www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2021

Huttunen s Lukkou vítězi WRC2 na Ypres Rally Belgium

18. srpna 2021 • 09:00

Jari Huttunen a Mikko Lukka přidali ke společným úspěchům druhé vítězství na závodě světového seriálu WRC2. Tato emotivní chvíle navíc byla spojena se světovou premiérou vozu Hyundai i20 N Rally2. Renties Ypres Rally Belgium, která se konala už po pětašedesáté a poprvé v rámci mistrovství světa, se ukázala být opravdu těžkým závodem.

Jari Huttunen - Mikko Lukka (Hyundai i20 N Rally2) - Renties Ypres Rally Belgium 2021

Finové, podporovaní stájí Kowax 2Brally, zahájili rally víkend povzbudivým výsledkem, nejrychlejším časem ze všech vozů Rally2 na shakedownu. Své tempo potvrdili také v první páteční sekci, čímž se reprezentanti Hyundai Motorsport N drželi na třetím místě WRC2, pouhé tři desetiny od týmových kolegů Olivera Solberga a Aarona Johnstona.

V opakovaných průjezdech se cítili sebevědoměji a ještě více zrychlili, což se projevilo na časech. Rovněž jim to přineslo první vítězství s vozem i20 N Rally2 (RZ5), po kterém postoupili na druhou příčku WRC2. Bohužel nejdelší rychlostní zkouška, kde je postihl defekt pneumatiky, cestu na vrchol WRC2 neumožnila. Z účastníků WRC2 bez komplikací zvládli úvodní den jen jejich kolegové Solberg s Johnstonem.

Tím byl očekávaný souboj ukončen, a jak ukázalo sobotní ráno, nebyl to konec dobrodružství, kterému museli na kluzkých a klikatých silnicích Západního Flander čelit. V deváté zkoušce, nejdelší v rally, je totiž postihl dokonce dvojitý defekt. Samozřejmě tato situace je vyvedla z pohody, přesto pokračovali v plánu sbírat nové zkušeností a systematicky dohánět ztrátu.

Neděle přinesla nejkratší, ale nejokázalejší část, ve které se posádky přesunuly 300 km východně, směrem k provincii Liege, na slavný okruh Spa-Francorchamps. I přes příznivé počasí se tím obtížnost Ypres Rally ani na okamžik nesnížila. Solberg - Johnston po havárii odstoupili, Huttunen s Lukkou tak hájili barvy stáje Hyundai Motorsport N osamoceně – zároveň jako noví lídři WRC2. Poslední kilometry však pro ně nebyly vůbec snadné, závěrečnou Power Stage museli překonat bez funkčního posilovače řízení.

Celkově to pro Huttunena s Lukkou nebyl lehký debut v novém voze, ale tvrdě došli za tím, co si s týmem vytyčili. Cílovou rampou nakonec projeli na prvním místě ve WRC2, což jim přineslo 30 mistrovských bodů a posunulo je na čtvrté místo průběžného pořadí WRC2.

Jari Huttunen: „Určitě to nebyl debut, o kterém jsme před startem v Belgii snili, ale jsem rád, že jsme belgickou soutěž pokořili a získali první vítězství s vozem Hyundai i20 N Rally2. Po zmíněných problémech nebylo hlavním cílem bojovat o nějaké absolutní umístění, ale sbírat zkušenosti a dovést vůz do cíle. Ypres rally byla chvílemi závodem o přežití, což souviselo s obtížnými podmínkami na rychlostkách.

Je mi velmi líto, že Oliver a Aaron museli z rally odstoupit, protože jsme se společně na tento debut tvrdě připravovali. Byla to opravdu těžká rally, odjíždíme odtud bohatší o zkušenosti a silnější - s důležitým výsledkem pro náš tým a program Hyundai Motorsport Customer Racing. Za tento výsledek děkuji Mikkovi a všem, kteří pro nás tvrdě pracovali.

Hyundai i20 N Rally2 ukázal, že má velký potenciál a je vynikajícím výchozím bodem ve srovnání se svým předchůdcem. Shromáždili jsme obrovské množství dat a víme, kde můžeme snadno provést v rámci tohoto projektu další vylepšení.“

Andrea Adamo (šéf Hyundai Motorsport): „Chtěl bych poděkovat Jarimu a Oliverovi za jejich úsilí v rámci tohoto víkendu a za veškerou práci, která stojí za debutem nového speciálu Hyundai i20 N Rally2. Cílem na této rally bylo učit se a získat zkušenosti, takže jsme nepomýšleli na nějaký výsledek. Přesto po sobotě oba naši jezdci figurovali na prvních dvou místech WRC2, s velkým náskokem před svými konkurenty.

Vítězství ve WRC2 při prvním závodě naznačilo, že máme dobrý základ, ale také víme, že musíme dále na autě pracovat a co zlepšit. Byl to těžký víkend a náročná zkouška věcí, které se nedají v testovacích podmínkách předvídat - proto je důležité, že jsme v cíli, vítězství je pomyslnou třešinkou na dortu.“

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist