www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství Evropy 2021

SOUHRN: Vítězem Rally di Roma Capitale se stal Giandomenico Basso

31. července 2021 • 20:00

Poprvé v letošní sezóně se posádky mistrovství Evropy vydají na asfaltový povrch. Stane se tak na tradiční červencové zastávce v Itálii, kde se uskuteční náročná a častokrát chaotická Rally di Roma Capitale. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Online výsledky - Rally Radio

Diskuse k soutěži - Základní informace k Rally di Roma Capitale

Giandomenico Basso - Lorenzo Granai (Škoda Fabia Rally2 Evo) - Rally di Roma Capitale 2021

Italští jezdci opanovali letošní ročník Rally di Roma Capitale, třetího podniku mistrovství Evropy v automobilových soutěžích. Vítězem se stal Giandomenico Basso, který sváděl po celý víkend vteřinkové souboje s Andreou Crugnolou. Třetí dojel maďarský jezdec Norbert Herczig.

Kdo se Rally di Roma Capitale podívá ze statistického hlediska, tomu muselo být už dopředu jasné, že se vítězem letošního ročníku stane Giandomenico Basso. V posledních letech totiž vyhrával v každém lichém roce přičemž každý sudý se stal kořistí Alexeye Lukyanuka. Jediným, kdo naboural tuto dvojdominanci od zařazení podniku do ME, byl v lichém roce 2017 Bryan Bouffier, který využil neúčasti Bassa, protože soutěž tehdy nebyla součástí italského šampionátu.

Jak již bývá v posledních letech zvykem, soutěži kraluje domácí duo Basso - Crugnola. Vloni se mladší Crugnola vyřadil po havárii již v úvodu, letos se připravoval na odvetu. oba piloti vyměnili své stroje - Basso usedl do Škody Fabie Rally2 Evo namísto Volkswagenu Polo Gti R5, Crugnola vyměnil Citroën C3 R5 za Hyundai i20 R5. Od počátku opět sváděli vteřinkový souboj, přičemž zpočátku měl navrch Crugnola. Rozhodnutí přinesla osmá rychlostní zkouška vedoucí nedaleko známé jeskyně Collepardo, ve které dostal Crugnola defekt a ztratil více než půlminutu, což bylo v souboji rozhodující.

Jediným, kdo zmíněné dvojici byl schopen alespoň trochu stíhat, byl Alexey Lukyanuk. Ten předváděl nezvykle poklidnou jízdu, kdy nechával své dva soupeře pobít se mezi sebou a hlídal si hlavně soupeře za sebou. Po zmíněném defektu se Crugnola propadl na druhé místo a byl před Lukyanukem pouhých sedm desetin. Takže v ruském letci bouchly saze a na další zkoušce zakončil svou pouť havárií. Tím se uvolnilo třetí místo na stupních vítězů. Ve finále si to o třetí místo napřímo rozdali Norbert Herczig a Efrén Llarena, nakonec byl díky vítězství na poslední zkoušce šťastnější Herczig o pouhé tři desetiny. Ani další jezdci v pořadí Marczyk, Andolfi či Tempestini nebyli daleko.

Naopak se nedařilo dalším velkým jménům. Andreas Mikkelsen se tentokrát vůbec nechytal, po první etapě se dokonce nevešel ani do bodované patnáctky! Odstoupení soupeřů a přeci jen rychlejší tempo ve druhé etapě jej vyneslo aspon na osmou příčku celkově těsně před Craigem Breenem a celkově desátým Erikem Caisem, který se do top ten dokázal probít i přes technické problémy, které jej provázely v první etapě. Další neúspěšné vystoupení má za sebou Nikolay Gryazin, který se po vyhrané kvalifikaci vyřadil z boje o prvenství defektem hned na první RZ. Ani v následujících zkouškách nijak extrémně nezářil, aby své vystoupení zakončil dalším defektem na poslední rychlostní zkoušce, čímž zřejmě definitivně pohřbil své letošní šance v mistrovství Evropy. Nedařilo se ani dalšímu hostu z MS Ole Christianu Veibymu, který havaroval na úvodní zkoušce druhé etaoy, když odstupoval ze třináctého místa.

Kromě celkově desátého Erika Caise se v zahraničí s vozem R5 premiérově představil Dominik Stříteský. Prioritou bylo získávání zkušeností, začal rozvážně a postupně zrychloval, což ve finále vedlo k 17. příčce absolutně a zisku jednoho bodu do hodnocení mistrovství Evropy. Na dobré body v ERC3 Junior mě zaděláno i třetí český reprezentant Daniel Polášek, na poslední rychlostní zkoušce však havaroval.

Souboj v hodnocení ERC2 byl tentokrát celkem jednoznačný. Po celou soutěž dominovalo španělské duo vozů Suzuki Swift R4lly S v pořadí Javier Pardo - Joan Vinyes. Body za bronzovou příčku si připsal Dariusz Poloński s Fiatem 124 Abarth RGT. Také ve dvoukolkách byla situace hodně napínavá. V první etapě byl nejrychlejší Florian Bernardi, na páté rychlostní zkoušce však havaroval a byl nuce vyklidit přední pozice, stejně jako Norbert Maior, který urazil kolo. Neskutečný souboj pak sváděla dvojice španělských pilotů Pep Bassas a Alejandro Cachón s Jean-Baptiste Franceschim. Nakonec musela rozhodnout až závěrečná rychlostní zkouška, po které se první trojka seřadila ve třech vteřinách! Prvenství si nakonec připsal Pep Bassas před Franceschim a Cachónem. Vzhledem k věku se Pep Bassas již těsně nepočítá do juniorů, prvenství v ERC3 Junior si tak odnesl Franceschi o pouhou jednu jedinou desetinu před Cachónem. Třetí skončil Sami Pajari, kterému se tentokrát na asfaltu příliš nedařilo.

Další soutěží mistrovství Evropy bude koncem srpna Barum Czech Rally Zlín.

Konečné výsledky Rally di Roma Capitale

- - - - - - - - - - - - - kvalifikace - - - - - - - - - - - - -

Výsledky kvalifikace

- - - - - - - - - - - - - před startem - - - - - - - - - - - - -

Poprvé v letošní sezóně se posádky mistrovství Evropy vydají na asfaltový povrch. Stane se tak na tradiční červencové zastávce v Itálii, kde se uskuteční náročná a častokrát chaotická Rally di Roma Capitale. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Alexey Lukyanuk - Dmitry Eremeev (Citroën C3 R5) - Rally di Roma Capitale 2020
-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist