www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Rallysprint Série 2022

Jakub Jančík pokračuje na vítězné vlně

7. června 2022 • 18:00

Druhý závod Čermák a Hrachovec ADAM Cup 2022 zavítal na Plzeňsko. LaK Racing Rally Plzeň opanoval shodně jako úvodní klání na Kopné Jakub Jančík. A shodně se umístili i jezdci na dalších dvou příčkách, když Dominik Jakeš porazil Tomáše Arnošta 0 1,1 vteřiny. Cíl spatřilo všech sedm startujících dvojic.

Opel Adam Cup Plzeň 2022

Počet pohárových účastníků zredukoval Tomáš Hauptvogel, který se do závodu nepřihlásil. V Plzni se tak ucházelo o pohárové vavříny sedm dvojic.

Nejrychleji začal Dominik Šulc, bohužel jeho vedení dlouho nevydrželo, když na dvojce chyboval a po drobném zapadnutí ztratil více než minutu. Z čela byl rázem na poslední pohárové příčce a vedení si užíval vítěz druhého testu Dominik Jakeš. Také jemu nevyšel zcela optimálně třetí test, až pátý čas znamenal další změny na čele pohárové klasifikace. Třetím lídrem se stal vítěz „trojky“ Jakub Jančík, Tomáš Arnošt po dvou druhých časech v řadě držel stejnou pozici i v této klasifikaci.

Jančík s Jurčíkem si upevnili vedení i nejrychlejším časem na čtvrté rychlostce. Jakeš se druhým časem dostal o tři desetiny před Arnošta. Za vedoucí trojicí se držel Michal Kolář, následován Radimem Oravou a Ondřejem Studénkou, kteří se pořadí několikrát prohodili. Zezadu, i přes třetí čas v RZ3, vše sledoval Šulc.

Druhou polovinu závodu mírně ovlivnily dešťové přeháňky, to však nic neubralo na dominanci Jančíka. Vyhrál všechny čtyři měřené testy, kromě pohárového vítězství si tak v Plzni navíc vybojoval šest bonusových bodů (za vítězství v RZ). Jančík s Jurčíkem dokonce zajeli na RZ6 výtečný 13. čas absolutně.

Přetahovaná Jakeše s Arnoštem pokračovala i dále. Po RZ 5 tahal za delší provaz Arnošt, po sedmičce zase Jakeš. Před poslední zkouškou měl valašský mladík k dobru čtyři desetiny. Ty nejenže udržel, ale ještě sedm desetin přidal a podruhé v sezóně bral stříbro. Arnošt s Kunstem pak skončili stejně jako na Kopné třetí.

Z pěkného čtvrtého místa se radovali Kolář s Kubalou, Šulc s Pickou pak v posledním měřeném testu odsunuli za svá záda Oravu a Studénku. V Ondřejově případě byly důvodem i problémy s brzdami.

Ohlasy v cíli:

Jakub Jančík: „Plzeň měla krásné zkoušky, ale stejně jako minulý rok přinesla ty nejtěžší podmínky, co se počasí týče. Řekl bych, že se snažím těžit z vypilovaného rozpisu a klidné hlavy při rozhodování, vždy se snažíme najít kompromis a nic nedělat impulzivně.

Před RZ4 jsme na přejezdu měnili přední kola za tvrdší sadu, rozhodli jsme je tam nechat i na další sekci, avšak těsně před startem páté zkoušky nás zastihl vydatný déšť. Bylo to však lokální, asi po 3 km v absolutním dešti na tvrdých pneumatikách se rozjasnilo a toho jsme využili k získání náskoku. Na další zkoušky jsme jeli se stejným nastavením a scénář se opakoval, déšť byl ale oproti předešlé zkoušce minimální. Rally Plzeň pro nás byla opravdu úžasná, kluci jeli taky skvěle a jdou vidět pokroky. I přes všechnu tu rivalitu si vzájemně přejeme ty nejlepší výkony a to je prostě super!“

Dominik Jakeš: „Pořadatelé Rally Plzeň opět připravili krásné erzety. Ještě v pátek jsme nevěděli, jestli spadne voda nebo ne. I přes noční bouřku jsme v sobotu zvolili správné gumy a až na jednu rychlostku se jelo na suchu. Nakonec z toho bylo v cíli druhé místo, když souboj s Tomášem byl hodně těsný. Vím, že jsem na některých místech ztrácel, o to více musíme do příštího závodu dopilovat rozpis. Ten je základem pro možné zrychlení.“

Tomáš Arnošt: „Plzeň je krásná soutěž a opět jsme si ji náramně užili. Stabilní výkony, které s Kubou držíme, mě rovněž těší. Na druhou stranu si brousím zuby na první místo už sakra dlouho. Budu se tedy snažit, abychom to v této sezoně dokázali. Vteřinka na druhou příčku hodně mrzela, ale nezbylo nic jiného, než se poklonit rychlejším. Udělal jsem pár chyb, ale nic zásadního, takže budu muset hledat, kde zrychlit. Jen v první erzetě nás překvapila zbloudilá láhev, která se mi dostala pod pedály a trápila nás více než půl RZ. To byl dost hororový zážitek.

Když přes noc zapršelo, začal jsem nad volbou váhat a nakonec pro dopolední sekci nebyla úplně optimální. Odpoledne už to bylo lepší, až na RZ5, kde nám hodně zapršelo. To bylo na tvrdých gumách docela zajímavé.

Spolupráce s Kubou je skvělá, můj rozpis konečně dostává formu, které mohu věřit. Proto se už těším na Příbram a doufám, že pro kluky budeme dobrou konkurencí a opět vybojujeme podium.“

Michal Kolář: „Plzeň je hezký závod, oproti minulému roku bylo na rzetách jen pár změn. I přesto, že šotolinu nemusím, líbilo se nám to. Byl to alespoň dobrý trénink na Hustopeče. Při závodě jsme se chtěli klukům přiblížit ještě více, ale jedou opravdu rychle. Musíme ještě hodně přidat, ale věřím, že se nám podaří se jim na dalších závodech zase o krůček přiblížit.

První sekce vyšla parádně, bez krizovek. Bylo teplo, a tak jsme zvolili střední směs. Pak přišel servis a na druhou sekci jsme dali dopředu tvrdé pneu. Mysleli jsme, že počasí vydrží, ale opak byl pravdou. Na startu RZ5 nás chytl velký déšť a první polovinu erzety jsme jeli hodně opatrně. Na zbylých třech testech už počasí zase bylo celkem dobré, jen na pár místech bylo vlhko. Se čtvrtým místem jsme spokojeni, konkurence je v cupu veliká a hlavně hodně rychlá. Chtěl bych poděkovat Honzovi, že má se mnou trpělivost a je takový druhý motor v autě, který se nás snaží hnát dopředu...“

Dominik Šulc: „V první sekci jsme šli do rizika a zvolili kombinaci tvrdé směsi kol vpředu a střední vzadu. To se na RZ1 ukázalo jako šťastná volba, a tím jsme získali vcelku hezký náskok. Bohužel na RZ2 jsem si v odbočení na šotolinovém úseku chtěl nasměrovat zadní část vozu více do zatáčky použitím ruční brzdy, bohužel se mi auto přetočilo více, než jsem chtěl a přední kolo se zachytilo o vnitřní příkop, který ho stáhl dolů. Díky pomoci diváků se nám podařilo dostat auto ven, ale již s velkou ztrátou.

Do druhé sekce jsme doufali v pomoc předpovídaného deště, který by mohl promluvit do vývoje závodu. Bohužel všechny z ADAM Cupu překvapil pouze na startu RZ5, kdy většina z nás měla tvrdý slick. Naštěstí jsme se s tím všichni poprali. Chtěli jsme se alespoň posunout o pár příček dopředu a to se nám podařilo v poslední RZ8, kde jsme se dostali na páté místo.

Moje chyba určitě mrzela, ale dokázali jsme si, že můžeme vyhrávat erzety nebo se minimálně pohybovat na předních příčkách. To nám zlepšuje náladu. Uvidíme, jak se bude dařit na Příbrami, očekávám další hodně vyrovnaný závod.“

Radim Orava: „Do Plzně jsme vyrazili s tím, že se soupeřům pokusíme zase o kousek přiblížit. Jeden druhý a dva čtvrté časy naznačují, že se nám to postupně daří. Bohužel zatím nejsme konstantní a dvě chyby na RZ 2 a 5 nás odsoudily na stejné šesté místo jako na Kopné. Z chyb se musíme poučit a pevně věřím, že od poloviny sezóny budeme rovnocenní soupeři. Už se moc těšíme do Příbrami.“

Ondřej Studénka: „Plzeň pro nás byla novým závodem, nabídla krásné tratě s velmi zábavnou šotolinou. I přes čtvrtý čas na dvojce nám závod moc nesedl. Neměli jsme optimálně napsaný rozpis, k tomu se přidaly problémy s brzdami. Vše vyvrcholilo v jedné z pasáží, když se mi na velkých brzdách propadl pedál až na zem. Od té doby mi zcela chyběla důvěra v auto a bez toho nejde v cupu závodit. Před dalším klání musíme dát auto do pořádku, ať už se to neopakuje. Věřím, že příště napravíme naše chyby a začneme už bojovat o vyšší příčky.“

Lak Racing Rallye Plzeň 2022 - Čermák a Hrachovec ADAM Cup

1. Jančík - Jurčík (Opel Adam Cup) 49:19,3

2. Jakeš - Baďura (Opel Adam Cup) + 40,0

3. Arnošt - Kunst (Opel Adam Cup) + 41,1

4. Kolář - Kubala (Opel Adam Cup) + 1:45,9

5. Šulc - Picka (Opel Adam Cup) + 2:10,9

6. Orava - Poch (Opel Adam Cup) + 2:19,4

7. Studénka - Mudrák (Opel Adam Cup) + 2:24,0

Průběžné pořadí Čermák a Hrachovec ADAM Cupu 2022:

1. Jančík 59 (9 vyhrané RZ v sezóně), 2. Jakeš 43 (3), 3. Arnošt 37 (1), 4. Šulc 31 (1), 5. Kolář 30, 6. Orava 24, 7. Studénka 20, 8. Hauptvogel 10

Tomáš Plachý
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist