www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 2. května 2024, Svátek má Zikmund, zítra Alexej

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2021

Huttunen a Lukka chtějí na Rally Estonia útočit

14. července 2021 • 16:00

Estonská rally s centrem ve městě Tartu obdržela po loňské světové premiéře velmi pozitivní hodnocení, a tak se letos podruhé stane součástí světového šampionátu FIA WRC. Přední světové týmy a posádky se intenzivně připravují na tento víkend, soutěž proběhne od 15. do 18. července na tamních náročných šotolinových tratích.

Jari Huttunen - Mikko Lukka (Hyundai i20 R5) - Rally Italia Sardegna 2021

Podruhé se na start Rally Estonia postaví také Jari Huttunen a Mikko Lukka, s automobilem Hyundai i20 R5 připravovaným společností Kowax 2Brally. Na této rally v loňském roce současní mistři Polska a mistři světa WRC3 debutovali. Svižné tempo finské dvojice vyústilo ve čtyři vítězství na rychlostních zkouškách a druhé místo na stupních vítězů v hodnocení WRC3. Fanoušci si dlouho pamatovali duel, který svedli s Kajetanem Kajetanowiczem a Maciejem Szczepaniakem, aby nakonec tento souboj vyhráli. Mnoho měřených testů finská a polská dvojice dokončila v jediné sekundě. Druhé místo se posléze ukázalo být o to cennější, že se poprvé stali lídry průběžného pořadí WRC 3. V této sezóně se do Estonska vracejí jako reprezentanti stáje Hyundai Motorsport N, v rámci registrace do značkové kategorie WRC2.

Estonské tratě jsou v této oblasti charakteristické svou rychlostí a relativně širokým profilem. Navzdory skutečnosti, že se rally odehrává v minimálně členité krajině, posádky musí počítat s množstvím horizontů, často „skákacích”. Mnohé zaručují posádkám skoky delší a vyšší, než ve stále slavnějším a známějším Finsku. Estonsko je na více než padesáti procentech rozlohy pokryto lesy, takže lze čekat také spoustu technicky náročných a zatáčkovitých úseků, stejně jako rychlé pasáže mezi stromy. Teplota a počasí jsou další neznámou, která může významně ovlivnit obtížnost soutěže. Aktuální předpovědi očekávají slunečno a teploty do 30 stupňů Celsia, což radikálně změní přilnavost na šotolinových cestách.

Největší změnou je však celková délka. Rally, která se loni uskutečnila v září, byla prodloužena z 233 na více než 320 km. V harmonogramu letošního ročníku je 24 zkoušek, oproti loňské podobě zůstaly shodné jen čtyři. Dva další testy se pojedou v opačném směru a osm bude kombinací nových a loňských úseků, často rovněž v obrácené konfiguraci. Zbylých 10 z 24 rychlostních zkoušek bude zcela nových.

Rally začne už ve čtvrtek večer. Stejně jako v loňském roce soutěž zahájí test ve městě Tartu (1,6 km), rovněž ve zcela nové podobě. Nejdelší a zdaleka nejnáročnější bude sobotní etapa, která se bude skládat z devíti rychlostních zkoušek o celkové délce 133 km. Zde navíc čeká na účastníky nejvíce nových rychlostních zkoušek v rámci 11. ročníku Rally Estonia.

Jari Huttunen: „Vracíme se do Estonska s příjemnými vzpomínkami na loňský ročník, kde jsme obsadili druhé místo ve WRC3. Takže jsme dostatečně namotivovaní tento výsledek ještě vylepšit. Na závod jsme se intenzivně připravovali, absolvovali jsme několik testovacích dní a najeli mnoho kilometrů. Proto doufám, že v našem voze Hyundai i20 R5 budeme od samého začátku dostatečně rychlí.

Bylo fantastické vyhrát v hodnocení WRC2 na Sardinii a doufám, že dokážeme přenést něco z této pozitivní nálady i do Estonska. Myslím, že tato výzva bude pro mě obtížnější, ale uděláme vše pro to, abychom zajistili pro Hyundai Motorsport N další dobrý výsledek.“

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist