www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2021

SOUHRN: Thierry Neuville vyhrál domácí Renties Ypres Rally Belgium

15. srpna 2021 • 17:00

Po nakonec neuskutečněném loňském pokusu se přeci jen fanoušci v Belgii dočkali - poprvé v historii uvidí závod mistrovství světa, kterým bude tradiční Renties Ypres Rally Belgium v netradičním srpnovém termínu. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Online výsledky - Diskuse k soutěži - Další informace k Renties Ypres Rally Belgium

Thierry Neuville - Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 Coupe WRC) - Renties Ypres Rally Belgium 2021

Thierry Neuville zužitkoval domácí prostředí i znalost atypických tratí a zvítězil v Renties Ypres Rally Begium. Soutěži dominovaly tovární speciály Hyundai, druhý dojel Craig Breen a jen nejnižší ze stupňů vítězů obsadil Kalle Rovanperä díky Tänakovu defektu.

Dlouhá léta se Alain Penasse snažil ze své pozice ředitele soutěže a zároveň manažera továrního týmu Hyundai dostat belgickou soutěž do kalendáře mistrovství světa. Dlouho se to zdálo být utopií, až loňská koronavirová krize pomohla dostat se do kalendáře jak Ypres, tak i 'sesterské' Rally Estonia. Zatímco estonský závod se vloni uskutečnil, v Belgii měli smůlu, protože to úřady kvůli koronaviru nepovolili. Podařilo se jim to až letos, tedy těsně poté, co byl Penasse odejit z továrního týmu Hyundai.

Právě díky propojením hlavního šéfa se tým Hyundai i jeho posádky objevovali na yperské soutěži pravidelně a tak měli oproti ostatním konkurentům obrovskou výhodu, kterou dokázali dokonale využít. Všechny tři tovární Hyundaie kralovaly soutěži a byly nedostižné. Triple týmu pokazil jen Ott Tänak, který dostal na RZ 7 defekt a propadl se až za tři Toyoty.

A tři obvyklí jezdci Toyoty, kteří tentokrát Hyundaiům vůbec nestíhali, si to rozdali o bronzový stupínek. Nejrychlejší z nich byl překvapivě ten nejméně zkušený - Kalle Rovanperä - který se dokázal neskutečně dobře popasovat s náročnou a zrádnou tratí a stal se jednoznačně mužem soutěže. Za ním dojeli Evans s Ogierem, šestý pak byl Ott Tänak, který byl zároveň posledním jezdcem s WRC bez superally.

Ostatní jezdci na vozech WRC se totiž vystříleli po příkopách zrádných belgických tratí. Katsuta a Fourmaux své vozy zdemolovali tak, že nebylo možné pokračovat, Greensmith a Loubet alespoň dojeli až na okruh ve Spa na cílovou rampu.

Zbývající místa v top ten obsadily vozy R5. Nejrychlejší byl Yohan Rossel, který se společně s Irem McErleanem jako jediný rozhodl postavit těžké domácí konkurenci a nakonec je porazil. Hned za ním dojel překvapivě obvykle spíše nevýrazný Pieter-Jan-Michiel Cracco, který se tak stal nejrychlejším domácím jezdcem s vozem R5. První desítku pak uzavřel třetí ve WRC3 Vincent Verschueren. Mezi ně se na devátou příčku dokázal vklínit neregistrovaný Fabian Kreim.

Doslova katastrofou se stala soutěž pro kategorii WRC2, kde se na start postavilo pouhých pět posádek. A prakticky všichni se vystříleli. Vítězem se tak stal Jari Huttunen, který sice připsal pro nový Hyundai i20 N Rally2 prvenství hned při premiéře korejské novinky, kromě očekávané PR masáže však nikoho nepřesvědčili. Stal se totiž jediným jezdcem WRC2, co dojel do cíle bez superally a vyhrál i přes dva defekty a potíže s posilovačem řízení, což pro něj znamenalo pořadí v celkové klasifikaci až na konci druhé desítky. Druhým a zároveň posledním jezdcem, který v rámci WRC2 dorazil do cíle se stal Nikolay Gryazin. Díky havárii musel využít superally a na vítězného Huttunena tak ztratil téměř 44 minut. Ostatní jezdci Suninen, Kristenson a Solberg soutěž nedokončili.

Naopak překvapivě rychle a stabilně jeli jezdci JWRC, kterých se na startu sešlo jen šest, když svou letošní účast v šampionátu vzdali Martin Koči a Raul Badiu. Ze zbylé šestice jezdci podávali stabilní výkony a pouze Martins Sesks skončil v příkopě. Vítězství si tak připsal divoký Jon Armstrong, který překvapivě ustál své tempo a zvítězil s minutovým náskokem před Sami Pajarim a Robertem Virvesem.

Další soutěží mistrovství světa v automobilových soutěžích bude o druhém zářijovém víkendu řecká Rally Acropolis.

Konečné výsledky Renties Ypres Rally Belgium

- - - - - - - - - - - - - SHAKEDOWN - - - - - - - - - - - - -

Výsledky shakedownu

- - - - - - - - - - - - - před startem - - - - - - - - - - - - -

Po nakonec neuskutečněném loňském pokusu se přeci jen fanoušci v Belgii dočkali - poprvé v historii uvidí závod mistrovství světa, kterým bude tradiční Renties Ypres Rally Belgium v netradičním srpnovém termínu. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Sébastien Ogier - Julien Ingrassia (Toyota Yaris WRC) - Renties Ypres Rally Belgium 2021
-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist