www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 24. dubna 2024, Svátek má Jiří, zítra Marek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství­ světa 2022

SOUHRN: Safari Rally Kenya vyhrál Kalle Rovanperä, dominance Toyoty pokračuje

26. června 2022 • 14:45

Prvním letošním mimoevropským závodem mistrovství světa v automobilových soutěžích je Safari Rally Kenya, která je v kalendáři zařazena podruhé po dlouhé pauze a opět pro posádky nachystala exotické náročné šotolinové tratě. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Online výsledky - Diskuze k soutěži - Další informace k Safari Rally Kenya

Kalle Rovanperä - Jonne Halttunen (Toyota GR Yaris Rally1) - Safari Rally Kenya 2022

Exotickou Safari Rally Kenya suverénním způsobem opanoval Toyota Gazoo Racing World Rally Team. Kompletně obsadil první čtyři místa v pořadí Rovanperä-Evans-Katsuta-Ogier a potvrdil suverenitu, se kterou kraluje letošnímu mistrovství světa v automobilových soutěžích.

Africká soutěž byla první v letošním roce, která se uskutečnila mimo evropský kontinent. A nabídla soutěžícím i divákům téměř vše, co se od ní čeká. Hlavně ale skutečně náročné podmínky, které prověřily schopnosti techniky i posádek. Na Safari nikdy nebyla nejdůležitější rychlost jako spíš vytrvalost.

A právě vytrvalost se osvědčila všem jezdcům Toyoty. Přestože se ani oni nevyhli problémům, dokázali bezpečně obsadit první čtyři místa. Vítězství si připsal štístko letošní sezóny Kalle Rovanperä. Po nevydařené první etapě na Monte evidentně našel ze všech jezdců nejlepší řeč s novou technikou, navíc má štěstí, že se mu vyhýbají zásadnější technické problémy či defekty. A když už se něco stane, včetně jezdeckých chyb a výletů mimo trať, vždy jej to stojí jen minimum času.

Druhý dojel Elfyn Evans, kterého zbrzdil defekt. Třetí dojel Takamoto Katsuta, který tak navázal na dosud nejúspěšnější stříbro z loňské Safari. Čtvrtý a zároveň poslední z kvarteta Toyot dojel úřadující světový šampion Sébastien Ogier, který ztratil veškeré šance na vítězství na RZ 7, kde udělal defekt a dokonce musel kolo měnit.

Tím končí výčet bezproblémových jezdců. Pátý skončil Thierry Neuville, za jeho více než desetiminutovou ztrátou stojí hlavně superally po odstoupení na poslední sobotní zkoušce, ve které trefil strom. Šestý Breen už má ztrátu 23 minut, hlavně díky odstoupení na RZ 7. Propastných 31 minut ztratil sedmý Jourdan Serderidis, který jako první skutečný soukromník odstartoval s novým speciálem Rally1. Na rozdíl od svých soupeřů získal tuto ztrátu bez využití superally... Do první desítky se dostali ještě osmý Loeb a devátý Solberg, oba samozřejme za využití superally. Zbývající dva vozy Rally1 Fourmauxe a Greensmitha obsadily s více než hodinovou ztrátou čtrnácté a patnácté místo. Jediný, kdo nedojel až do cíle, byt Ott Tänak, který své celosoutěžní trápení vzdal v poslední etapě kvůli nefunkčnímu posilovači řízení.

Devátý celkově a suverénně první v hodnocení WRC2 dojel Kajetan Kajetanowicz, který jako jediný s R5 dokázal projet celou soutěž bez superally. Druhý ve WRC2 dojel Sean Johnston, třetí Amaanraj Rai. Český jezdec Martin Prokop nedokončil už první etapu, když uvízl se svým Fordem v hlubokém písku. Bídně obsazenou kategorii WRC3 vyhrála Maxine Wahome před svým otcem Jeremym a jediným pravidelnějším účastníkem McRae Kimathim.

Další soutěží mistrovství světa v automobilových soutěžích bude v polovině července Rally Estonia.

Konečné výsledky Safari Rally Kenya

- - - - - - - - - - - - - SHAKEDOWN - - - - - - - - - - - - -

Výsledky shakedownu

- - - - - - - - - - - - - před startem - - - - - - - - - - - - -

Prvním letošním mimoevropským závodem mistrovství světa v automobilových soutěžích je Safari Rally Kenya, která je v kalendáři zařazena podruhé po dlouhé pauze a opět pro posádky nachystala exotické náročné šotolinové tratě. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Kalle Rovanperä - Jonne Halttunen (Toyota GR Yaris Rally1) - Safari Rally Kenya 2022
-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist