www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2021

SOUHRN: Rally Estonia vyhrál Kalle Rovanperä

18. července 2021 • 16:00

V rychlém sledu pokračuje mistrovství světa v automobilových soutěžích. Opět se pojede na šotolině, náročnou a pomalou Safari Rally však střídají rychlé šotolinové tratě Rally Estonia, která se v kalendáři MS objevila poprvé v loňském roce. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Online výsledky - Diskuse k soutěži - Další informace k Rally Estonia

Rally Estonia 2021

Dvacetiletý Kalle Rovanperä zvítězil v letošním ročníku Rally Estonia a stal se tak historický nejmladším jezdcem v historii, který vyhrál soutěž mistrovství světa. Na stupně vítězů jej doprovodili Craig Breen a Thierry Neuville.

Estonská soutěž se do kalendáře mistrovství světa v automobilových soutěžích dostala poprvé v loňském roce díky covidovým trablům ostatních pořadatelů a i díky význmanému finančnímu přispění se dokázala v kalendáři udržet i pro letošní rok. Poprvé bylo přeci jen poprvé, na start se tentokrát postavilo jen 49 posádek, když si tentokrát nechali ujít možnost startu bývalé hvězdy jako bratři Kruudové či Georg Gross.

Pořadatelé letos konečně natáhli kilometráž soutěže nad 300 ostrých kilometrů, které rozprostřeli mezi 24 rychlostních zkoušek. A hned od začátku bylo jasné, že roli bude hrát startovní pořadí. Na čele se usadilo duo Rovanperä a Breen, kterým nikdo nestíhal. Pouze na RZ 3 jim stíhal Ott Tänak, ten však udělal na RZ 3 defekt a o zkoušku později po výletu mimo trať a dalších dvou defektech odstoupil. První duo bylo díky podmínkám nedostižné a když záhy odstoupil i Katsuta, jehož spolujezdce začaly bolet záda, pořadí se celkem pohodově ustálilo na trojici Ogier-Neuville-Evans. To se změnilo jen na deštivé RZ 8, kde Neuville přeskočil Ogiera a bronzovou příčku si udržel až do cíle.

Rozdíly mezi jezdci postupně narůstaly, mezi první pětkou nakonec k žádnému přímému souboji nedošlo a celkem v poklidu si dojeli pro body za svá umístění. Šestý nakonec dojel Teemu Suninen, který se po celý závod potýkal s technickými problémy vozu i svou neschopností zajet nějaký slušnější čas. Sedmý nakonec dojel s téměř devítiminutovou ztrátou Pierre-Louis Loubet, který podřídil celou soutěž jediné taktice - dojet bez problémů až do cíle. A to se mu také poprvé v sezóně podařilo. Kromě již zmíněného Katsuty skončili ostatní jezdci s vozy WRC v propadlišti výsledkové listiny kvůli využití superally.

Na osmé místo tak dosáhl první vůz kategorie R5. Stal se jím host z mistrovství Evropy, který poprvé usedl do Škody Fabie Rally2 Evo, navíc poprvé se spolujezdcem Yaroslavem Fedorovem. Dominoval od začátku do konce a před druhým Mikkelsenem měl už více než minutový náskok. Nebyl by to ale Lukyanuk, aby něco nevyvedl - na závěrečné zkoušce šel přes střechu, dokázal však dojet s notně poničeným vozem až do cíle a dostatečný náskok ho udržel na osmém místě celkově. Za ním skončil Andreas Mikkelsen, který celkem suverénně vyhrál v hodnocení WRC2 před Madsem Ostbergem, kterého opět trápily defekty a drobné technické problémy. A tak pouhých 11 vteřin za ním skončil Marco Bulacia. V hodnocení WRC3 dojel za vítězným Lukyanukem druhý Kajetan Kajetanowicz a třetí Mikko Heikkilä. Také mezi jezdci s vozy R5 byla řada odstoupení - kvůli haváriím skončili Nikolay Gryazin, Jari Huttunen, Sean Johnston či Emil Lindholm. Technika pak opětovně zradila Olivera Solberga.

V Estonsku se také jelo o body do hodnocení JWRC. Celkem suverénně od začátku do cíle kraloval Sami Pajari a dokázal, kdo je letošním dvoukolkářským králem rychlých šotolinových tratí. Druhý dojel Jon Armstrong, o třetí příčku až do poslední zkoušky bojovali Martins Sesks a Martin Koči. Nakonec byl šťastnější lotyšský jezdec, Kočiho totiž na poslední zkoušce zradila poloosa. Ostatní junioři nestíhali a skončili s velkou ztrátou pod stupni vítězů.

Po přesunu finské soutěže na podzim se další soutěží mistrovství světa v automobilových soutěžích stane Renties Ypres Rally, která se pojede v Belgii v polovině srpna.

Konečné výsledky Rally Estonia

- - - - - - - - - - - - - SHAKEDOWN - - - - - - - - - - - - -

Výsledky shakedownu

- - - - - - - - - - - - - před startem - - - - - - - - - - - - -

V rychlém sledu pokračuje mistrovství světa v automobilových soutěžích. Opět se pojede na šotolině, náročnou a pomalou Safari Rally však střídají rychlé šotolinové tratě Rally Estonia, která se v kalendáři MS objevila poprvé v loňském roce. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Elfyn Evans - Scott Martin (Toyota Yaris WRC) - Rally Estonia 2021
-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist