www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství Evropy 2021

Konec éry mistrovství Evropy pod křídly Eurosportu

26. listopadu 2021 • 11:00

Víkendová Rally Islas Canarias byla historicky poslední soutěží mistrovství Evropy pod křídly Eurosportu. Po devíti letech končí éra promotérství této satelitní televize v evropském šampionátu a po patnácti letech v rallysportu jako takovém.

Vše začalo v roce 2006, kdy se pánové Francois Ribeiro a Marcello Lotti bavili nad kávou, jak nejlépe zpropagovat nově vzniklý speciál Fiat Grande Punto S2000. Slovo dalo slovo a vznikl seriál IRC, tehdy ještě nesoucí název International Rally Challenge, který se v následujících letech přeměnil na Intercontinental Rally Challenge. Společnosti Eurosport Events se podařilo vytvořit seriál pro tehdy mrtvou kategorii S2000, přilákat do ní další automobilky a nabídnout spoustu televizní akce včetně v té době celkem unikátních přímých přenosů.

Šampionát svou kvalitou dost výrazně konkuroval mistrovství světa, což se samozřejmě nelíbilo mezinárodní automobilové federaci FIA, která nechtěla mít konkurenční seriál pro jejich dojnou krávu. Proto přišla snaha omezit vozy S2000 i vliv IRC, nakonec se však s Eurosportem dohodla na kompromisním řešení - seriál IRC byl ukončen a Eurosport se od ročníku 2013 stal promotérem mistrovství Evropy.

Smlouva o promotérství byla podepsána na deset let s opcí. Zpočátku nebyl projekt tak velkolepý jako IRC, hlavně tedy po finanční stránce, přesto se podařilo dát dohromady kvalitní tým lidí, kteří si vzali ERC za své a začali budovat identitu šampionátu. Podařilo se výrazně vyprofilovat seriál hodně se zaměřující na mladé nadějné piloty, a to jak s vozy s jednou poháněnou nápravou, tak posléze i v nejsilnějších vozech kategorie R5. Kalendář soutěží se stabilizoval, kvalita startovních listin rostla a s tím šly ruku v ruce i zajímavé a napínavé souboje.

Každá éra jednou končí, ne vždy však tento konec přichází plánovaně. Smlouva mezi FIA a Eurosport Events měla platit až do konce roku 2022 a ze strany promotéra byl zájem o její prodloužení. Politické rozhodnutí ze strany mezinárodní automobilové federace však veškeré námluvy utnulo, spolupráce končí již po sezóně 2021 a novým promotérem se stává WRC Promoter GmbH, tedy společnost vzešlá z Red Bull Media House, která je zároveň promotérem mistrovství světa. A o promotérství mistrovství Evropy nestála...

Každopádně je zajímavým faktem, že posledním šampionem IRC se stal Andreas Mikkelsen, který jako evropský šampion uzavírá i éru mistrovství Evropy. Zároveň s tím končí po dlouhých dvaceti letech i účinkování rally radia.

Končí tak jedna kapitola historie automobilových soutěží. Eurosport Events, nově přejmenovaný na Discovery Sport Events, tímto rozhodnutím opouští působnost v rallysportu a bude se zaměřovat na jiné (i motoristické) disciplíny. Evropský šampionát zanechávají na pomyslném vrcholu, přesto všichni členové 'ERC rodiny' - pořadatelé, posádky i lidé z promotérského týmu - přijímají tento fakt s těžkým srdcem. Loučení na Kanárských ostrovech bylo dojemné, některé posádky na tento závěrečný podnik přicestovaly jen kvůli němu. V něděli po závodě se pak uskutečnila rozlučková akce, při které týmy poděkovaly za dlouholetou spolupráci tím nejlepším možným způsobem - v jedné sekci svezením na sedadle spolujezdce ve speciálu R5 po boku 'ruské rakety' Alexeye Lukyanuka a francouzského jezdce Laurenta Pelliera, ve druhé dostali možnost řídit na uzavřeném úseku speciál Renault Clio Rally5.

Poslední list modrobílé knihy ERC je dopsán. Od příštího roku se bude psát kniha úplně nová. Těžko odhadovat, zda bude lepší či horší. Každopádně bude určitě jiná...

Trocha statistiky mistrovství Evropy let 2013-2021:

- 80 soutěží, které byly zařazeny do ME

- 20 různých pořadatelů, kteří se podíleli na přípravě soutěží

- 17 zemí, ve kterých se závody uskutečnily

- 1210 týmů, které se zúčastnily/zeregistrovaly do ME

- 1207 jezdců, kteří se zúčastnili/zaregistrovali do závodů ME

- 6 různých mistrů Evropy

- 6561 odvysílaných hodin přenosů

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist