www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR v rally 2021

Hlavou, nebo srdcem?!

8. září 2021 • 08:00

Tradiční dilema, které si při 50. Barum rally kladly nejen obě posádky Samohýl Škoda Teamu. V zahraniční konkurenci, která se nevidí na žádné jiné domácí soutěži, se jak Mirek Jakeš s Petrem Machů, tak i Adam Březík s Ondrou Krajčou chtěli předvést v co nejlepším světle a bojovat o příčky v první desítce absolutního pořadí. Současně ale museli mít na paměti, že v náročných podmínkách a při délce trati přes 210 závodních kilometrů lze snadno udělat chybu.

Miroslav Jakeš - Petr Machů (Škoda Fabia R5) - Barum Czech Rally Zlín 2021

Plán před soutěží zněl jasně - jet rychle, ale pořád s určitou rezervou. Navíc body z Barum rally se násobily koeficientem 1,5 a bylo tedy zřejmé, že komu se podaří dorazit do cíle bez větších problémů, ten může být odměněn řádnou bodovou nadílkou. Při páteční kvalifikaci si vyjeli Mirek s Petrem desátou startovní pozici, Adam s Ondrou pak čtrnáctou. Vlastní soutěž ale začala až na tradiční městské RZ v páteční podvečer. Posádka Březík – Krajča vstoupila do soutěže výborným desátým časem, s mnohem většími problémy se zde potýkali jejich týmoví kolegové. „Při dokončování prvního kolečka se přejížděly panely. Bylo tam asi víc nečistot, než jsem si myslel, protože fabia se svezla a levým zadním kolem jsme trefili koleje, až praskl ráfek kola. Další dva okruhy jsme odjeli s defektem, úvod tedy nic moc,“ hodnotil začátek Mirek Jakeš, po pátku až na 27. místě.

„Barumka je sice mojí domácí soutěží, jedu tady ale poprvé s vozem kategorie Rally 2 a prioritou tak pro mne bude především sbírání zkušeností,“ hlásil Adam Březík ještě před startem. Každopádně i přes tento menší hendikep začal soutěž výborně a od úvodu atakoval pozice v elitní desítce. Po RZ 4 patřilo dvojici Březík – Krajča dokonce osmé místo v absolutním pořadí a čtvrté mezi českými posádkami! „Závod nám s Ondrou sedl a s časy jsem byl opravdu spokojený. A ani ta Pindula nevypadla zase tak hrozně těžká, jak ostatní říkali. Člověk si jen musel pohlídat blátivá místa a zbytečně nebláznit. O to víc škoda, co se nám stalo později. Nejspíš na skoku ve Slušovicích se nám uvolnila stahovačka na hadici a na startu následující sedmé RZ pak pod tlakem vytekla voda,“ litoval Adam odstoupení z dobře rozjeté soutěže a doplnil: „V neděli jsme se ještě chtěli svézt, na Májové jsem ale udělal malou chybu a auto se svezlo na vlhku, o kterém jsem nevěděl. Fabia sice byla bez nejmenšího poškození, ale protože nás vytahovala z příkopy ABA, museli jsme odstoupit i v druhé etapě.“

Adam Březík - Ondřej Krajča (Škoda Fabia R5) - Barum Czech Rally Zlín 2021

Druhá posádka Jakeš – Machů se po páteční ztrátě posunula během sobotní etapy o 16 míst dopředu až na hranici první desítky. „Na nevyzpytatelné počasí jsme stále museli reagovat tou co možná nejideálnější volbou pneumatik. Sobotní dopoledne jsme odjeli na měkkých ´desítkách´, odpoledne jsme přešli na tvrdší směs a na večerní sekci jsme odjížděli s kombinací dvě střední, dvě měkké a dvě mokré gumy, které jsme přehazovali na mokrou a blátivou Pinduli,“ popisoval Mirek Jakeš pneumatikovou alchymii. Do závěrečné nedělní etapy vyráželi při obráceném pořadí jako úplně první posádka a s jasným cílem – udržet, či ještě vylepšit svoje postavení. „Mistrovství České republiky je pro nás jasnou prioritou a z toho pohledu byly karty rozdané už po sobotě. Před námi figurovaly v tu chvíli čtyři zahraniční posádky, které do MČR nebodují, naopak před Petrem Semerádem jsme měli dostatečný náskok více než 40 sekund. I v neděli jsme jeli rychle, pořád ale s vědomím, že chceme být na cílové rampě,“ doplnil spolujezdec Petr Machů.

Odměnou za výborný výkon, který nezhatila ani drobná chyba z úvodní páteční RZ, se tak staly pro Mirka s Petrem poháry za 3. místo v rámci mistrovství ČR a osmé místo v absolutní klasifikaci 50. Barum Czech Rally Zlín! Díky bodovému zisku ze Zlína se v tabulce mistrovství ČR posunula dvojice Jakeš – Machů na průběžnou 5. pozici a momentálně ztrácí na třetí místo jen necelých 15 bodů. V závěrečných dvou podnicích MČR (Rally Pačejova a Český Krumlov) se pokusí své postavení ještě vylepšit. Obou soutěží se zúčastní i Březík s Krajčou, kteří se navíc představí také ve všech třech zbývajících podnicích rallysprintového mistrovství.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist