci havarovali, Lindholma zradilo množství defektů. Po vyrovnaném vteřinkovém souboji nakonec vyhrál další zkušený lišák Kajetan Kajetanowicz před Yohanem Rosselem a Chrisem Ingramem. Ještě horší situace byla v JWRC. Na start se opět postavilo pouhých osm posádek a pro všechny to byl vyloženě boj o přežití. I když se snažili jet všichni opatrně, tyto tratě byly nad síly vozů 2WD. Nakonec jen tři posádky dojely bez superally, všichni tři však měli během závodu technické problémy a bylo jen o štěstí, že nemuseli odstoupit. Vítězem se tak stal Martins Sesks, jenž porazil dlouho vedoucího a nakonec druhého Sami Pajariho o více než tři minuty. Třetí Virves ztrácel již dvanáct minut. Nejšťastnější ze superralistů byl čtvrtý Martin Koči, kterého navigoval Petr Těšínský.

V kalendáři mistrovství světa následuje jen velmi krátká přestávka, kdy se celé pole přesouvá do Itálie, kde se o prvním červnovém víkendu uskuteční Rally Italia Sardegna.

Konečné výsledky Vodafone Rally de Portugal

- - - - - - - - - - - - - SHAKEDOWN - - - - - - - - - - - - -

Výsledky shakedownu

- - - - - - - - - - - - - před startem - - - - - - - - - - - - -

Poprvé v letošní sezóně se posádky mistrovství světa v automobilových soutěžích vydávají na šotolinový povrch. Po roční pauze se totiž do kalendáře vrací Vodafone Rally de Portugal, opět s centrem ve městě Porto. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist