www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 23. dubna 2024, Svátek má Vojtěch, zítra Jiří

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2021

SOUHRN: Sébastien Ogier vyhrál v Monze a stal se poosmé mistrem světa

24. listopadu 2021 • 09:00

Závěrečným podnikem letošního mistrovství světa v automobilových soutěžích i současné éry speciálů WRC bude, obdobně jako v loňském roce, Forum8 ACI Rally Monza, která opět nabídne hybridní mix klasických rychlostních zkoušek a testů na stejnojmenném okruhu. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Online výsledky - Diskuse k soutěži - Další informace k Forum8 ACI Rally Monza

Sébastien Ogier - Julien Ingrassia (Toyota Yaris WRC) - Forum8 ACI Rally Monza 2021

Sébastien Ogier a Julien Ingrassia vyhráli závěrečný díl letošního mistrovství světa v automobilových soutěžích, který se opět konal v Monze. Společně se stali poosmé mistry světa a uzavřeli nejen svou společnou spolupráci, ale také celou éru soutěžních speciálů WRC.

Stejně jako v loňském roce, i letos byla závěrečným podnikem mistrovství světa ACI Rally Monza, která nahradila původně plánovanou Rally Japan. Traťově bohužel opět nabídla nesourodou směsici pěkných rychlostních zkoušek v horách s povětšinou nudnou a sterilní podívanou na slavném okruhu. Zatímco předchozí ročník byl zařazen do kalendáře na poslední chvíli a tento formát se dal ospravedlnit málem času na přípravu i být připraven na variantu odjet kvůli covidu vše jen na uzavřených úsecích na okruhu, příprava na aktuální ročník probíhala prakticky celou sezónu, formát se ale změnit nepodařilo. Formát soutěže, který se z větší části odehrává na okruhu či jeho obslužných cestách není důstojné soutěži mistrovství světa. Obzvlášť, když se jedná o zakončení soutěžácké éry, v Monze se totiž naposledy představily speciály WRC.

Obdobně jako před loňským ročníkem to měli o titul nejlépe rozehrané oba jezdci Toyoty. Zatímco vloni Elfyn Evans nedokázal přetavit svůj náskok v čele šampionátu a po havárii přepustil titul Ogierovi, letos byla situace obrácená. Sébastienu Ogierovi stačilo dojet do třetího místa absolutně, aby mohl slavit titul.

Kupodivu byly od začáku až příliš jednoznačně rozdané karty. Vepředu se utvořila dvojice bojující o titul mistra světa. Přetahovali se o každou vteřinu, na klasických rychlostních zkouškách kolem Bergama byl rychlejší Ogier, na okruhových zkouškách měl navrch Evans. Zásadní se ukázala předposlední rychlostní zkouška, ve které chybovali oba hlavní protagonisti. Sébastien Ogier trefil pravým předním kolem betonovou zídku označující retardér a měl velké štěstí, že v daném místě neskončil a dokázal dojet až do cíle zkoušky. Elfyn Evans sice své auto nepoškodil, v jedné ze zatáček vylétl ven z tratě a ztratil tam spoustu času. Poslední zkoušku už pak Sébastien Ogier pojal profesorsky a zaslouženě zvítězil jak v soutěži, tak i v celé sezóně.

Souboj o třetí místo sváděli oba jezdci Hyundaie Dani Sordo a Thierry Neuville. Také oni se přetahovali o každou vteřinku, rozhodnutí přinesla druhá klasická sobotní zkouška. Neuvillovi v pravé zatáčce kousek po startu ustřelil zadek a pravým předkem trefil svodidla. Předek vozu se notně poškodil, navíc ztazil spoustu času. Přesto měl štěstí, že auto fungovalo celkem bez problémů a dokázal dojet do cíle. I přes snahu o maximální finiš ve zbytku soutěže a hlavně v poslední etapě už to na vyrovnaně jedoucího Sorda nestačilo.

Na pátém místě dojel nejrychlejší jezdec z druhé vlny - Oliver Solberg, který nahradil ve třetím továrním speciálu Hyundai Otta Tänaka, který se ze soutěže omluvil z rodinných důvodů. Bohužel, Solberg si jel svou vlastní soutěž, kdy jezdcům před sebou nestačil a naopak ostatním ujížděl. Jediný reálný soupeř Adrien Fourmaux se hned v úvodu vyřadil při havárii, která byla následkem riskantní volby pneumatik. Šestý dojel Teemu Suninen, který nahradil ve voze Hyundai i20 Coupe WRC tymu 2C Competition Olivera Solberga. Nakonec dokázal porazit i Takamota Katsutu, který ztratil minutu jízdou po třech kolech, když napodobil Ogiera a trefil betonovou bariéru retardéru. Za ním skončil Gus Greensmith a překvapivě nejpomalejší jezdec s vozem Toyota Kalle Rovanperä. Ten přijal nevděčnou roli třetího vzadu - aby si to mohli Ogier s Evansem rozdat napřímo o titul, dostal Rovanperä jednoznačný úkol - za každou cenu dojet do cíle a získat tak potřebné body k zisku titulu mezi značkami.

První desítku uzavřel Andrea Crugnola, který zároveň vyhrál kategorii WRC3. Mnohem zajímavější byl souboj těsně za ním, až atak na závěrečné power stage dopomohl Yohanu Rosselovi ke druhému místu ve WRC3, což mu stačilo k zisku titulu mistra světa, když těsně porazil Kajetana Kajetanowicze. Jezdci WRC2 tentokrát zůstali v ústraní. Nejrychlejší byl Jari Huttunen před Grégoirem Munsterem a Andreasem Mikkelsenem, který však měl jezdecký titul jistý už ze Španělska. Díky Gryazinově vítězství mezi týmy si letošní týmový titul ve wRC2 připsal tým Movisport, k čemuž přispěl svými katalánskými body i Erik Cais.

Letošní sezóna je definitivně za námi. Tím skončila i éra soutěžních speciálů WRC, od příštího roku bude nahrazena novými hybridními vozy. Končí také dominance posádky Ogier-Ingrassia. Zatímco Sébastien Ogier bude pokračovat v omezeném programu na několika soutěžích, Julien Ingrassia se rozhodl pověsit svou závodnickou přilbu na hřebík.

První soutěží nového ročníku bude ve druhé polovině ledna Rallye Monte Carlo. Uvidíme, jak se novým soutěžním vozům podaří navázat na éru speciálů WRC.

Konečné výsledky

- - - - - - - - - - - - - SHAKEDOWN - - - - - - - - - - - - -

Výsledky shakedownu

- - - - - - - - - - - - - před startem - - - - - - - - - - - - -

Závěrečným podnikem letošního mistrovství světa v automobilových soutěžích i současné éry speciálů WRC bude, obdobně jako v loňském roce, Forum8 ACI Rally Monza, která opět nabídne hybridní mix klasických rychlostních zkoušek a testů na stejnojmenném okruhu. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Esapekka Lappi - Janne Ferm (Ford Fiesta WRC) - ACI Rally Monza 2020
-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist