www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Rallysprint Série 2021

Z bagru na závody a zase zpět

19. srpna 2021 • 16:00

Reprezentanti stáje Hyundai Kowax Racing letos přitahují infarktové situace. Ani na prvním ročníku Rally Fulnek Odry neprobíhal nejtěsnější souboj s časem na trati, nýbrž v dílně před startem při odstraňování šrámů, které týmová „í-dvacítka“ utrpěla na soutěži mistrovství světa v Estonsku. Scénář byl podobný jako na Šumavě nebo v Hustopečích. Mechanici odvedli velký kus práce a doslova za pět minut dvanáct předávali dokončený vůz svojí posádce. Zkrácená doba na přípravu se ale na formě techniky zákonitě musela projevit a když připočteme stav motoru těsně před repasí, Martin Vlček s Karolínou Jugasovou byli ohledně svých ambicí tentokrát skromní.

„Letos mám snad více odjeto v bagru než za volantem závodního auta,“ glosoval Martin svoji předzávodní přípravu. „Účast na našem domácím podniku ve Fulneku byla ohrožena od momentu havárie Jariho Huttunena v Estonsku. Jen co se auto dokutálelo, došlo mi, že bude zřejmě problém. Ale to, jestli je oprava stihnutelná nebo ne, se v našem týmu počítá na hodiny, nikoliv jen na dny. Kluci řekli: zkusíme to do přejímky. Slib splnili a dorazili načas, ale vyžádalo si to svou daň. Potřebné náhradní díly z Německa nedorazily a bylo potřeba hledat alternativní řešení. Motor trošku skomíral a v závěru soutěže mi na displeji psal i různé zneklidňující vzkazy,“ líčil technické patálie se svým Hyundaiem i20 R5 „Vlčák“.

„Vlčákově“ jízdě nechyběla obvyklá dávka razance a zejména v serpentinách oderské „erzety“ vlála záď jeho hyundaie v širokých smycích. Motor však nebyl v kondici, která by umožňovala souboj o medaile, a tak se Martin s Karolínou soustředili na vyrovnanou partii s Karlem Trněným v souboji o páté místo. Zatímco první polovinu závodu zvládl lépe zkušený meclovský pilot, ve druhých průjezdech se začínala karta obracet. Před poslední „erzetou“ stáhl „Vlčák“ svůj odstup na 2,8 sekundy, a jelikož byl na Odrách v prvním průjezdu rychlejší než Trněný, ve finiši si věřil. Vyrovnaný duel o pátou příčku však stejně jako v případě souboje o vítězství rozhodla havárie prvního vozu na trati a zrušení rychlostní zkoušky pro všechny startující. Výsledkem snažení Martina Vlčka s Karolínou Jugasovou se tak po Bisahově odstoupení stalo páté místo absolutně.

„Jelikož jsme jeli v úvodu prakticky bez ALS a v závěru mi auto vytrvale signalizovalo, ať ho už nechám, tak musíme být s výsledkem spokojení. Rád bych poděkoval především mechanikům a celému týmu za jejich práci, se kterou jim teď momentálně nejsem schopen pomáhat. Doba si totiž žádá a já se musel konečně pustit do budování nového firemního zázemí,“ doplnil „Vlčák“, který se nedlouho po protnutí cílové pásky opět přepnul do budovatelské nálady a vrátil se na nedalekou stavbu. A protože Karolíně bylo sobotních šest „erzet“ málo, vyzkoušela si práci v jednom z bagrů také.

Body z Rally Fulnek Odry pomohly Martinu Vlčkovi s Karolínou Jugasovou k průběžné deváté pozici v tabulce Poháru 2+. Jakkoliv toto skóre nemusí působit příliš povzbudivě, minimální rozdíly mezi čtvrtým a třináctým místem dávají tušit, že do konce sezony stále bude o co bojovat. Ještě před dalším podnikem sprintového seriálu, který přivítá Vyškov, se však reprezentanti týmu Hyundai Kowax Racing vydají vstříc tuzemskému vrcholu sezony, kterým bude v termínu 27. – 29. srpna Barum Czech Rally Zlín. A jelikož k velkým závodům patří i velké premiéry, Martin Vlček s Karolínou Jugasovou se ve Zlíně premiérově posadí do čerstvého přírůstku v týmovém arzenálu - Hyundai i20 N Rally2, který bude obléknut do nového designu. Mezi přihlášenými jim patří startovní číslo 21.

Jiří Dokulil
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist