www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2021

SOUHRN: EKO Acropolis Rally opanoval Kalle Rovanperä

12. září 2021 • 18:00

Po měsíční pauze pokračuje mistrovství světa v automobilových soutěžích v Řecku, která nahradila zrušenou Rally Chile. Na posádky tentokrát čekají náročné rychlostní zkoušky kolem Korinthu a Lamie, které jsou po celotýdenním dešti a studených teplotách k nepoznání od tradičních vyprahlých a rozbitých řeckých tratí. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Online výsledky - Diskuse k soutěži - Další informace k EKO Acropolis Rally

Sébastien Ogier - Julien Ingrassia (Toyota Yaris WRC) - EKO Acropolis Rally 2021

EKO Acropolis Rally se do kalendáře mistrovství světa v automobilových soutěžích vrátila jen díky zrušení Rally Chile. I přes proměnlivé počasí hlavně v týdnu před závodem nakonec nepřinesla nijak zázračnou podívanou, kterou opanoval finský mladík Kalle Rovanperä.

Pořadatelé připravili pro soutěžící hodně proměnlivou trať - po nudné superspeciálce v ulicích Athén se posádky první den vydaly na zkoušky v okolí Korinthu, v sobotu a neděli pak na tradiční zkoušky v okolí Lamie, kde se uskutečnil i čtvrteční shakedown. A právě v horách v okolí Lamie panovalo v soutěžním týdnu hodně deštivé počasí, takže hlavně při seznamovacích jízdách si posádky připadaly jako ve Walesu.

Po sportovní stránce se toho tentokrát moc neudálo. Ze soutěže ještě před startem vypadli Teemu Suninen či Takamoto Katsuta. Suverénně si od začátku počínal Kalle Rovanperä, který neudělal po celou soutěž jedinou vážnější chybu a neměl ani technické problémy, takže po zásluze zvítězil. To jeho soupeři na tom byli mnohem hůř. Elfyna Evanse zbrzdily problémy s převodovkou, Thierry Neuvilla posilovač řízení, Adriena Fourmauxe problémy s motorem. Přesto se všichni tři ještě dokázali prodrat do druhé půlky top ten. Hůře dopadl Loubet, který ani tentokrát soutěž nedokončil.

První den na suchých zkouškách kolem Korinthu dokázali Rovanperovi stíhat Tänak s Ogierem, v sobotu na mixu sucha a mokra už mu stíhat nedokázali. Celkem brzo se rozselektovali na druhé místo pro Tänaka a třetí pro Ogiera a ve stejném duchu se drželi až do cíle. Stejně tak čtvrtý Dani Sordo, který hned na začátku dostal desetivteřinovou penalizaci za předčasný start, ani pak však největším soupeřům nestačil. Souboj Fordů o páté místo sváděli Fourmaux s Greensmithem. Povětšinou byl rychlejší francouzský jezdec, problémy s motorem a z toho vyplývající pozdní přijezd do ČK 13 znamenaly propad na sedmé místo.

Absolutní desítku uzavřeli nejrychlejší jezdci s vozy R5. Nejrychlejší byl Andreas Mikkelsen, kterému tentokrát více nez zdatně sekundoval Marco Bulacia. Po nepříliš výrazném výkonu dojel při premiéře s Fordem Fiesta R5 MkII třetí Nikolay Gryazin. V hodnocení WRC3 zvítězil Yohan Rossel, který se tak přiblížil k titulu mistra světa ve WRC3. Na stupních vítězů jej doprovodili Kajetan Kajetanowicz a Chris Ingram.

UPDATE: Yohan Rossel byl posléze diskvalifikován, protože vozidlo neodpovídalo homologaci.

Další soutěží mistrovství světa bude na začátku října Rally Finland.

Konečné výsledky EKO Acropolis Rally

- - - - - - - - - - - - - SHAKEDOWN - - - - - - - - - - - - -

Výsledky shakedownu

- - - - - - - - - - - - - před startem - - - - - - - - - - - - -

Po měsíční pauze pokračuje mistrovství světa v automobilových soutěžích v Řecku, která nahradila zrušenou Rally Chile. Na posádky tentokrát čekají náročné rychlostní zkoušky kolem Korinthu a Lamie, které jsou po celotýdenním dešti a studených teplotách k nepoznání od tradičních vyprahlých a rozbitých řeckých tratí. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Kalle Rovanperä - Jonne Halttunen (Toyota Yaris WRC) - EKO Acropolis Rally 2021
-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist