www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství­ světa 2022

SOUHRN: Kalle Rovanperä ovládl Croatia Rally

26. dubna 2022 • 00:05

Po dvouměsíční pauze pokračuje mistrovství světa v automobilových soutěžích. Posádky se tentokrát vydají na čistě asfaltovou soutěž, kterou bude Croatia Rally s centrem v hlavním městě Chorvatska - Záhřebu. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Online výsledky - Diskuse k soutěži - Další informace ke Croatia Rally

Elfyn Evans - Scott Martin (Toyota Yaris WRC) - Croatia Rally 2021

Kalle Rovanperä dokonale využil své startovní pozice a i přes potíže s defektem a volbou pneumatik dokázal zvítězit v letošním ročníku Croatia Rally, kterou provázelo neobyčejně škaredé počasí.

Podruhé v historii se posádky mistrovství světa vydaly do Chorvatska. Zatímco vloni panovalo příjemné jarní slunečné počasí s vysokými teplotami, letos to bylo přesně naopak. Po celý týden bylo vesměs zataženo, chladno a pršelo, což v kombinaci s velkým katováním proměnilo trať v hodně záludnou klouzačku.

Právě těchto podmínek dokázal nejlépe využít Kalle Rovanperä, který v pátek startoval jako úplně první a všem ujížděl o parník. Během první etapy si vybojoval náskok téměř minuty a půl, který se snažil v sobotu udržovat. To se dařilo až do RZ 11, kde dostal defekt a jeho náskok před dotírajícím Tänakem se snížil jen na 18 vteřin. Estonský jezdec, kterého zbrzdil defekt na RZ 7, se snažil ztrátu stáhnout a dostal se až na 13 vteřin. Nepomohlo mu překvapivé zrušení RZ 15 údajně kvůli mlze, na závěrečné zkoušce etapy pak Rovanperä navýšil své vedení na 20 vteřin. Rozhodnutí mělo padnout v neděli, kdy se jely čtyři úseky, na které musely posádky použít jedinou sadu pneumatik. První byla celkem suchá, což pomohlo Rovanperovi navýšit jeho náskok o 12 vteřin, v další Tänak stáhl tři vteřiny. Zásadní zkouškou se stal předposlední úsek s číslem 19, na které přišla neočekávaná průtrž mračen, která notně zamíchala pořadím. Tänak zde dokázal na Rovanperu najet půlminutu a dostal se do čela o 1,4 vteřiny. Rozhodnutí tak muselo padnout na závěrečné power stage, která byla zase sušší, což hrálo do not Rovanperovi. Ten dokázal power stage vyhrát o 5,7 vteřiny před Tänakem a celkově vyhrát o 4,3 vteřiny. Oba jeli na power stage neskutečné tempo, nejrychlejší Rovanperä nadělil třetímu Evansovi dvaadvacet vteřin.

Doslova soutěž blbec se šťastným koncem si prožil nakonec celkově třetí Thierry Neuville. Vše probíhalo celkem v pohodě až do přejezdu po čtvrté zkoušce první etapy do servisu. V něm totiž odešel alternátor, posádka se snažila situaci opravit, následně doslova letěla na přejezdu, aby stíhala časovku, aby se auto nakonec zastavilo ještě na přejezdu. Posádka tak byla nucena vozidlo tlačit do přeskupení. A výsledek? Penalizace 40 vteřin za pozdní příjezd do ČK a návdavkem ještě minuta od sportovních komisařů za opakované překročení rychlosti. Tím se propadl na čtvrté místo, které si bezpečně udržoval, i když přibyly další penalizace - jednou za pozdní výjezd ze servisu, protože stávkoval hybridní systém, poté dalších deset vteřin za použití spalovacího motoru na přejezdu, když opět nefungoval hybridní systém. Nakonec se Neuville dokázal prodrat na promočené RZ 19 na třetí místo, na kterém zůstal i po velkém výletu mimo trať na závěrečné power stage.

Čtvrté místo vybojoval Craig Breen, který tentokrát nepředvedl nijak zázračný výkon, prostě si jel jen svoje. Pátý dojel po dalším nevýrazném výkonu Elfyn Evans, který evidentně nenašel společnou řeč s novým vozem Rally1, do toho ztratil ještě víc jak minutu hned na prvním testu po defektu. Šestý absolutně a poslední mezi jezdci s vozy Rally1 na bodech dojel Takamoto Katsuta, který se celý víkend pokoušel hlavně udržet na trati.

A jak dopadli ostatní jezdci Rally1? Neslavně. Esapekka Lappi skončil hned na prvním testu, když trefil skálu na vnitřku zatáčky a poškodil zavěšení. Na stejném úseku dostal dvojitý defekt Pierre-Louis Loubet a protože hned na dalším úseku dostal třetí defekt, byl ze hry. Oba se vrátili v rámci superally, stejně jako další smolař Gus Greensmith, kterého také trápila řada defektů. Po haváriích pak skončili Adrien Fourmaux a Oliver Solberg, kterému jeho vůz dokonce hořel.

Zbývající pozice v top ten tak obsadili nejrychlejší jezdci WRC2. Po celou dobu si vedení celkem bezpečně udržoval Yohan Rossel, který zaslouženě vyhrál. Dlouhou dobu byl druhý Nikolay Gryazin, nevhodná volba pneumatik jej v závěru hodně zpomalila, takže se přes něj přehnali Kajetan Kajetanowicz a Emil Lindholm. V rámci WRC2 startoval i Erik Cais, který si užíval výtečné podpory početné ekipy českých diváků. Nakonec dojel 14. absolutně a 8. v hodnocení WRC2.

Zajímavou podívanou předváděli i jezdci JWRC letos pojmenované jako WRC3 Juniors. Zpočátku celkem kraloval Jon Armstrong, kterého však srazily defekty a při následné snaze ztrátu dohnat také havárie. Kvůli havárii skončil i William Creighton a také Sami Pajari, který sváděl tuhý souboj o vítězství s Virvesem a Joonou. O vítězi se nakonec rozhodovalo v přeskupení před závěrečnou power stage. I díky chybné komunikaci byla do té doby vedoucímu Virvesovi připsána čtyřminutová penalizace za přečasný příjezd do zóny časové kontroly. Estonský jezdec z toho byl tak rozhozený, že na posledním testu dostal víc než půlminutu od Joony, který se tak stal vítězem mezi juniory. Třetí za dvojicí Joona+Virves dojel Jean-Baptiste Franceschi, pro kterého to byl návrat na soutěžní tratě po hororové havárii na loňské Rallye du Var, která málem ukončila jeho kariéru. Při neúčasti omluveného Jana Černého se na start postavil také Martin Narovec s Fordem Fiesta Rally4, již na druhém testu však havaroval.

Další soutěží mistrovství světa v automobilových soutěžích bude květnová Vodafone Rally de Portugal.

Konečné výsledky Croatia Rally

- - - - - - - - - - - - - SHAKEDOWN - - - - - - - - - - - - -

Výsledky shakedownu

- - - - - - - - - - - - - před startem - - - - - - - - - - - - -

Po dvouměsíční pauze pokračuje mistrovství světa v automobilových soutěžích. Posádky se tentokrát vydají na čistě asfaltovou soutěž, kterou bude Croatia Rally s centrem v hlavním městě Chorvatska - Záhřebu. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Elfyn Evans - Scott Martin (Toyota Yaris WRC) - Croatia Rally 2021
-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist