www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství­ světa 2022

Jan Černý získal své premiérové vítězství v rámci WRC3, zvítězil na Sardinii

8. června 2022 • 07:00

Mnohdy se říká, že rally soutěž končí až na cílové rampě. A přesně tohle platilo i v případě posádky Jantar Teamu, Jana Černého a Tomáše Střesky na Sardínii.

Jan Černý - Tomáš Střeska (Ford Fiesta Rally3) - Rally Italia Sardegna 2022

Od letošního ročníku seriálu FIA World Rally Championship vznikly nové kategorie, které bojují o titul Mistra světa v rally. V kategorii FIA WRC3 bojuje o titul také Jan Černý, který vstoupil do šampionátu druhým místem na legendární Rally Monte Carlo. Teď Honza ve spolupráci s Tomášem Střeskou vybojoval na Rally Italia Sardegna své premiérové vítězství a prolomil několikaleté čekání na výhru.

Dalo se však očekávat, že světový závod v takovém měřítku nebude vůbec jednoduchý. Tratě tvořil zejména drsný a slunkem vypálený šotolinový povrch. Zároveň závodu vládly také rychlé a úzké úseky, které nedávaly prostor na jedinou chybu. Náročnost závodu byla ještě znásobena nemilosrdným horkem, které dokáže vysát všechny fyzické síly nejen ze soutěžních posádek, ale také ze závodních vozů všech kategorií.

V případě Jana Černého a Tomáše Střesky je třeba říct, že se s podmínkami soutěže dokázali vypořádat velmi dobře. Už v první sekci soutěže se jim podařilo vyhrát hned čtyři z pěti rychlostních zkoušek. Druhý den pokračovali v nasazeném tempu a vyhráli dvě rychlostní zkoušky, přičemž další dvě byly z důvodu různých havárií a požárů soutěžních vozidel zrušeny. Pro posádky byl tak automaticky nařízen volný průjezd. Díky skvělému výkonu Honza s Tomášem přenocovali na první příčce v kategorii WRC3. Do soboty, druhého závodního dne, tak vstupovali s náskokem více než 30 vteřin, a to i přestože dostali dvacetisekundovou penalizaci za pozdní příjezd do časové kontroly.

V sobotní etapě, která obsahovala osm rychlostních zkoušek, vyhrála posádka Jantar Teamu přesně polovinu. Podle plánu udržovala svůj náskok před konkurencí téměř půl minuty. Smůla se však dostavila v předposledním rychlostní zkoušce sobotního dne.

„Byl to dlouhý a velmi náročný den. Dařilo se nám vyhrávat dlouhou dobu, jenže pak na předposledním úseku druhé etapy došlo k výpadku elektriky v našem autě. Prostě se všechno vyplo a nešlo nic. Stalo se tak po průjezdu jedné díry na trati. Asi pět minut jsme s Tomášem běhali kolem auta, zkoušeli různé pojistky, kabely atd, dokud jsme nepřišli na to, že jednoduše vystřelil vnější odpojovač napětí. Po zjištění jsme pokračovali dál, ale naše ztráta v cíli na vedoucí posádku byla téměř pět minut. Musím říct, že se nám těžko usínalo, dokonce se přiznám, že při přejezdu do servisu mi ukápla i slza,“ popsal tuto kritickou situaci Jan Černý.

Při startu do závěrečné nedělní etapy se však smůla přesunula na prozatímního vedoucího jezdce Diega Domingueze, kterému selhala řídící jednotka zhruba třicet metrů po výjezdu z ranního servisu. V ten moment se opět Honza s Tomášem posunuli na vedoucí příčku a to s náskokem více než čtyř minut před druhou posádkou WRC3. Posádka v tu chvíli měla před sebou ještě čtyři rychlostní zkoušky, ve kterých svůj náskok udrželi a soustředili se hlavně na klidnou jízdu s minimální námahou na svůj Ford Fiesta Rally3.

„Byla to hezká, ale i pořádně náročná soutěž. Přiznám, že už sem i zapomněl, jak náročné dokážou být soutěže světového šampionátu. Nedá se to vůbec s ničím jiným porovnat, náročnost tratí je neskutečná. K tomu bylo velmi horko, teploty venku se hýbaly někde mezi pětatřiceti až čtyřiceti stupni a v kokpitu auta dosahovaly až sedmdesáti stupňů. Ale jsem rád, že jsme tu mohli startovat a výsledek nás velmi potěšil,“ doplnil Jan Černý po přejezdu cílovou rampou.

Z vítězství své posádky v rámci světového závodu byl spokojený i šéf slovenského Jantar Teamu, Ján Miloň: „Musím povedať, že som prežíval v závere druhej etapy, keď mali chalani technický problém, ťažké chvíle. Ale sám som v minulosti jazdil rally súťaže a viem, že technika veľakrát dokáže prehovoriť do konečných výsledkov. Tak som čakal ako to dopadne. A v tomto prípade sa k nám to veľakrát spomínané športové šťastie priklonilo a chalani nakoniec vyhrali. Som nadmieru spokojný, ich výkon bol výborný, za čo som im vďačný. Určite sa tento výsledok bude pozdávať aj partnerom Jantar Teamu a ja im všetkým veľmi pekne ďakujem za podporu, bolo to super.“

Jan Černý všem ukázal, že má své místo ve světovém šampionátu a pevně doufá, že první výhra odstartuje vítěznou šňůru: „Byl to boj, ale jsme tam! Jsme úspěšně v cíli a na první příčce. Nedokážu si představit lepší první výhru než zrovna v rámci FIA World Rally Championship. Je to splněný klučičí sen a spolu s mým týmem uděláme vše pro to, aby se to stalo tradicí. Tímto bych chtěl poděkovat Jánu Miloňovi v čele Jantar Teamu, mému tátovi, celému týmu a všem, kteří mě celý život podporují. Výhra na Sardínii je jen začátek!“

V průběžném pořadí světového šampionátu WRC3 patří po Rally Italia Sardegna Janu Černému druhá příčka společně s finským jezdcem Joonom. Do konce seriálu WRC3 zbývají ještě tři závody.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist