www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 26. dubna 2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Ostatní soutěže 2021

Online Lak Racing Rallye Plzeň: Štěpán Paulát v západních Čechách upevnil vedení (+ VIDEO)

11. července 2021 • 12:00

Druhá sezona SONAX MMČR v Online Rally se přiblížila do své poloviny. Třetí zastávkou ročníku 2021 se stala nově zařazená Online Lak Racing Rallye Plzeň, která se uskutečnila v první polovině června coby doprovodná akce znovuvzkříšené západočeské soutěže.

Štěpán Paulát (Ford Fiesta Rally2), Online Lak Racing Rallye Plzeň 2021

Rallye Plzeň ze soutěžní mapy vypadla na dlouhé čtyři dekády, v roce 2021 se ji ale podařilo znovu oživit. Její součástí se stala i online rally, která s reálným závodem sdílela shodný formát i délku trati - na skutečné i virtuální závodníky čekalo celkem osm rychlostních zkoušek na čtyřech úsecích, jejich celková kilometráž činila 73 kilometry. Do not hrálo i počasí, které se při online rally umoudřilo a celá soutěž se odjela na suchu. Ovšem ani příznivé podmínky nebyly pro všechny zárukou úspěchu, mnozí doplatili na charakter tratí kombinujících rychlé úseky s technickými a zrádnými místy – z 209 přihlášených pilotů jich do cíle dorazilo jen 85.

Oscar Estevez (Ford Fiesta Rally2), Online Lak Racing Rallye Plzeň 2021

V nejvyšší kategorii RC2 chtěl na potíže z předchozí soutěže v Českém Krumlově odpovědět úřadující šampion ze Slovenska Dennis Zeťák. Útok s cílem vrátit zpátky do čela šampionátu se mu dlouho dařil – ovšem jen do sedmé rychlostní zkoušky, kde přišla chyba a velká časová penalizace. Zeťák se tak podruhé v řadě musel spokojit s pátou příčkou a jeho bodová ztráta na vedení opět o něco narostla. Naopak pozdější vítěz plzeňské soutěže Štěpán Paulát útočil ze zadních pozic – soutěž začal až sedmým nejrychlejším časem, postupně se ale probojoval mezi nejrychlejší trojku a vedení se ujal po sedmém testu, kde definitivně přeskočil jak zmíněného Zeťáka, tak druhého Zdeňka Jílka. Ten se na stříbrném postu držel bez výjimky od startu do cíle a tito dva jezdci tak zopakovali český double z předchozího Krumlova. Třetí místo nakonec obsadil Portugalec Oscar Estevez, všichni tři pilotovali nejnovější evoluci Fordu Fiesta Rally2.

V přidruženém Production Cupu si pro třetí výhru v řadě opět dojel Lukáš Večeřa na Mitsubishi, ovšem tentokrát se na výhru pořádně nadřel. Jako stín jej totiž od startu až do cíle sledoval Tomáš John, který tentokrát usedl do stejného vozu. V cíli oba nakonec dělily jen čtyři desetiny. Třetí skončil Benek Korzeniowski z Polska, který si připsal první letošní body. Průběžné klasifikaci suverénně vévodí Večeřa, druhému Johnovi pak na záda dýchá zahraniční tandem Mateusze Szkuty z Polska a řeckého pilota George Mallise.

Celkovému pořadí i klasifikaci třídy RC2 letos zatím kraluje Štěpán Paulát, po Krumlově sdílené druhé a třetí místo Jílka a Zeťáka se po Plzni rozdělilo ve prospěch domácího jezdce.

Mezi nejsilnějšími dvoukolkami třídy RC3 tentokrát kralovali polští jezdci na atmosférických Hondách Civic. A konkrétně Michal Ungeheuer byl tím, kdo své konkurenci dal jen pramalou šanci ovlivnit jeho cestu za druhým prvenstvím v řadě – z osmi rychlostních zkoušek jich vyhrál šest, ty zbývající dvě si pak mezi sebe rozdělili jeho krajané Adam Weglowski a Jan Gorczyca. Prvně jmenovaný je i nadále průběžným lídrem třídy a na druhého Ungeheuera, který na letošní úvodní soutěži nebodoval, má zatím k dobru solidní náskok 18 bodů. Průběžný bronz pak patří dvěma nejrychlejším Čechům v této kategorii, Maximu Kahánkovi a Vladimíru Dlouhému.

Pavel Steiner (Peugeot 208 Rally4), Online Lak Racing Rallye Plzeň 2021

Třída RC4 a k ní připojený Peugeot Online Rally Cup se letos pravidelně starají o jedny z nejtěsnějších bitev seriálu. A plzeňská rally nebyla výjimkou. Na průběžného lídra Jakub Brodzického z Polska si v západních Čechách sebevědomě vyšlápl domácí Dominik Peterka, který se po druhé zkoušce na krátko objevil na první pozici. Jenže Brodzicki si to nenechal líbit a brzy se do čela vrátil. Peterkovi navíc v půlce soutěže přistála na kontě penalizace, která jej nakonec odsoudila pouze k boji o třetí místo se slovenským pilotem Majo Sucháčem. Přestože se Peterkovi závěr docela povedl, na druhého Pavla Steinera mu chyběly desítky sekund. Jakub Brodzicki tedy i nadále zůstává letošním suverénem er-cé-čtyřek - v Plzni završil vítězný hattrick. Pavel Steiner se posunul na průběžné druhé místo, když přeskočil hned dva španělské jezdce – třetího Jopaquina Pereze a čtvrtého Cristiana Lamase.

V nejmenších malorážkách třídy RC5 se premiérového triumfu dočkal domácí Michal Sklenařík. Do vedení v plzeňské soutěži se dostal po třetím testu a až do cíle se už žádnému ze soupeřů nepodařilo jej sesadit. Ovšem na dalších pódiových místech to vřelo – zkraje soutěže si na jedno z nich dělal zálusk i další z Čechů, Martin Julínek, který ale nakonec tempo neudržel a skončil až čtvrtý. Dokonce ani pět vyhraných zkoušek nestačilo k vítězství Macieji Zawiszovi, Polák si ve finále musel hlídat záda, aby nepřišel o stříbro v plzeňské soutěži. V cíli třetí Jesus Perez na něj totiž ztratil jen pět sekund, ovšem i tyto body Španělovi bohatě stačily na upevnění vedoucí příčky v průběžné klasifikaci. Té vévodí se čtrnáctibodovým náskokem před Michalem Sklenaříkem, dalších dvanáct bodů ztrácí třetí Martin Julínek.

Jan Morávek (Porsche 997 GT3 RS), Online Lak Racing Rallye Plzeň 2021

Mezi supersporty třídy R-GT to skoro vypadalo na českokrumlovské déjá vu – kraloval Jan Morávek následovaný španělským rivalem na dalším Porsche, Juanem Marzoou. Podobnost s předchozí soutěží tentokrát ovšem naboural souboj o třetí místo, kde Filipu Červenkovi zkřížil plány Slovák Kristian Jacko. Ten ve všech dosavadních závodech českého mistrovství startoval s předokolkami třídy RC4, ovšem po letošním ne úplně povedeném startu sezony se rozhodl zkusit jinou kategorii a do Plzně přivezl exotický Aston Martin. Nový vůz i zcela odlišná koncepce ale Kristianovi sedly a Slovák se od úvodu zabydlel na třetí příčce. V závěru sice udělal chybu a Červenku musel na několik zkoušek pustit před sebe, závěrečný útok mu ale vyšel a premiéra se zadokolkou tak přece jen byla ozdobena bronzem. O průběžném lídrovi gétéček není třeba diskutovat, suverénní Jan Morávek je dalším jezdcem, který v Plzni slavil třetí letošní výhru v řadě. Druhý je i nadále Filip Červenka a na třetí místo se posunul Juan Marzoa, který úspěšně maže bodovou ztrátu z nedokončené Kopné.

Čtvrtou soutěží aktuální sezony SONAX MMČR v Online Rally bude druhý ročník e-AGROTEC PETRONAS Rally Hustopeče, konaná od 6. do 11. července 2021. Další informace k šampionátu jsou k dispozici na webu www.onlinerally.cz a připojených sociálních sítích Online Rally CZ na facebooku a instagramu.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist