www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2021

SOUHRN: Extrémně náročnou Rally Italia Sardegna vyhrál Sébastien Ogier

7. června 2021 • 01:00

Velmi krátce po Portugalsku se posádky vydaly na středomořský ostrov Sardinie, kde se koná další díl mistrovství světa v automobilových soutěžích. Posádky při Rally Italia Sardegna opět čekají náročné šotolinové rychlostní zkoušky. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Online výsledky - Diskuse k soutěži - Další informace k Rally Italia Sardegna

Elfyn Evans - Scott Martin (Toyota Yaris WRC) - Rally Italia Sardegna 2021

Pouhé čtyři specály kategorie WRC v první desítce soutěže mistrovství světa v automobilových soutěžích, to už tu hodně dlouho nebylo. Rally Italia Sardegna patřívá k nejnáročnějším podnikům mistrovství světa, ale tak vysoká úmrtnost je nezvyklá i na tento závod.

Posádky se na středomořský ostrov Sardínie vydali pouhé dva týdny po Portugalsku. Už tam dojela bez problémů jen šestice vozů WRC, zde to bylo ještě horší.

Vítězem se nakonec stal Sébastien Ogier, přestože musel první den čistit trať a nejrychlejším pilotům majících výhodnější startovní pozici nestačil. Ti se však postupně vystříleli sami - od začátku celkem bezpečně vedoucí Ott Tänak skončil s poškozeným zavěšením na RZ 12, stejný problém vyřadil na RZ 4 i Rovanperu. Svůj letošní standard s vozem WRC - havárie na RZ 1 - si připsal Teemu Suninen. Guse Greensmitha zradilo auto, stejně dopadl i trápící se Pierre-Louis Loubet, přes střechu poslal svého hyundaie i Dani Sordo.

Druhý tak za Ogierem dojel Elfyn Evans, přestože mu po průjezdu brodem na poslední RZ na chvíli zhasnul motor. Třetí dojel Thierry Neuville, kterému se v Itálii příliš nedařilo a tak musí brát umístění na stupních vítězů všemi deseti. Čtvrtý dojel s více než šestiminutovou ztrátou Takamoto Katsuta.

Dále již následovaly vozy kategorie R5. Také WRC2 skončila jako noty na buben - hned v úvodu havarovali Adrien Fourmaux a Andreas Mikkelsen, Nikolaye Gryazina zradil motor, Georga Linnamäe několikrát technika, až ji definitivně rozbil na předposlední zkoušce. O vítězství si to tak rozdali Jari Huttunen a Mads Ostberg. Povětšinou byl rychlejší norský jezdec, problémy na přejezdu a z toho plynoucí minutová penalizace znamenaly prohození pořadí. Ostberg se snažil ztrátu dohnat během krátké nedělní etapy, před poslední zkouškou se dostal na pouhé dvě vteřiny. V závěrečné zkoušce jej však začaly zlobit brzdy a bylo po nadějích. Třetí ve WRC2 skončil celkově desátý Marco Bulacia, který se také nevyhl kolostřešní kombinaci. Čtvrtý pak dojel Martin Prokop, vedle kterého zastoupil Viktora Chytku Zdeněk Jůrka. Ztráta na vítězného Huttunena však byla téměř osmiminutová.

Také v hodnocení WRC3 byla řada jezdců vyřazena z bojů o čelo. Nakonec zvítězil celkem bezpečně celkově sedmý Yohan Rossel následovaný nezvykle klidně jedoucí dvojicí španělských jezdců, kteří brali bednu v pořadí Pepe López - Jan Solans. Žhavý kandidát na titul Kajetan Kajetanowicz ztratil naděje po výletu mimo trať na poslední zkoušce sobotní etapy, Chrise Ingrama zradila technika jeho Fabie Rally2 Evo před závěrečnou rychlostní zkouškou.

Další soutěží mistrovství světa v automobilových soutěžích bude koncem června znovuobrozená Safari Rally Kenya.

Konečné výsledky Rally Italia Sardegna

- - - - - - - - - - - - - SHAKEDOWN - - - - - - - - - - - - -

Výsledky shakedownu

- - - - - - - - - - - - - před startem - - - - - - - - - - - - -

Velmi krátce po Portugalsku se posádky vydaly na středomořský ostrov Sardinie, kde se koná další díl mistrovství světa v automobilových soutěžích. Posádky při Rally Italia Sardegna opět čekají náročné šotolinové rychlostní zkoušky. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Dani Sordo - Borja Rozada (Hyundai i20 Coupe WRC) - Rally Italia Sardegna 2021
-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist