www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Rallysprint Série 2021

Ve Vyškově zabojuje deset „pohárovek“

9. září 2021 • 10:00

Rally Vyškov, konkrétně už její 29. ročník, bude kolbištěm pátého klání Čermák a Hrachovec Adam Cupu 2021. K závodu se přihlásilo jedenáct dvojic, po omluvence Poláka Krotoszynského sjede ze startovní rampy deset vozů Opel Adam Cup.

Pořadatelé vyškovské soutěže provedli drobné úpravy formátu. Závodit se nadále bude ve dvou sekcích, tentokrát ovšem po čtyřech testech. Celkem čeká na účastníky 71,24 závodních kilometrů. Podivická a Račická rychlostka vychází ze své osvědčené podoby, zkrácení proti své hodnotnější variantě doznala Topolanská zkouška. Po mnoha letech se bude závodit i na Hlubočanské vložce.

Desetina posádek ve stočlenném startovním poli je zapojena do Čermák a Hrachovec Adam Cupu 2021. Při pohledu do loňských výsledků však mezi nimi už chybí dva nejrychlejší – Dan Polášek a Filip Ocelka, kteří již závodí s jinou technikou. Třetí příčku loni bral Tomáš Arnošt a stejná pozice patří tomuto jezdci i v průběžném hodnocení letošního seriálu. Nad jeho síly jsou zatím suverénní Jaroslav Petráš (loni 4. v cupu) a „korunní princ“ Jan Pilař (loni 6. v cupu).

„V pauze proběhly jen nejnutnější repase, preventivní výměna čepů, oleje, úprava geometrie. Bohužel více nic. Není čas a hlavně ani finance, takže klasicky pojedeme na závod na ´ostro´, bez testu. Na Vyškov se těším, mám ho moc rád. Jen mě mrzí, že se nejedou RZty v loňském směru, zase to ale bude něco nového. Moje ambice jsou jako před každým závodem stejné, dojet do cíle a výsledek je třešnička na dortu. Každopádně, kdo by nechtěl být na stupni nejvyšším. Udělám pro to vše,“ komentuje přípravy Tomáš Arnošt.

Tradičně vysoko jistě míří i Dominik Šulc či Kryštof Zpěvák, jenž si pohárovou pauzu zpestřil startem na domácí Barum Czech rally.

„Ve Vyškově se mi loni moc líbilo. Jediné, co mi pokazilo dokonalý závod, byl výlet do kukuřice (smích). Takže letošní plán je dojet bez újmy do cíle a přitom si udržet tempo a hezky se svést. Když se snažím moc ´tlačit´, tak si vytvářím zbytečné krizovky, čímž ztrácím čas i koncentraci,“ přiznává Kryštof Zpěvák.

Zcela do neznáma nepůjde ani Jakub Jančík, kterého však loni ve Vyškově zradila technika.

„Loni jsem měl z trati super pocit a do technické závady se nám jelo opravdu dobře. Snad si tento rok spravíme chuť. Kdybych soudil podle předchozích zkušeností, tak si myslím, že si na vyškovské tratě věřím. Přes pauzu jsem se zaměřil na fyzičku a proběhlo i pár tréninků přímo v autě. Už se nemůžeme startu ve Vyškově dočkat,“ říká Jakub Jančík.

Vyškov nebude novým závodem ani pro zkušeného navigátora Tomáše Střesku, jenž se objevuje vedle Filipa Kohna. Ze startovní rampy sjede už posedmé! Stejně tak z předchozích zkušeností budou moci čerpat Michal Kolář s Davidem Uhříčkem, kteří si rovněž nenechali uniknout start na zlínské Barumce.

LBarum rally jsme si nemohli odpustit. Těšili jsme na ni celý rok, navíc letos měla výročí. Byl jsem i rád, že se na startu sešly hned čtyři Adamy. V pátek na městské RZ byla opět neskutečná atmosféra, kterou jsme si užívali. Spokojeni jsme byli i s časem. V sobotu už přišly klasické zkoušky, krásné, ale zároveň i náročné. Bohužel jsme se ani jednou nesvezli na RZ Hošťalková, vše nám vynahradily dva průjezdy RZ Pindula. Podruhé už v noci, pod světelnou rampou. Celý den se nám povedl a mezi Adamy jsme vedli, což nás těšilo. V neděli nás sice přeskočil rychlejší Kryštof Zpěvák, ale Barumku jsme si neskutečně užili, nic se nestalo ani autu, a tak nebyl problém s přípravou na Rally Vyškov. Tam se rád vracím, jsou tam krásné erzety, místy i na šotolině. Doufám, že bychom mohli být zase o něco rychlejší a více konkurovat klukům,„ ohlíží se za domácí soutěží Michal Kolář.

Nepřeberné vyškovské zkušenosti bude svému „svěřenci“ Dominiku Jakešovi předávat navigátor Jan Mikulík: “Vyškov jsem jel mnohokrát. Dokonce i za volantem. Tratě jsou tam pěkné, ale někdy dost záludné. Ještě k tomu přímo ve Vyškově pracuji, takže to v okolí znám opravdu dobře. S Dominikem jsme během léta provedli nějaké změny, které jsme zkoušeli už na Rally Fulnek-Odry. Něco zafungovalo líp, něco méně, ale doufám, že se nám bude dařit se zlepšovat a postupně se přibližovat ostatním klukům.

Návrat do Čermák a Hrachovec Adam Cupu hlásí i další navigátor Michal Cibulka. Na Bohemii navigoval Jana Pilaře, tentokrát usedne vedle Petra Hanuše. Pro něj to bude třetí letošní pohárový start.

Spolupráce s Petrem vznikla po telefonátu jeho dosavadního spolujezdce Milana Kličky, který mě poprosil, zda bych byl ochoten za něj zaskočit. Nabídku jsem rád přijal.

Ambice v tomto závodě? Nedokážu říct, jak se Petr k závodu postaví, zda se bude chtít tahat o vteřinky, nebo si jede závod spíše užít. Vzájemná spolupráce bude hlavně v duchu sehrávání, jelikož jsme spolu v autě ještě neseděli.

Osobně se do Vyškova vždy velmi těším, patří mezi mé oblíbené závody. Jsou zde krásné rychlostní zkoušky a vždy se tu sejde pěkná konkurence. Letos mi v harmonogramu hodně chybí velmi technický úsek z rychlostky Ivanovická brána. Ale namísto toho pořadatelé připravili staronovou rychlostní zkoušku Hlubočanská, což beru jako příjemné oživení,„ okomentoval předstartovní pocity Michal Cibulka.

“Rally Vyškov už je mnoho let nedílnou součástí našeho kalendáře. Pohybujeme se na tomto závodě už od roku 2011 (v letech 2011-2014 s jiným pohárem) a osobně se tam rád vracím. Věřím, že nás letos čeká další zajímavý závod s řadou dílčích soubojů. A třeba i nějaká zápletka ve jménu konečných vítězů. Určitě bude stát za to na naše Adamy u tratí rychlostních zkoušek počkat,“ zve k trati 29. Rally Vyškov promotér cupu Zdeněk Pekárek.

Průběžné pořadí Čermák a Hrachovec Adam Cup

(včetně bonusových bodů, po Rallysprintu Fulnek - Odry):

1. Petráš 111 (počet vyhraných RZ v sezoně 20), 2. Pilař 89 (4), 3. Arnošt 73 (1), 4. Šulc 63 (1), 5. Zpěvák 42 (2), 6.-8. Kolář, Jančík a Kohn 38, 9. Jakeš 20, 10. Hanuš 12, 11. Krotoszynski (PL) 0

Tomáš Plachý
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist