www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2021

Jari Huttunen a čtyřnásobný belgický debut

13. srpna 2021 • 08:00

Tento víkend přinese historický okamžik v mistrovství světa v rally a dlouho očekávaný debut. Belgie se připojuje do seznamu 35 zemí, které hostily podnik FIA WRC. Renties Ypres Rally Belgium bude také průlomem pro tým Hyundai Motorsport, který se ve spolupráci s rally oddělením Hyundai Motorsport Customer Racing představí nový speciál Hyundai i20 N Rally2.

A právě Jari Huttunen a Mikko Lukka patří mezi dvě posádky, které ho budou mít při světovém debutu k dispozici. Jako reprezentanti Hyundai Motorsport N v seriálu WRC 2 se jako první vydají na tratě rychlostních zkoušek a odstartují novou kapitolu v historii korejské značky. V této výzvě je bude doprovázet polsko-česká stáj Kowax 2Brally, která se stala první soukromou společností, která si z německého Alzenau, kde tým sídlí, odvezla novou rallyovou zbran.

Nový model vyráží na tratě rychlostních zkoušek pět let po debutu vozu jeho předchůdce Hyundai i20 R5 - ve kterém různorodé posádky odjely více než 980 rally po celém světě. Tehdy se prezentace vozu také konala na tratích Ypres Rally 2016 (závod byl součástí ERC), mezi 13. a 15. srpnem 2021 se tak naplno rozjede nová historie projektů Hyundai Motorsport Customer Racing.

Jari Huttunen a Mikko Lukka přestupují do nového speciálu Hyundai i20 N Rally2 poté, co ve 21 společných startech s předchozím modelem této značky získali 8 vítězství a v loňském roce tituly mistrů WRC3 a Polska. Zajímavé je, že tento víkend přinese celkem čtyři debuty, a to nejen pro belgickou soutěž a nové auto, ale také pro finskou posádku. Jak Jari, který se ve statistikách blíží k 80. startu, tak Mikko, jenž má na svém kontě působivých 223 startů, dosud neměli možnost čelit tratím v západních Flandrech.

Organizátoři osmého závodu mistrovství světa v rally připravili tři napínavé dny, s 20 asfaltovými rychlostkami. Většinu celkové délky, která je přes 295 km, tvoří úzké, velmi rychlé a kluzké silnice se spoustou hlubokých příkopů na obou stranách silnice, které neodpouštějí chyby. Specifikem jsou i často vytahané nečistoty na tratích, způsobených zkracováním trati, to je charakteristika léta slavné rally sídlící v historickém městě Ieper. V pátek čekají na necelou stovku posádek rychlostní zkoušky / Reninge - Vleteren (15,00 km), Westouter - Boeschepe (19,60 km), Kemmelberg 1 (23,62 km) a Zonnebeke (9,45 km). První etapě bude předcházet ranní shakedown na úseku Langemark (9,81 km).

V sobotu se otevře harmonogram soutěže nejdelší úsek rally Hollebeke (25,86 km) a do rozpisu jedné ze dvou stejných smyček se zapíší také testy Dikkebus (12,49 km), Watou (13,62 km) a Mesen - Middelhoek (7,99 km). Neděle je rozhodně nejkratší část belgické soutěže, bude dlouhá jen 40,52 km. Vítěze 56. ročníku Renties Ypres Rally Belgium určí dvě sekce s rychlostkami Stavelot (9,05 km) a Francorchamps (11,21 km). Názvy nedělních rychlostních zkoušek nejsou náhodné, protože nejlepší jezdci mistrovství světa v rally budou soutěžit v blízkém okolí a na fragmentu legendární trati Formule 1 Spa-Francorchamps.

Tam je také naplánován závěrečný ceremoniál, na stupních vítězů dobře známým fanouškům Velké ceny Belgie. Toto je jedna z mála příležitostí, kdy se světy rally a formulových závodů spojí blízko sebe. To debutu nového závodu v kalendáři FIA WRC přidá o to jedinečnější atmosféru.

Jari Huttunen: „Těším se na náš debut na Ypres Rally Belgium a doufám, že se rychle vzpamatuji ze zklamání v Estonsku. Máme se na co těšit, budeme první, kdo fanouškům představí speciál Hyundai i20 N Rally2. Je to pro nás velmi zodpovědný, ale stejně vzrušující úkol. Tým provedl velmi rozsáhlý testovací program, kterého jsem byl součástí. Měl jsem možnost dobře vyzkoušet možnosti a potenciál nového modelu. A naše zkušenosti jsou velmi pozitivní.

Samozřejmě doufáme, že se nám bude dařit a v cíli si užijeme dobrého výsledku. Je to pro mě úplně nová, velmi náročná rally, takže to pro nás bude víkend ve znamení skvělého učení.“

Andrea Adamo: „Hyundai Motorsport Customer Racing vložil do vývoje nového vozu Hyundai i20 N Rally2 mnoho práce a úsilí, Ypres Rally Belgium je ideálním místem k představení vozu na veřejnosti. Jari, stejně jako druhý jezdec Oliver Solberg hráli důležitou roli ve vývoji vozu na všech površích, takže volba byla jasná. Oni budou součástí oficiální prezentace i20 N Rally2 v jeho první rally. Víme, že až souboje na tratích často přinesou další porci poznatků, ale náš debut a prezentaci ve WRC2 už nebyl prostor odkládat.“

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist