www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR v rally 2021

Úspěšný Pačejov pro Samohýl Škoda Team

13. října 2021 • 08:00

Předposlední díl domácího šampionátu Rally Pačejov zvládly úspěšně obě posádky Samohýl Škoda Teamu. Zopakovaly si umístění z letošních Hustopečí, když Mirkovi Jakešovi s Petrem Machů patřilo konečné 6. místo a jen o šest sekund zpět a pozici níže skončila mladší posádka Adam Březík – Ondřej Krajča.

Adam Březík - Ondřej Krajča (Škoda Fabia R5) - Invelt Rally Pačejov 2021

V kompletní sestavě se v okolí západočeských Horažďovic představila celá česká rallyová špička. O body do tabulky mistrovství České republiky zde bojovalo mimo jiné 15 vozů kategorie Rally2, v nichž jasnou dominanci mělo třináct speciálů Škoda Fabia. Dvě z nich pod hlavičkou Samohýl Škoda Teamu se od úvodní metrů držely v elitní osmičce, přitom rychlejší byli zpočátku Adam Březík s Ondrou Krajčou.

Naopak menší problémy ještě před startovní rampou musela řešit dvojice Mirek Jakeš s Petrem Machů. „Při přejezdu od hotelu ke startovní rampě nám přes ventilek utekla pneumatika. Volali jsme mechanikům, ať nám rychle přivezou náhradní. Před startem totiž nebylo zřízené uzavřené parkoviště a vše šlo vyřešit bez porušení pravidel. Bohužel, ze servisu to je do Horažďovic skoro 20 kilometrů a než mechanici přijeli, už jsme sjížděli ze startovní rampy. Celou první sekci jsme tak museli odjet velmi opatrně, protože jediný defekt by pro nás znamenal konec závodu,“ vysvětluje Mirek Jakeš nepříjemný začátek. Pak už se ale soutěž odehrála bez jediného incidentu a postupem na konečné šesté místo ukázali Mirek s Petrem svoji stabilní výkonnost. „Technika fungovala bez nejmenších problémů, za což patří poděkování mechanikům a vůbec celému týmu. Kromě úvodní sobotní sekce, na kterou jsme obouvali měkčí ´jedenáctky´, jsme celou soutěž odjeli na jedněch gumách, a to střední směsi (M20) od Michelinu,“ doplňuje Mirek.

Druhá posádka Březík – Krajča odjížděla do Pačejova s jasným úkolem - spatřit cílovou rampu. Za mladou dvojici, která letošní premiérový rok s vozem kategorie Rally2 bere jako učednický, tentokrát hodnotí soutěž spolujezdec Ondra Krajča: „Musím přiznat, že zbytečná odpadnutí v minulých dvou závodech, na kterých jsme jako posádka nenesli vinu, v člověku logicky nahlodá pocit důvěry v techniku. Ale v Pačejově se vše obrátilo na lepší kartu a konečně jsme odjeli celý závod, letos teprve druhý v rámci velkého mistrovství. Tempo bylo opravdu vysoké a my jsme moc rádi, že jsme dokázali držet krok s Mirkem a Petrem. Nakonec jsme s nimi těsně prohráli, ale i za sedmé místo bereme 17 bodů a díky nim jsme se posunuli zpět do první desítky mistrovství ČR. I to je pro nás důležité, protože si chceme pro příští rok vyjet národní prioritu ASN a díky ní pak můžeme startovat mezi prvními posádkami,“ vysvětluje Ondra Krajča.

Program pro závěr roku obou posádek Samohýl Škoda Teamu je následující - příští víkend se Březík s Krajčou zúčastní Rally Morava, závěrečného sprintového podniku, který díky podpoře ze strany Samohýl Motor a.s. ve Vsetíně má tým jako svůj domácí, pak obě posádky. A na posledním mistrovském podniku v Českém Krumlově se pokusí Mirek Jakeš s Petrem Machů zabojovat o konečnou 4. příčku absolutního pořadí MČR, zatímco Adam Březík s Ondrou Krajčou se budou chtít udržet v první desítce a získat tak národní prioritu ASN pro sezonu 2022.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist