www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 24. dubna 2024, Svátek má Jiří, zítra Marek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství Evropy 2021

Cais při šotolinovém dvojboji v top ten

12. července 2021 • 12:00

Posádka Yacco ACCR týmu Erik Cais – Jindřiška Žáková absolvovala s vozem Ford Fiesta Rally2 týmu Orsák Rallysport úspěšně obě úvodní soutěže mistrovství Evropy ERC. Na rychlých šotolinových tratích v Polsku a Lotyšsku se dvakrát probojovali do první desítky celkového pořadí a shodně dojeli třetí v ERC – Michelin Talent Factory určené pro talentované juniory.

Erik Cais - Jindřiška Žáková (Ford Fiesta R5 MkII) - Rally Liepaja 2021

Seriál mistrovství Evropy letos začal podobně jako loni s několikaměsíčním zpožděním, ale o to intenzivněji. Během dvou týdnů se odjel Rajd Polski u našich severních sousedů i Rally Liepaja v Lotyšsku. Obě soutěže charakterizuje velmi rychlá trať na nezpevněném povrchu, kde hrají roli nejen zkušenosti, ale i výhodná startovní pozice. Právě ta se stala při obou startech pro některé posádky důvodem pro taktické manévry. První startující totiž musí ostatním čistit stopu a to je výrazný handicap. Obě severské soutěže měly ještě jeden společný jmenovatel. Obrovskou konkurenci ostřílených jezdců i ambiciózních mladíků. Například v Polsku startovalo na vozech kategorie R5 a Rally2 čtyřicet posádek!

Před úvodní soutěží v Polsku se 21letý Erik Cais připravoval na šotolinové soutěži v Litvě, kde se mohl rozjet v závodním režimu. Při Polské rally, která slavila 100leté výročí, se mu to náramně hodilo. Během první etapy se dokázal probojovat na 9. příčku průběžného pořadí. „Některé úseky jsou šílené, jede se naplno od startu až do cíle,“ sdílel své pocity během soutěže Erik. „Je tu plno skoků, přes některé se dokonce letí bokem. Při seznamovacích jízdách bylo mnoho prachu a některé zatáčky nemáme přesně zaznamenány v rozpisu. V závěru RZ 6 jsme měli defekt pneumatiky, ale zajeli jsme dobrý čas. Po dnešku jsem spokojený, ale zítra budeme startovat jako druzí.“

Fryštácký mladík narážel na skutečnost, že se do druhé etapy otáčí startovní pořadí první desítky průběžné klasifikace. Posádka Cais – Žáková musela ostatním čistit trať a to se v neděli okamžitě projelo slabšími časy. „Chybí nám přilnavost, ale musíme se tomu přizpůsobit,“ komentoval situaci Erik, který se přesto snažil jet co nejrychleji. Z přemíry snahy pramenilo pár drobných chyb, ale posádka Yacco ACCR Teamu si 9. místo udržela až do cíle ve Varšavě.

V Lotyšsku byla trať ještě rychlejší (průměr vítěze 118 km/h) a vyžadovala opravdu extrémní nasazení. Konkurence byla sice méně početná, ale na startu se objevila řada špičkových severských jezdců odkojených šotolinou, kteří pravidelně startují v seriálu mistrovství světa. Po české reprezentanty se karta obrátila. Po kvalifikační zkoušce, kterou provázelo taktizování některých jezdců, vyrážela posádka Cais – Žáková na trať jako čtvrtá. To nebyla zrovna ideální pozice a časy v polovině druhé desítky odpovídaly 15. místu po první etapě. „Přilnavost povrchu je mnohem horší než jsem čekal,“ svěřoval se Erik. „I když se snažím jet co nejplynuleji, strašně to klouže. Učím se, zkušenosti se mi budou hodit.“

Druhý den soutěže posádka role čištění trati odpadla a časy se rapidně zrychlily. Erik Cais postupoval pořadím vpřed jako nůž máslem a brzy se probojoval do první desítky. Dařilo se mu zejména na 18,4 km dlouhém úseku Neste. Při prvním průjezdu zajel celkově šestý čas. Když se měřený úsek jel znovu, dostal Erik od týmu příležitost jet naplno. Výsledkem byl senzační čtvrtý čas v absolutním pořadí. V cíli byla posádka týmu Orsák Rallysport klasifikována na 8. příčce, přičemž v rámci druhé etapy dojela pátá. Stejně jako v Polsku to znamenalo bronz v ERC – Michelin Talent Factory.

Posádku Erik Cais – Jindřiška Žáková teď čeká přechod na asfaltový mód a příprava na třetí soutěž seriálu ERC Rally di Roma Capitale v Itálii (23. – 25. července). V rámci přípravy odstartují ještě předtím na rakouské Rallye Weiz, která se koná už příští víkend.

Zdeněk Weiser
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist