www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství­ Evropy 2022

SOUHRN: Azores Rallye vyhrál po neskutečném finiši Efren Llarena

1. dubna 2022 • 18:00

Pouhé dva týdny po svém zahajovacím podniku pokračuje seriál mistrovství Evropy v Portugalsku, tentokráte na exotickém ostrově Sao Miguel uprostřed Atlantského oceánu, kde se uskuteční legendární Azores Rallye. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Online výsledky - Diskuse k soutěži - Základní informace k Azores Rallye

Efren Llarena - Sara Fernandez (Škoda Fabia Rally2 Evo) - Azores Rallye 2022

Loňský vícemistr Evropy Efren Llarena dokázal po mohutném finiši v závěrečné rychlostní zkoušce vyhrát letošní ročník Azores Rallye, který byl opět zařazen do seriálu mistrovství Evropy. Na stupně vítězů jej doprovodili domácí Ricardo Moura a českým fanouškům dobře známý Rakušan Simon Wagner.

Pouhé dva týdny po zahajovacím závodě mistrovství Evropy ve Fafe pokračoval šampionát starého kontinentu na Azorských ostrovech. Seznam přihlášených byl hodně obdobný tomu z Fafe, změn však bylo více, než se čekalo. Chyběli hosté z WRC2 Erik Cais, Georg Linnamäe a Ricardo Triviño, španělský mladík Pep Bassas a hlavně vítěz z Fafe Nil Solans, který letos hodně bojuje s budgetem a protože uzávěrka přihlášek na Azory byla ještě před jeho vítězstvím ve Fafe, dostat jej do startovní listiny na Azory se nepodařilo (nikdo kromě posádky o to neprojevil zájem). Naopak přibyli rychlí domácí jezdci v čele s Ricardem Mourou či Luisem Regem a českým fanouškům dobře známý Simon Wagner, který letos plánuje více startů v rámci ME. V rámci testů se s Fiestou Rally3 úředstavil i Jon Armstrong.

Už úvodní kvalifikace, opětovně totálně ignorována novým promotérem, skončila překvapením. Do první desítky absolutně se dostali jen dva Portugalci, přičemž nejlepší z nich Moura byl až šestý. Pro očíslované ananasy představující startovní pořadí si tak šli jezdci v pořadí Pardo, Tempestini, Llarena, Battistolli a Torn. Vzhledem k očekávanému nevlídnému počasí v první etapě si posádky vybíraly spíše přední pozice. Jak se později ukázalo, tantokrát to nebyla taková výhoda, jako na Fafe, a to hlavně kvůli povrchu, kdy sopečná šotolina má přeci jen jinou charakteristiku.

Na Azorských ostrovech mnohdy zbytečná předpověď počasí tentokrát zafungovala na výbornou a v noci z pátka na sobotu se nad ostrovem přehnala velká dešťová a větrná bouře, přičemž déšť pokračoval i v průběhu soboty. Trať se hodně podmáčela a místy na ní tekly proudy vody. Jeden z těchto proudů vytvořil hlubokou jámu v RZ 1 takovým způsobem, že tento test musel být zrušen. Začalo se na RZ 2 a do čela se dostal domácí Ricardo Moura. Ten postupně svůj náskok navyšoval, nejvíce to bylo 14,7 vteřiny po RZ 11. Po problémech ostatních soupeřů se jako největší soupeř vyprofiloval Efrén Llarena, který se odhodlal k mohutnému finiši. Ještě před závěrečnou zkouškou, relativně rychlou a spíš jednodušší 9,57 km dlouhou zkouškou Ribeira Grande byl mezi nimi rozdíl 6,1 vteřiny. Efrén však na závěrečné powerstage zvolil naprostý flat out, druhého na zkoušce Tempestiniho porazil o sedm vteřin, třetího Mouru pak o 8,7. Tím se španělský jezdec stal vítězem celé soutěže o 2,6 vteřiny.

Domácí hrdina Moura dokázal nejprestižnější soutěž na ostrově vyhrát naposledy v roce 2016, tehdy ještě za volantem Fordu Fiesta R5. Od té doby mu bylo přisouzené druhé místo. V roce 2017 odstupoval krátce před koncem z druhého místa za Bruno Magalhaesem. O rok později dojel druhý celkově za Alexeyem Lukyanukem, v roce 2019 jej k překvapení všech porazil Lukasz Habaj. Po zrušeném ročníku 2020 se jela Azores Rallye 2021 na podzim a Mourovi se příliš nepodařila. Spoustu času ztratil v první etapě kvůli nefunkčním stěračům a prachu na superspeciálce Grupo Marques, o stupně vítězů pak přišel kvůli boudě na úplně závěrečné zkoušce Sete Cidades. Závěry Mourovi na domácí soutěži vůbec nevychází...

Ricardo Moura - António Costa (Škoda Fabia Rally2 Evo) - Azores Rallye 2022

Třetí místo na stupních vítězů vybojoval Simon Wagner se Škodou Fabia Rally2 Evo maďarského týmu Eurosol. Úřadující rakouský šampion předvedl velmi dobrý výkon, kdy se po celou dobu vyhnul vážnější jezdecké chybě i jakýmkoliv jiným problémům a za předvedený výkon si body za třetí místo jednoznačně zasloužil. To ostatní jezdci, kteří byli schopni jet o vítězství na RZ, vždy někde ztratili. Čtvrtý dojel Simone Tempestini, který prohrál své šance na páteční zkoušce Graminhais, která mu evidentně nesedla, protože tam ztratil 42 vteřin ze své finální padesátivteřinové ztráty. Za ním dojel Armindo Araújo, který se hlavně v úvodu potýkal s nevhodným setupem a výletem mimo trať. I tak mu páté místo dopomohlo dostat se do čela průběžné klasifikace ME. Další jezdci ztráceli ještě více - celkově sedmý Campedelli jel téměř celou jednu nedělní sekci s poškozenými brzami, osmý Herczig opět nedokázal navázat na loňskou rychlost a navíc ještě zabloudil na superspeciálce, Javier Pardo měl defekt a pak jel půlku nedělní sekce jen s jednou poháněnou nápravou. Velmi rychle jedoucí Ken Torn pak nejdřív dělal v neděli ráno hodiny, následně defekt aby pak definitivně odstoupil na legendární Sete Cidades kvůli poruše elektroinstalace.

Novým promotérem protlačená závěrečná Power Stage se tentokrát jela na rychlejší a skoro by se dalo říct nejnudnější zkoušce soutěže Ribeira Grande. Pořadateli původně zamýšlená ikonická Sete Cidades byla promotérem zamítnuta. Jak již bylo popsáno, k heroickému výkonu se zde vzepjal Efrén Llarena, kterého však nezajímala Power Stage, ale spíš boj o vítězství. Své soupeře deklasoval a připsal si zasloužených pět bodů následován Tempestinim, Mourou, Wagnerem a Campedellim. O největší akci na této zkoušce se ale postaral Alberto Battistolli, který převrátil ve vracáku svou Fabii Rally2 Evo na střechu. Jednalo se o hodně podivnou havárii, která nastala v téměř nulové rychlosti a bez jakéhokoliv kontaktu s překážkou, která by vůz převrátila. Navíc poškození vozu po této nehodě vypadalo, jako kdyby se udála ve vysoké rychlosti. Zdá se, že za boudou stály technické problémy s podvozkem vozu, nejspíše tlumičem. Tím se završila nedělní smůla jinak velmi dobře jedoucího Battistolliho - po defektu na RZ 9 a zmíněné kolostřešní kombinaci se propadl na deváté místo.

Neustálými organizačními zmatky provázená kategorie ERC Open měla na startu nakonec tři posádky. Martins Sesks opět dokázal vyhrát a opět se probojoval do první desítky absolutně, díky zmíněným zmatkům si nakonec i připsal první body do kategorie i hodnocení ERC Open. Na stupně vítězů jej doprovodili Joan Vinyes a v sobotu s poškozeným diferenciálem odstupující Alberto Monarri. Victor Cartier s exotickou Toyotou Yaris R4 tentokrát do ERC Open připuštěn nebyl. Ještě větší bída se odehrála v kategorii ERC3, kde se představily jen dvě posádky. Obě navíc skončily již na RZ 3, po restartu v neděli pak obě dojely do cíle. Jednou z nich byl Jon Armstrong, který poprvé v rámci ME předvedl potenciál Fordu Fiesta Rally3 startujícím s letos povoleným vyšším restriktorem. Na celé soutěži dokázal zajet pět vynikajících časů v top ten a k tomu šestému měl našlápnuto i na zmíněné RZ 3, kde však zvolil naprosto nepochopitelně špatnou stopu v závěrečném brodu, nasál vodu a hned za brodem musel odstoupit.

Kategorie Rally4 byla tentokrát obohacena i o sedm vozů Renault Clio Rally5 staratujících v rámci poháru Clio Trophy by Toksport WRT. Souboj o vítězství sváděli Anthony Fotia a Andrea Mabellini. Vteřinkový souboj rozhodla bohužel již RZ 12, kde dostal Mabellini defekt a ztratil víc jak minutu. Tím souboj skončil a posádky jen v klidu dojely do cíle. Třetí dojel suverénní vítěz poháru Paulo Soria.

Seriál mistrovství Evropy teď čeká více než měsíční pauza, znovu se posádky setkají v polovině května na asfaltové Rally Islas Canarias.

Konečné výsledky Azores Rallye 2021

- - - - - - - - - - - - - kvalifikace - - - - - - - - - - - - -

Výsledky kvalifikace

- - - - - - - - - - - - - před startem - - - - - - - - - - - - -

Pouhé dva týdny po svém zahajovacím podniku pokračuje seriál mistrovství Evropy v Portugalsku, tentokráte na exotickém ostrově Sao Miguel uprostřed Atlantského oceánu, kde se uskuteční legendární Azores Rallye. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Azores Rallye 2021
-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist